45-дневният Веселин Йорданов от монтанското село Якимово беше настанен в болницата във вторник с тежка контузия на мозъка  и лекарите заявиха, че най-вероятно е станал жертва на насилие.

Днес от отдела за закрила на детето в Монтана обаче заявиха, че внимателна провека обаче, не са установили данни, че майката и бащата са малтретирали новороденото. Членовете на комисията са посетили дома на семейството на Веселин в Якимово, срещнали са се родителите, а също с роднините и съседите им. От разговорите станало ясно, че двамата са полагали грижи за децата си и няма основание за повдигане на обвинения срещу тях или за отнемане на правата им върху другото дете.
Не става ясно обаче, каква е причината за състоянието на детето.

По информация на в. "24 часа" майката е ромка, а бащата - етнически българин, който работи като чистач на улиците. Той и 22-годишната Ристана Й. живеят на семейни начала. Веско има сестра на 3 г., която ходи на градина. Получават помощи и въпреки че живеят бедно, според местните хора се грижели за децата, а според социалните работници до момента не е имало сигнали за потенциален риск за тях.

Зам.-кметът на селото Константин Владов също изключва вероятността бебето да е бито. Било добре гледано, посещавано е от личния лекар. Именно той забелязал, че фонтанелата му е издута. Усъмнил се или за насилие, или за енцефалит, затова го пратил в болницата в Монтана. Майкатата разказала, че бебото е било едва на 3-4 дни, когато започнало да хърка. На 10 август плачело и не искал да суче. Джипито изписал капки за уши и бебето се успокоило.

Според съседи е възможно родителите да са го тръскали с главата надолу, за да му минат болките в ушите. Самите лекари предположиха, че е възможно в случая да става дума за така наречения синдром на раздрусаното дете.

Междувременно днес от "Пирогов" съобщиха, че състоянието на момченцето се подобрява и то вече диша стабилно само. 

В същото време от фонда за ин витро съобщиха, че ще се очаква бум  на бебета, заченати по този метод. Наскоро само за един ден са се родили 19.