Николай Петров е старши редактор и водещ на програма "Хоризонт" - БНР. Част е от екипа на националното радио от самото начало на професионалния си път. Да бъде журналист е детската му мечта. 25 години по-късно, хиляди часове в ефир и неизброими новини и случаи, по които е работил, тръпката към професията е още там, споделя Николай в интервю за Dir.bg.

"Проверката на фактите е новият индикатор, по който отговорната медия ще се отличава от дезинформационните канали", казва новият член на журито на конкурса за чиста журналистика Web Report. Говорим още за стандартите при поднасянето на информация, за качеството в медиите, за предизвикателствата на динамичната професия в динамично време.

Шестото издание на Web Report, който Dir.bg организира за шеста поредна година ще бъде част от голямото събитие 25 ONLINE, посветено на дигиталните медии. С него най-голямата българска интернет платформа отбелязва своите 25 успешни години.

- Коя е новината, която те впечатли най-силно в последно време?
- Трудно ми е да откроя конкретна новина. Може би заради някакво професионално обръгване трудно се впечатлявам. Ако се случва, усещането е по-скоро комплексно, а не събитийно. Бих посочил, да речем, всяка проява на обществена отговорност. Тук са все по-ярките примери за доброволчество, тук са примери за граждански отпор срещу властови произвол, тук са всякакви случаи, в които пропаганда бива обезоръжавана.

- Как оценяваш истински важното в новините, имайки предвид огромния ежедневен поток? Питам, защото огромното предизвикателство днес е не липсата на информация, а отсяването на значимата от всичко онова, което ни залива.
- Звучи парадоксално, но информацията е много, а новините са малко. Да се справиш с подобно предизвикателство е въпрос на опит и новинарски усет. Но и на професионална съвест, за да не заблуждаваш аудиторията, че всичко, което, да речем, един властимащ представя като свое "откритие", е новина.

- Как един журналист оцелява в морето от дезинформация?
- Трудно, но си струва усилията. Това е въпрос на оцеляване на самата професия.

- Какви са оръжията срещу дезинформацията и фалшивите новини? Можем ли да постигнем успех като гилдия?

- Можем, като инвестираме колкото може повече в проверката на факти. И то не само чрез специалните рубрики за fact check, а като постоянно, неизменно усилие на всеки от нас. Това е новият индикатор, по който една отговорна медия ще се отличава от дезинформационните канали.

- Разкажи ни повече за професионалния си път като журналист? Как избра да си журналист?
- Без да звучи претенциозно, мога да кажа, че това е детска мечта. Още като ученик в прогимназията открих за себе си радиото като медия. Даже не помня как точно стана това, но се случи. И като прибавим присъщото ми още тогава любопитство към правенето на новини, се получи една комбинация, която до ден днешен е привлекателна за мен. Вече 25 години съм в занаята и тръпката не е преминала.

- Помниш ли първия си репортаж?
- Не е точно репортаж, защото още като студент по журналистика в Софийския университет през 1998 г. попаднах на желаното място - новинарския център на БНР. Ако не броя няколко анкети, правени по време на задължителните летни студентски стажове, същинската ми професионална практика започна и продължава до днес в нюзрума, независимо от ролите.

- Как се развиваха медиите преди дигиталните медии да станат съществена част от информационния поток?
- В онези "аналогови" времена имаше само медии, които днес наричаме традиционни. Те се надпреварваха помежду си по онзи класически начин. Радиото обикновено държеше първенството по бързина дори само заради това, че може на секундата да съобщи всичко, докато хартиеният вестник вече е излязъл, а до телевизионните новини остава много време. В тази конкуренция имаше нещо градивно и здравословно. Днес, за добро или зло, се налага да се надбягваме с интернет, където претенции да бъде информационен източник има кой ли не.

- Как изглежда качеството на журналистиката преди и сега?
- Качеството все по-често е жертва на необходимостта от конкуренция в онлайн-пространството. Но се радвам, че БНР като сериозна медия не е склонно на лесни компромиси в името на непременно първенство при съобщаването на дадена новина. Във времена, когато дезинформация дебне от всеки ъгъл, все по-важно е да си прав, дори да не си бил пръв.

- Разкажи ни повече за БНР и екипа си?
- Търсена, обичана и уважавана медия с лидерски позиции по обществено доверие. Това накратко е Българското национално радио. А екипът, от в който съм част, бих определил като един добре смазан механизъм, съставен от професионално отговорни хора.

- Една емисия новини продължава 5 минути, но изисква много работа и концентрация. Имаш ли си трик или обичай преди нея?
- Най-обичайното, което правя, е да "раздвижа" гласа си по различни начини, които съм усвоил с годините. Обичам, когато си разменяме закачки с колегите - така отпушваме напрежението, което в едно информационно радио е в огромна концентрация. 5 минути трае една "обикновена", както я наричаме, емисия с новини от последния час. През 3 часа има обзорни емисии, които траят по 10 минути. А най-голямото новинарско обобщение се прави четири пъти в денонощието - сутрин, обед, вечер и нощем, се прави т.нар осведомителен бюлетин на БНР, който трае до 30 минути. Да не забравя и правените на всеки половин час обобщения на водещите новини с по едно-две изречения. Изобилие от новинарски форми!

- Вече си част от журито на конкурса за чиста журналистика на Dir.bg Web Report, на което БНР е партньор от години. Кои материали биха имали най-големи шансове за високи оценки от твоя страна?
- Тези, които биха събудили общественото съзнание по даден проблем, дори да не са чак толкова атрактивни откъм своята форма.

- Възможно ли е медиите да загърбят конкуренцията си за ден, за да излъчат най-достойните авторски материали, които трябва да получат общественото внимание още веднъж?
- Надявам се да могат, защото конкуренцията не бива да е самоцел.

- Какво би казал на младия журналист Николай Петров, ако имаше възможност да говориш с него днес и с настоящия си опит?
- Бих го похвалил за убедеността, с която реши, че това е неговият занаят.

Интервю на Гергана Костова

Снимки: БНР/iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg
 

Участвай в Web Report 2023!

От 2018 година насам Dir.bg организира конкурса Web Report, който има за цел да награди и да разкаже за качествената, почтена и отговорна журналистика. Всяко следващо издание обединява журналистическата общност в борбата за истинската и качествена публицистична дейност. Вярваме, че свободната журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни.

Очакваме предложенията на талантливи автори с усет към важните за обществото новина, разследване, репортаж, истинска история, снимка, видео.

Платформата WebReport приема предложенията на новите претенденти за победители в различните категории - Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. Специални награди връчваме за Фоторепортаж, Видеорепортаж, Подкаст и Млад автор. Наградата за всяко първо място е парична премия от 1000 лв.

· Конкурсът е отворен за участие до 21 април 2023 г.

· Как да кандидатствате вижте на уеб страницата на конкурса и Web Report във Facebook.

· Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Web Report.

Партньорите на Web Report 2023

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Проектът се реализира с подкрепата на: Филип Морис България, Dundee Precious Metals, A1, "Главболгарстрой", "Инвестбанк" АД, Black Sea Gold, Chivas Regal, Devin, Arteks Engineering