Коя е "Песента на спасението" и как баща и дъщеря оцеляха, прегърнати 105 часа под руините в Турция? Какви са фаталните последствия за българските младежи, които работят в колцентровете? 

Абдикира ли държавата от трансплантациите - какво мислят самите трансплантирани? Докъде стигат възможностите на изкуствения интелект и може ли той да нарисува 10 класически стиха? Каква е десетгодишната мрежа от връзки за милиони в търговете на София и какво е общото между Видин и Кипър?

Това са част от темите на журналистическите материали, наградени от конкурса Web Report 2023 на Dir.bg. Тази година събитието се проведе в рамките на конференцията 25 ONLINE, с която най-големият български интернет портал празнува четвърт век.

Шестото издание на конкурса за чиста журналистика отличи 13 журналисти, които развълнуваха обществото със забележителните си репортажи през последната година. Те бяха номинирани и избрани сред 185 участници, кандидатствали с над 400 материала.

Победителите бяха обявени на специална церемония в "Рейнбоу плаза" в присъствието на водещи имена в журналистическата гилдия, литературата, образованието, изкуството и спорта.

Снимка: Петър Йорданов

"Този рекорден интерес е голям комплимент за инициативата на Dir.bg да обедини във време на разделение конкурентни медии за каузата чиста журналистика. Разбира се, най-важните в този конкурс са участниците", каза оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков

Снимка: Петър Йорданов

Директорът на Софийската филхармония и бивш служебен министър на културата маестро Найден Тодоров, двукратният световен шампион и четирикратен олимпийски медалист Йордан Йовчев, писателката Гергана Турийска, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, журналистът, радиоводещ и меломан Васил Върбанов, както и медийният експерт и преподавател в СУ проф. д-р Ефрем Ефремов, бяха само част от почетните гости на събитието.

Авторитетното жури имаше нелеката задача да отличи победителите в шест основни категории - "Общество", "Истински истории", "Икономика", "Технологии и иновации", "Култура и изкуство" и "Спорт". Специални награди бяха присъдени и за най-добрите в категории "Гореща точка", "Фоторепортаж", "Видеорепортаж", "Подкаст", "Журналистическо майсторство" и "Зелено перо". Отличен беше и "Млад автор".

"Доста силен конкурс беше тази година и имаше голяма конкуренция с много добре изпипани и представени материали", коментира журналистката от БНТ Евгения Атанасова, която бе част от авторитетното жури.

Евгения Атанасова бе част от журито

Снимка: Петър Йорданов

След оспорвана битка в категория "Общество" наградата грабна Мариета Николаева от Нова телевизия за материала си "Наркодеца". 

"Това е оценката на професионалисти и авторитети. И говорим за чиста журналистика, трябва да я пазим чиста, водени от морала и професионализма. Благодаря на екипа, с когото направихме филма "Наркодеца", защото проблемът наистина е много сериозен", заяви Николаева.

Мариета Николаева бе отличена за репортажа си "Наркодеца"

Снимка: Петър Йорданов

Духовитият маестро Найден Тодоров, служебен министър на културата и директор на Софийската филхармония, пък връчи наградата на Георги Караманев в категорията "Култура и изкуство" за публикацията му "Понякога ще идвам..." Как ИИ нарисува 10 класически стиха?" за илюстрациите, сътворени от изкуствен интелект по произведенията на Ботев, Дебелянов, Борис Христов и Георги Господинов.

"Дойде моментът да издам една малка тайна - от 20 г. на компютъра си имам два отворени браузъра. На единия е отворена търсачката на Google, а на другия е първата страница на Dir.bg. Още от праисторическата ера, когато нямаше Фейсбук, хората на изкуството и културата търсеха къде да коментират какво се случва. И бяха намерили своето място във форумите на Dir.bg. Една медия, за която самият аз съм много щастлив и благодарен, че я има. Днес живеем в един свят, в който мнозина вървят по стъпките на Dir. Всичко върви в посока - дигитализация. Това означава, че и аз мога да бъда журналист. Но разликата между мен и журналистите е, че ние пишем нашата гледна точка, а вие - фактите. За което ви благодаря. Без истината и фактите, отстранени от гледните им точки, нашето общество няма да успее да просъществува. Но благодарение на всички журналисти, ние ще продължим напред", заяви маестро Тодоров.

Днес живеем в един свят, в който мнозина вървят по стъпките на Dir, заяви маестро Тодоров

Снимка: Петър Йорданов

Двукратният световен шампион и четирикратен олимпийски медалист Йордан Йовчев пък се качи на сцената в "Рейнбоу плаза", за да отличи победителя в "Спорт". Това е Станимира Атанасова от bTV, която разказа разтърсващата история на състезателя от националния отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички Персиян Еленков в материала си "Другите шампиони: Писмо до ТЕБ".

"Конкурсът е стимул за всички нас да търсим историите, които са навсякъде около нас. Това беше историята на Персиан Еленков, който е тук в залата. Историята на едно момче, което 5 години и 36 дни по-късно откри своя спасител. Радвам се, че неговата история е докоснала сърцето ви, както и моето. Трябва повече такива истории да бъдат разказвани. Благодаря на екипа ми", сподели Атанасова.

Йордан Йовчев връчи отличието в категория "Спорт"

Снимка: Петър Йорданов

Писателката Гери Турийска обяви призовото място в една от най-оспорваните категории - "Истински истории". Истинската история, която спечели най-много точки от журито е "Песента на спасението": Баща и дъщеря, прегърнати 105 часа под руините" на Гергана Венкова от bTV. История за силата на бащината любов на Джем от Антакия, който бе затрупан заедно с малкото си момиченце Танем под руините на къщата им в Антакия след мощния трус през февруари.

"Няма по-добър писател от живота. Историите, които той създава, са извън всякакво въображение. Но има разказвачи на истории, които успяват да стигнат до душите и сърцата ни, да влязат в нашия дом и свят и да ни напомнят кое всъщност е важно. Като да държиш ръката на детето си и да не губиш надежда", каза Турийска.

Писателката Гери Турийска връчи наградата на Гергана Венкова от bTV

Снимка: Dir.bg

"Истинската история е, че този репортаж не е мой. Той е продукт на колективен труд, моя беше идеята, мой беше текстът. Но всичко в основата беше продукт на труда на целия екип на bTV, който ме изпрати в Турция след земетресенията. Изключителна история, която аз самата не очаквах. Но тя показа, че най-важното е да си в прегръдката с най-близките", заяви журналистът.

Журито даде и специален приз "Журналистическо майсторство". С него беше отличена журналистът на БНТ Богдана Лазарова за разследването си "Колцентровете и фаталните последствия за българските младежи, които работят в тях", с което разкри схемата за измама в част от колцентровете за финансово инвестиране, базирани от години в България, които се оказват откровени финансови пирамиди. Тя бе наградена от журналистката Евгения Атанасова.

Богдана Лазарова бе отличена за журналистическо майсторство

Снимка: Петър Йорданов

"Конкурсът на Дир показа, че в България има една много сериозна, качествена и интересна журналистика. За мен това е много луксозно жури, защото се състои от колеги, а те са най-строгите съдници. Оказа се, че колцентровете са финансови пирамиди. За съжаление проблемът не е приключил и арестите продължават. Трябва да предпазим децата на българи от това нещо. Изкушена съм да благодаря на операторите и режисьора и монтажиста. Това е колективен труд", сподели Богдана Лазарова.

А ето и пълният списък на победителите в Web Report 2023:

Общество:

Мариета Николаева, NOVA: Наркодеца

Икономика:

Анина Сантова, Capital: Десетгодишна мрежа от връзки за милиони в търговете на София: от Видин през Кипър

Култура и изкуство:

Георги Караманев, "Дигитални истории": "Понякога ще идвам..." Как ИИ нарисува 10 класически стиха?

Технологии и иновации:

Росен Цветков, bTV: 5G - отвъд митовете

Истински истории:

Гергана Венкова, bTV: "Песента на спасението": Баща и дъщеря, прегърнати 105 часа под руините

Спорт:

Станимира Атанасова, bTV: Другите шампиони: Писмо до ТЕБ

Гореща точка:

Бесте Сабри и Иван Георгиев, bTV: bTV репортерите, посветени на земетресението в Турция

Награда на журито за журналистическо майсторство:

Богдана Лазарова, БНТ: Колцентровете и фаталните последствия за българските младежи, които работят в тях

Фоторепортаж:

Любомир Асенов, LAP: 24 Часа на Нюрбургринг

Видеорепортаж:

Александър Марков, БНТ: Войната в Украйна: Няколко истории по-късно

Подкаст:

Гергана Хрисчева, БНР: Трансплантирани за трансплантациите: Държавата абдикира!

Млад автор:

Росен Разпопов, Scoolmedia: Борбата за паметниците на културата с аромат на тютюн

Партньорите на Web Report 2023

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Проектът се реализира с подкрепата на: Филип Морис България, Dundee Precious Metals, A1, "Главболгарстрой", "Инвестбанк" АД, Black Sea Gold, Chivas Regal, Devin, Arteks Engineering