И докато малчуганите са обзети от еуфорията покрай предстоящата почивка, родителите се чудят как да избегнат: а) безцелното шляене из паркове и градинки с неподходящи компании, б) целодневното „висене” в нета с виртуални приятели от социалните мрежи. И не на последно място как да накарат децата си да запълнят летните дни с нещо, за което времето през деня не е стигнало.

През последните години семействата, чиито деца учат чужди езици, почти задължително планират 2 или 3 седмици езикова ваканция за практика на изучавания език. И докато преди езиковите ваканции най-често заменяха екскурзиите в чужбина, днес родители и ученици избират дестинацията и курса според това в коя държава искат и да продължат висшето си образование, с какъв спорт или изкуство се занимават или какъв втори или трети чужд език изучават.

Трябва ли да товарим детето с учене през лятото?

Често родителите се колебаят дали езиковата ваканция няма да натовари детето, което и без това цяла година се е трудило над учебниците. Особено често тези въпроси си задават родителите на ученици в 7 клас, които цяла година са посещавали уроци, за да кандидатстват и постъпят в елитна гимназия. За награда за положените усилия и истинско разпускане след изпитите са подходящи летните предложения на море, където часовете по език се редуват с плажен волейбол, гмуркане или посещение в аквапарк. Програмата е така замислена, че ученето става абсолютно неусетно, а дестинациите, между които може да се избира са Малта, Испания, Италия, Франция, САЩ. За любителите на планината най-атрактивни са предложенията в Швейцарските Алпи, където се организират планински преходи, рафтинг, маунтънбайк и други забавления сред природата.

Ако наследникът ви се учи добре, но никак не спортува, лятото е моментът да включите в програмата повече движение и занимания на открито. Спортът и музиката са примамката и за палавите деца, които сме свикнали да наричаме „калпазани”, но които в повече случаи са изключително ерудирани и интелигентни. Според възрастовите психолози проблемът тук е те да бъдат заинтригувани, а какво по-добро от спортна ваканция в чужбина. Лято 2012, което минава под знака на Олимпийските игри в Лондон, е изключително благодатно откъм предложения. Англия се е подготвила да посрещне много гости на игрите, а британските школи и училища предоставят интригуващи възможности, включително билети за игрите, посрещане на Олимпийския огън и други.

Децата-спортисти вече могат да използват ваканцията през лятото, за да отидат на езикова ваканция без това да прекъсва тренировъчния им режим. Спортните школи в Англия, разработиха нови курсове, които включват обучение по английски, комбинирано с полудневни професионални тренировки по избрания спорт. По време на престоя учениците не само ще участват в турнири с връстници от цял Свят, но и ще спазват спортен хранителен режим, съобразен с натоварването през деня. Всички треньори в школите са бивши или настоящи спортисти, които споделят с децата страстта от спорта и ще ги напътстват за успешна спортна кариера, кариера за която днес е необходимо и доброто владеене на английски език. Курсовете започват от 900 лири и включват обучение по английски, настаняване, храна и тренировки по тенис, футбол, баскетбол, езда и модерни танци. За тези, които знаят добре английски се предлага и само спортен лагер, но тогава трябва да са готови за 6 часови тренировки всеки ден, без уикенда.

Лятното училище като част от кандидатстването в чужбина

Ако планирате детето ви да следва в чужбина, езиковата ваканция е най-добрият начин то отрано да се потопи в атмосферата на съответната страна и да реши дали желае да учи и живее там. При това престоя му ще бъде организиран, в сигурна среда, без нуждата само да се справя с ежедневните предизвикателства на една нова държава. Най-често бъдещите студенти в чужбина пътуват до Англия, Германия, Австрия и Франция, и избират курсове, които се провеждат на базата на университети. Изборът е между ваканционен курс, кандидатстудентски курс или подготовка и явяване на изпитите, валидни за прием в университет в чужбина – TOEFL и IELTS, Test DAF, DELF, DALF.

Независимо каква е целта, която ще насочи избора на семейството, със сигурност една езикова ваканция „бетонира” знанията на кандидатите, развързва езика за свободно боравене в непозната среда и дава самочувствие за самостоятелност на всяко дете, категорични са образователните консултанти на „Интеграл”. Компанията работи от 20 години в областта на образованието зад граница, а на езиковите ваканции отделя особено внимание.

Информацията в каталог Лято 2012 ще намерите на адрес: www.integral.bg. Офисите на компанията в цялата страна са отворени за индивидуални консултации и съвети, които може да получите безплатно, независимо от решението ви!