Това предложение ще направи министърът на здравеопазването Божидар Нанев като целта е да се намали броят на здравнонеосигурените хора и за увеличаване на приходите в здравната сфера, предаде Дарик. Това няма да важи само за издаването на шофьорски книжки, но и за всички други услуги, уточни здравният министър, след като вчера заяви, че ще настоява срещу издаването на шофьорска книжка да се иска документ за платени здравни вноски.

"Това е моя идея, която искам да обсъдим с колегите, да се включи като част от всички технически процедури, както когато искаме да извършим определена дейност и трябва да предоставим удостворение за платен данък, така да предоставяме удостоверение за платени здравни осигуровки", обясни министър Нанев.

По последни данни на Националната агенция за приходите, с прекъснати здравноосигурителни права у нас са 1 600 055 души. Според министъра обаче те са с 200 000 по-малко.

"Не виждам защо държавата трябва да осигурява, има си социално слаби, които наистина си нуждаят от помощ, не е необходимо държавата да помага на недобросъвестните", допълни министър Нанев.