Почти 3 месеца след ужасяващата катастрофа край Своге, която отне 20 човешки живота, много въпроси все още стоят неразрешени. На среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на АПИ граждани на Своге изразиха своите опасения относно свършената работа след инцидента, съобщи телевизия "България он ер".

Мантинелата, през която автобусът премина и се обърна, все още не е ремонтирана и поставена. Стана ясно, че от АПИ ще поставят мантинелата, въпреки че не било тяхна работа.

"Това нещо трябваше да бъде свършено много отдавна. Това е отговорност и задача на стопанина на пътя - Агенция "Пътна инфраструктура". Стопаните на пътищата в България така действат - от тях да мине, да отбият номера", посочи Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Тя подчерта, че първопричината за настъпване на ПТП-то с автобуса не е премахната. Мантинелата продължава да е вдадена в платното за движение, автомобилите опитват да я избягват и отиват към центъра на платното, разясни Русинова. 

Според нея АПИ е почистила пътя козметично, а застрашаващите живота фактори продължават да са налице. 

"Оправени са неща, които са видими за хората. Къде е задължителният знак "Внимание, опасен завой"!?, попита Диана Русинова. И попита кой санкционира хората, които се грижат за организацията на движението у нас.

"Не може да се крият 3 месеца зад "следствена тайна", настоя тя.

Одити на Института за пътна безопасност установяват множество пропуски след ремонта от страна на Агенция "Пътна инфраструктура". Според Русинова има над 90 пропуска на АПИ само от нулевата точка на проверката до мястото на фаталния инцидент.