Вариантът бе изтеглен минути преди 9 ч. в министерството на образованието чрез жребий от Тереза Захариева от Дарик радио, в присъствието на министър Сергей Игнатов, съобщи БТА.
Явиха се 62 000 кандидати.

За първи път през тази година изпитите по български език и литература и по математика след седми клас са в два модула. Първият модул и за двата изпита е националното външно оценяване под формата на тест с по 25 въпроса, а вторият - преразказ върху неизучаван текст в училище по български език и литература и пет задачи по математика.

Модулът за националното външно оценяване по математика съдържа 25 задачи, които са структурирани с четири възможности за отговор, от които само един е правилен. Максималният брой точки за този модул е 65. Допълнителният модул е от пет задачи с отворен отговор, като максималният брой точки ще е 35. Общият брой точки и за двата модула ще бъде 100. Първият модул продължава 60 минути, а вторият - 90 минути.

От всеки от кандидат-гимназистите обаче зависи дали да решава и двата модула. Ако ученикът реши, то той може да кандидатства само с резултата от външното оценяване. Това обаче драстично ще намали шансовете за прием, обясняват експерти.

В петък ще бъдат готови обобщените резултати от всички държавни зрелостни изпити, каза заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева, след изтеглянето на варианта за изпита по математика след седми клас. По думите й след сряда ще бъдат готови резултатите от матурата по български език и литература, за да могат да се видят от зрелостниците.

Следобед на страницата на МОМН бяха качени верните отговори от днешния изпит по математика.