Броени дни остават до крайния срок за участие в конкурса за добра журналистика на Dir.bg - Web Report, част от журито на който е безкомпромисният сценарист и журналист Ваня Николова. Нейното име четем във финалните надписи на много хитови ленти, сред които "Под прикритие" и "Голата истина за група Жигули". Днес обаче с Ваня си говорим в #Матине най-вече за голата истина за българската журналистика. И за това как да върнем смисъла и авторитета й в очите, сърцата и умовете на хората. А Web Report е стъпка точно към това. И ние от Dir.bg, заедно с най-уважаваните професионалисти в гилдията, я правим за четвърта поредна година.

Заслужаваме ли си вече 112-ото място по свобода на словото?

Питаме Ваня, известна с острото си, свободно и талантливо перо и като журналист, и като сценарист. А тя е безпощадно-иронична: "Ние можехме да бъдем на 160-то, така че чашата е наполовина пълна. Всъщност, не е много хубаво да се шегуваме с тази тема, защото от времето, от което аз се занимавам с журналистика, съм свидетел как постепенно започнаха да падат стандартите; как тази професия започна да се напуска от хора, които останаха разочаровани, защото не можеха да продължат по начина, по който разбираха журналистиката... В един момент хората започнаха да се извиняват, че работят тази професия. Голата истина е, че крепостта падна много отдавна и тя беше предадена от големите издатели, които в началото на 90-те създадоха едни стандарти, а после избягаха от тях и се продадоха персонално. А вие знаете, че рибата се вмирисва откъм главата".

Другият голям проблем на журналистиката е автоцензурата, смята Ваня Николова. Виждала го е около себе си. Редакционната политика също "променя сценария". "Първо започва с нови собственици, на които искаме да угодим. После те започват да упражняват контрол върху целия процес..."

Доброволна ампутация

"А автоцензурата е нещо като доброволна ампутация - сякаш си режеш част от тялото. Тя е по-страшна и от цензурата. Но има отделни медии, хора, сайтове, които се опитват да си вършат работата успешно... Аз не смятам, че журналистиката е нещо, с което да си вадиш хляба - тя е мисия, нещо като лекарската професия. Да правиш компромиси не е журналистика, а средство за оцеляване. А журналистиката не може да бъде средство за оцеляване!", отсича безкомпромисната Ваня Николова, която за четвърта поредна година е член на журито на конкурса за добра българска журналистика Web Report, където издирваме и поощряваме авторите с мисия и призвание. Тя участва в него, защото смята, че има светлина в тунела. Разбира го от добрите материали, пристигащи за конкурса, "който дава надежда". "И тези автори да бъдат забелязани, да срещнем добрия пример и да разберем кой стои зад него", казва Ваня.

Защо я сърбят ръцете да се захване отново с журналистиката, какво би посъветвала хората, които тепърва навлизат в професията, за да не ги наричат "мисирки", как се създават култови екранни образи, каква е цената на изборите, ударите и болезнените уроци, които на няколко пъти променят живота на Ваня Николова, вижте в новия епизод на #Матине.

***

Крайният срок за участие в Web Report e 17 май! Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg и как да кандидаствате с авторския си материал можете да намерита на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и за авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда. Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са и Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".