Съвсем наскоро приключи петото поредно издание на конкурса за чиста журналистика на Dir.bg - Web Report, което отличи 12 победители в различни категории. Наградите за най-добрите авторски материали през последната година бяха връчени на специална церемония в клуб "Перото" в НДК, в присъствието на водещи имена в журналистическата гилдия, литературата, образованието, изкуството и спорта. Това обаче далеч не означава, че спираме да търсим, да показваме и да говорим за онези примери в журналистиката, които са доказателство, че работата в медиите може да се върши почтено, отговорно и качествено.

Затова и в студиото на Dir.bg на гости днес е Евгения Атанасова-Тенева - журналист и продуцент в БНТ, автор и водещ на публицистични предавания, документални филми и статии, и част от журито на Web Report.

"През цялото това време мога да кажа без да преувеличавам, че виждам градация. Макар че понякога журналистите, а и обществото, се усъмняваме в качеството на журналистиката, тук виждаме най-доброто и много ясно можем да направим сравнение. Затова и аз мисля, че има много голям смисъл да се правят такива журналистически конкурси, защото това е един преглед на всичко, което е произведено. Самите журналисти могат да си направят самооценка на своята работа пред очите на публиката", споделя Евгения.

Колегите журналисти развълнуваха обществото със стойностните си материали за периода май 2021 - май 2022 г., а основните критерии, както обикновено бяха качествена журналистика, точен мерник за обществените проблеми, личен почерк на автора, обективност. Футболистът Димитър Бербатов, режисьорът Виктор Божинов, медийният експерт доц. Георги Лозанов, писателят и драматург Яна Борисова и голямата украинска певица Екатерина Бужинская, бяха само част от почетните гости на събитието.

"Много ясно се очертаха две теми. Едната тема беше COVID, другата - войната в Украйна. И двете теми са с риск да бъдат силно спекулативни, защото едната касае човешкия живот, а другата е войната - няма по-страшно от това, тя действа емоционално на много нива. Но когато сложихме материалите на масата, когато те са в конкурентна среда, всъщност много ясно може да се види кой е напипал първи един определен проблем, кой спекулира с човешките емоции и кой искрено се вълнува от темата. Мисля, че действително материалите, които наградихме напипват обществен проблем. За войната в Украйна също се видя, че има тънки моменти в това да разкажеш преживяното, да покажеш човешката трагедия и да я покажеш хем силно, хем хуманно. Всички тези неща показаха една много ясна картина какво се прави добре, какво не се прави толкова добре и най-хубавите неща наистина успяха да заемат достойното си място на победители."

Войната в Украйна и световната пандемия определено се превърнаха в теми, които оголиха сериозния проблем на журналистиката с фалшивите новини и пропагандата, които в подобни ситуации се превръщат в истинско оръжие. Затова с Евгения разговаряме именно за онези качества, които един журналист следва да притежава, за да свърши работата си с чиста съвест. 

"Човешките качества правят разликата между добрия журналист и човека, който гони сензация, макар понякога "сензационните" материали да имат по-голям успех или гледаемост. В големите обществени телевизии с традиции като BBC или CBC има много ясни правила за това как се отразяват такива деликатни теми. И всъщност е лесно да работиш, когато имаш написани тези правила. В България тези етични правила не са добре разписани, не са строго установени и до голяма степен моралът и честността остават в журналиста. Много пъти съм си задавала този въпрос, когато съм била аз на терен в поредния конфликт между Израел и Палестина, или когато съм била в Босна и Херцеговина по време на разпада на Югославия. Ти като човек виждаш, че има истина, има мъка - и в едната страна, и в другата страна. Единствено твоят истински човешки инстинкт може да те предпази от грешки и спекулации. Действителността е там някъде - на терен, между хората и ти трябва да проявиш твоите качества и да си комуникатор. В крайна сметка журналистите сме комуникатори", категорична е Евгения.

Остава обаче въпросът възможно ли е и как новинарството и социалните мрежи да съществуват в синхрон и взаимопомощ, когато един телефон с добро интернет покритие дава възможност на всеки човек по света да бъде източник на информация.

"Не всеки е медия. Всеки може да качи снимки, да запише някого и да го покаже. Това помага, защото вече няма скрито. Защото виждаме, когато бият някого на демонстрация. Но също така, разбира се, винаги тези неща трябва да са добре обозначени, че това е гледна точна на един човек. То не е меродавно мнение. Когато се осланяме на социалните медии, то трябва да е много ясно, категорично и с цялото съмнение. Нещо, което просто е публикувано във фейсбук трудно може да бъде първа новина ако то не е действително с висока информационна стойност и проверено с поне три други източника", смята журналистът и продуцент.

Във времена като днешните, когато достоверността е изправена пред изпитание, журналистите са тези, които трябва да я бранят с труда си всеки ден. Неоспоримо е, че живеем в много бури напоследък, но точно в тези моменти има смисъл хората, които предават информация, да се борят за това тя да е вярна. А както стана ясно след петото издания на Web Report, в България въпреки всичко има немалко автори, които продължават да пишат черновата на историята у нас с достойнство.

В журито на Web Report 2022 бяха: Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). Тази година към тях се присъединиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и главният редактор на "Мениджър Нюз" Ирина Велева.

Петото издание на Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис", 7arts.bg