Проверката на информацията, на първоизточника, на фактите и анализ на различните гледни точки са задължителните елементи от създаването на качествено съдържание. Около това обединиха мнения главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов и журналистът от БНТ Мария Костова в студиото на "Денят започва".

Двамата гостуваха по повод Web Report - традиционния конкурс за чиста журналистика, организиран от Dir.bg и с официалната подкрепа от Съюза на българските журналисти, БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото". Генерални партньори са A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering. Партньори на конкурса са още SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис" и 7arts.bg.

"Събитието не е на Dir.bg, а на всички журналисти и медии, които участват. Ние сме само организатори. Обединяваме големи и малки, национални и регионални медии. Затова и в журито няма представител от нашата медия. Запазва и друга традиция - да обединяваме водещи професионалисти от конкурентни медии в журито за най-компетентна и прозрачна оценка на кандидатите", каза Никола Костадинов.

14-членното жури е в състав Кирил Вълчев - генерален директор на БТА, Ива Дойчинова - директор на Радио "София"-БНР, Антон Хекимян - директор на "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV Media Group, Евгения Атанасова - журналист и продуцент в БНТ, Методи Владимиров - водещ и продуцент в NOVA, Анна Заркова - журналист и писател, Найден Тодоров - председател на Българската асоциация на спортните журналисти, Ваня Николова - журналист и сценарист, Владимир Йончев - главен редактор на OFFNews.bg, Галина Александрова - главен редактор на 3E-news.net, Владимир Жеглов - издател, основател на Dir.bg, Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации" в А1, Евгени Димитров - основател на агенция "Булфото" и Ирина Велева - главен редактор на Мениджър Нюз.

"Web Report 2022 e петото издание на конкурса за чиста журналистика. Могат да участват професионални журналисти, студенти и ученици, както и автори без предходен опит. Основните изисквания са материалът да е публикуван в уебсайт или личен блог/влог. Без постове в социалната мрежа. Статията трябва да е излязла в периода на конкурса - от 23 февруари до 13 май. Има предметни и парични награди в размер на 1000 лв. Материали могат да бъдат изпращани до 13 май - онлайн в сайта Webreport.bg", обясни Никола Костадинов.

Категории на конкурса са "Общество", "Истински истории", "Икономика", "Технологии и иновации", "Култура и изкуство", "Спорт". Подготвени са награди и за подкасти, видео и фоторепортаж. По традиция има и приз за най-добър материал от млад автор.

"Основната ни цел е да покажем, че създаването на качествено съдържание от български медии все още е възможно и трябва да се превърне в приоритет. Важно е да поощрим обективната журналистика. Търсим онези автори, които не обслужват лични, корпоративни или политически интереси, правят разлика между новина и коментар, боравят с факти и търсят различните гледни точки", подчерта Никола Костадинов.

Той даде пример с другия гост в студиото - журналистът от БНТ Мария Костова, носител на една от наградите за миналата година:

"Мога да изведа извън скоби успеха на репортажа "Една нощ в линейка". Той показа нещо изключително важно, което на практика се е превърнало в голяма слабост - желанието и умението да погледнем на света през чуждите очи, да видим пандемията през очите на обикновения лекар в линейката".

"Материалът беше по време на втората COVID-вълна, когато имаше най-голям проблем с хоспитализациите. За пръв път показахме в национален ефир, че е възможно един човек да обиколи няколко столични болници и да не успява да се намери място, където да бъде хоспитализиран. Тогава, през ноември 2020 година, проблемът беше генерален. Всеки път си мисля, че благодарение на материали, като този, беше решен", разказа авторът на репортажа Мария Костова.

По повод последното издание на конкурса тя изрази удовлетворение от това, че е оценена високо от колегите журналисти и сподели впечатленията си от конкурса:

"Web Report събира журналисти от цялата гилдия, от различни медии - печатни, радио, телевизия. Медии, които са конкурентни. В един момент се оказва, че те могат да отличат материалите, които наистина са направили впечатление".

Мария Костова цитира проф. Георги Каприев, че "човек може да се чувства наистина щастлив, когато вижда, че потенциалът му е реализиран и от този потенциал има някакъв смисъл", а след това добави:

"Е, аз миналата година се чувствах така. Сега е моментът да кажа на всички колеги, които се колебаят, които нямат достатъчно опит, които си мислят, че конкуренцията е много голяма, материалите са стотици - наистина е така, но не се притеснявайте и не се колебайте. Изпратете си материалите. Ако наистина си заслужават, ще бъдат отличени".