Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика Web Report представя своето жури в серия от интервюта. Не защото те имат нужда от представяне. Напротив - имената им са достатъчни и говорят много, защото те са изявени журналисти, доказани през годините с материалите и почерка си. Питаме ги за някои важни за професията моменти, за личната им борба в професията, за критериите за обективност днес, за сетивността към фалшивите новини.

Говорят експертите по темата, които има какво да кажат за добрата, чистата журналистика и които ще оценяват кандитатите в конкурса на най-големия интернет портал Dir.bg.

Методи Владимиров е водещ и продуцент на Новините на NOVA. Присъединява се към екипа на NOVA през 2017 година. Преди това е бил част от екипа на две от националите телевизии. Професионалният му път започва през 2013 година. Той отразява едни от най-горещите събития на световната сцена. Като специален пратеник е следил протестите в Румъния и Македония, бежанската криза в Гърция, анексирането на Крим, терористичните атентати на стария континент, опита за държавен преврат в Турция, както и редица природни бедствията, пред които се изправи Европа през годините. В ежедневната си работа Методи следи теми, свързани с финансите на българите, енергетиката и икономиката. Роден е в София и е дипломиран магистър със специалност "Продуцентство и културни индустрии" и бакалавър по "Журналистика и масмедии". Определя себе си като упорит късметлия. Телевизията се превръща в негова страст, но и в голяма отговорност.

- Методи, питам те като човек, който ежедневно следи информационния поток професионално - как да познаем добрата журналистика в морето от информация?
- Добрата журналистика винаги се отличава - ярко, различно и дори странно. Истината е, че това я прави качествена. Журналистика, която отговаря на основни принципи като обективност, достоверност, задълбочена проверка на информацията и качество на материала. Важна роля играе и любопитството на журналистите - желанието да научиш и прочетеш всичко по темата, за да може да направиш най-добрия репортаж. Може би морето от информация също помага на качествената журналистическа "капка" да се отличи рано или късно.

Снимка: Личен архив

- Конкурсът на DIR.BG за добра журналистика Web Report стартира, ти си част от журито. Какви материали и автори очакваш да участват?
- Надявам се четвъртото издание на конкурса да предизвика младите автори, които се интересуват от обществено значими теми. Автори, които да търсят, намират и най-важното да "събуждат" аудиторията с материалите си. Много искам да видя нещо различно. През последните години сме заобиколени от огромно количество информация. Всеки е журналист, независимо дали може и дали има смисъл да го прави. Искам да намерим хората, родени за тази професия. Автори, които правят журналистика за хората, а не за славата.

- Какви са критериите, по които би отличил най-добрите материали?
- Качество, достоверност, безпристрастност, наличие на всички гледни точки, обективност. Критериите са много, защото и конкурсът търси най-добрите автори. Материалите трябва да имат добавена стойност - ще следя дали отразяват важни теми, дали решават проблеми, дали авторът е вложил душа в тях.

- Кой беше последният журналистически материал, който направи впечатление според теб?
- Примерите са много. Мога да откроя редица материали както от големите телевизии, така и от различни сайтове и платформи. По-скоро ще кажа, че през последните години ме впечатляват човешките истории. Лекарят, който казва "Дишай". Жената, която живее в чужбина. Децата, които ни учат на всичко. Българите, които покоряват света.

- Помниш ли своето начало в журналистиката?
- Винаги ще го помня! В интерес на истината, аз помня всяка една история, която съм разказвал. Помня всяко място, на което съм бил, но началото беше епично! Вълнение, притеснение, стрес, сърцебиене, буца в гърлото. Имаше от всичко! Никога няма да забравя - малкото момче в големия нюзрум. Помня и всички колеги, от които се учех и които са ми помагали през годините. Щастлив съм, че сега аз мога да съм в ролята на този, който помага на новите колеги, които влизат в професията. В екипа на NOVA, например, има редица утвърдени и доказани имена, които всеки ден споделят опита си. Именно това е най-ценното в нашата професия - да има от кого да се учиш. Да има авторитети в гилдията.

От горещата точка – изборите в Истанбул

Снимка: Личен архив

- Какво дава и какво взема тази професия?
- Тази професия дава всичко! Разбира се, нека сме реалисти. Всеки от нас трябва да е готов да плати цената - безсъние, умора, непрестанни усилия, защото както ми казаха още в началото: "Добър си толкова, колкото е добър последният ти материал." Плюсове мога да изброявам много! Заслужава си, когато преживяваш безценни моменти и срещи, с които малко хора могат да се похвалят. Заслужава си, когато се сетя за срещата с папа Франциск и думите: "Винаги мъничко шумете". Няма да забравя и Тео, който ми каза, че "може да се помага само с мир". Думи на 10-годишно дете, което наблюдава атаката срещу Капитолия в Съединените щати. И още много, много разговори, срещи и хора, които се случват заради тази професия.

- Има ли млада гвардия журналисти, които дават надежда за добрата журналистика занапред?
- На първо място не мисля, че надеждата е изгубена. Колкото до младата гвардия - има я! Сигурен съм. Има я и тя е различна, необременена, нестандартна, за нея няма граници. Важно е обаче да се спазват стандартите и да се осъзнае, че принципите в журналистиката не са въпрос на мода. Истината е, че това е и основният урок, който всеки от нас се старае да предаде на стажантите, които често идват в телевизията. На тях винаги им е много интересно как се изгражда цялостен репортаж, как се търсят гледните точки и къде е балансът между обективното и интересното разказване на една история. Отговорът е един: спазвайте принципите и бъдете обективни.

Често говорим и за израстването в кариерата. За мен най-важното нещо за добрия журналист, е да мине през всички стъпала на работата. Щастлив съм, че имам тази възможност и вярвам, че няма как да си добър водещ или продуцент, ако не си бил репортер на терен.

- Винаги, но особено напоследък, журналистиката е била обект на коментари от хора извън нея - обективна ли е, не е ли, чиста ли е, добра ли е. Трудно ли се поддържа хигиена на информацията в днешно време и как успявате да го правите в NOVA?
- Винаги ще има коментари. Това е част от професията. Преди време ни учеха, че сме си свършили добре работата, ако след нашия материал има недоволни хора.

Огромното изпитание е "хигиената". Залива ни огромно количество информация, която трябва да бъде отсята. Изпитана рецепта няма. Мое лично правило е никога да не прекрачвам личните си граници.

- Има ли начин да се справим с фалшивите новини, които ни заливат и какъв е?
- ДА! Вярвам, че има! Отговорността е обща. Тя не е само моя, твоя или на съседа, тя е на всички. Аудиторията трябва да е безкомпромисна към фалшивите новини. Как да се противостои - с ясни позиции, сила да отстоява журналистическия стандарт всеки ден и почтеност в професията.

Снимка: NOVA

- COVID-19 ни постави в невъобразима преди това ситуация, в която медиите се оказаха в позицията на важен източник на информация. Промени ли се средата през последната година?
- Светът се промени. Драстично. Ако някой ми беше казал, че това ще се случи, никога, никога нямаше да повярвам. Преживяхме една година, която ни научи на много. Осъзнахме колко сме малки, безпомощни и уязвими. Почувствахме страха. Търсихме силата.

Променихме и медиите. Станахме по-информативни, по-полезни, даващи много повече информация. Припомнихме си, че основната роля на журналистиката е отговорността към аудиторията. Научихме се да реагираме на секундата, да променяме програмната схема, да мислим за уязвимите групи. Примерите са много.

- Ако трябваше да си дадеш съвет на студента по журналистика в първи курс Методи Владимиров - какво би му казал днес? Как се кове добрият журналист?
- Журналистиката не се кове... тя се живее. Не се чуди - това е ТВОЯТА професия!

Интервю на Гергана Костова

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда.

Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".