Официалното начало на кампаниите за местните избори беше дадено само преди дни, но от много по-рано България ври и кипи предизборно. От какви позиции влизат участниците в надпреварата, какво могат да спечелят и какво да загубят основните политически сили, къде са най-горещите сблъсъци и какви превратности да очакваме в оставащите дни? Пред Dir.bg говори социологът Васил Тончев от "Сова Харис" .

- Каква избирателна активност очаквате на местния вот?
- Традиционно на парламентарни избори у нас гласуват около 60% от реалните избиратели. На европейски избори е доста по-ниска активността - 40 и под 40%, докато на местни избори нивото обикновено е около 50%, където са и президентските. Мисля, че и този път няма да бъде изключение от утвърдените практики. Средно около 50% от хората ще гласуват, като на местата с оспорван балотаж интересът и активността на хората се повишава. В страната ще бъде доста различно, но средностатистически не очаквам тези избори да правят някакво изключение от вече утвърдените традиции.

- Как очакванията за балотажи се отразяват на кампаниите, виждат ли се вече пътища за сближаване между противостоящи си политически партии?
- Тези избори се поддават най-много на политическо инженерство и мисля, че такива практики ще бъдат широко разпространени и ще се използват. Нормално е да се правят сметки, особено в по-малките общини, където 500, че дори и 200 гласа могат да обърнат резултата и да излъчат победителя. И естествено ще се правят всевъзможни опити да бъдат използвани такива странични и допълнителни методи.

- Как могат да се отразят изборите в по-мащабната картина на политическия живот у нас?
- Мисля, че всеки е конкурент на всеки освен ако предварително е направена коалиция и това е заявено. Като при ГЕРБ и СДС. Но да визираме примерно ГЕРБ и патриотите. Борбата ще бъде изключително оспорвана. Може би ще бъде по-коректна, може би няма да бъде толкова компроматна, но във всички случаи компромиси няма да има. Виждаме, че представители, включително и от управляващото мнозинство, ще се срещнат в някои големи градове в много сериозна битка. Но знаете, на избори всекли се доказва, за да може да влезе след това или във властта, или в политическата палитра. Който не се докаже на изборите, просто отпада.

- На кои места изравните сили могат да произведат шарен общински съвет и усложнена обстановка за кмета след това?
- Много са, включително в най-големите градове. В София във всички случаи ще има шарен общински съвет. В Пловдив е може би най-изострена битката, тъй като се очертава основните конкуренти да са ГЕРБ и ВМРО, две партии от управляващото мнозинство. Вероятният балотаж между Славчо Атанасов и Здравко Димитров ще бъде много оспорван. Подкрепата за БСП също не е за пренебрегване, поне що се отнася до общински съвет. Виждам три политически сили, които ще извлекат значително представяне там - ВМРО, ГЕРБ и БСП. Така че ще имаме много шарени и много противоречиви тенденции, които ще изграждат общинските съвети.

- Застрашен ли е смятаният за сигурен балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в София? Каква е ролята на двамата националисти, които се кандидатираха малко преди старта на кампанията - Волен Сидеров и Ангел Джамбазки?
- Тези две имена безспорно са утвърдени и ще водят до някакво повишаване на резултата на техните листи, но в София освен това е Ивайло Калфин, Георги Кадиев, включително и внукът на Тодор Живков - Тодор Славков. Т.е. цялата тази палитра, като съвкупност, ще събере значителен вот, който според мен ще предопредели това, че в София ше има балотаж между безспорните лидери Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

- Успява ли Йорданка Фандъкова да обясни убедително какво е направила за София, както и Мая Манолова - какво, защо и как ще промени? От какви позиции започва надпреварата?
- Мисля, че Фандъкова влиза като фаворит, включително и заради подкрепата от ГЕРБ, но не мисля, че изборите са предрешени. Особено в балотаж, мисля, че Манолова може да направи силна кампания. Изходът ще бъде в резултат на кампанията, която тепърва ще протече. Затова отсега не може да се каже кой е с най-големи шансове и кой би бил евентуалният победител. Мисля, че това, което предложи Фандъкова като програма, като виждане, е една доста добра концепция. На базата и на познаването на проблемите на града, и на визията й за развитие. Но не съм убеден доколко хората са склонни да четат, да вникнат, преди да дават оценка. Все пак избори се печелят с обещания, избори се печелят с очертаване на перспектива за бъдеще. В това отношение мисля, че Мая Манолова е доста добра. Все пак мажоритарният елемент е най-силен, а тя, като омбудсман, успя да накара една институция, която беше в сянка и неактивна, да заработи ефективно и много по-добре. Това е някаква гаранция, че би могла да внесе някаква промяна и на общинския терен. Така че аргументите и на двете са силни. Която от тях успее да убеди хората в по-голяма степен, тя ще стане победител. Но това сега не можем да кажем, трябва да мине кампанията, за да може да се оцени.

- Как ще реагира градската десница при балотаж в София? Склонни ли са сините традиционалисти да се вслушат в лидерите си при призив за подкрепа към Фандъкова или Манолова?
- Ще има разделение на гласовете. Тези, които са организирани и по-силно причислени към Демократична България и към партийните структури, ще отидат в по-голяма степен против ГЕРБ. Докато тези, които са по-независими и все пак идеологически следват своите предпочитания, в по-голяма степен биха отишли при Фандъкова. Така че гласовете, специално на градската десница, ще бъдат разполовени. В София Манолова има друг резерв - на хора, които изразяват по-десни симпатии. Много протести и движения получиха подкрепа от Мая Манолова. Да не забравяме, че в София само през последните 10 години са дошли едно 200-250 хил. души от провинцията и че вече съставът на столичани е доста по-различен.

- Имат ли шанс ГЕРБ да повторят рекордния си успех на предишните местни избори?
- Преди четири години ситуацията беше съвсем различна. Сега опозицията е много по-обединена и при всички случаи ще получи много по-добър резултат. Под опозиция визирам главно БСП в сравнение с това, което беше на предишните избори. Не би било възможно сега ГЕРБ да спечели почти всички областни градове без тези в смесените райони. Редовете ще бъдат много по-шарени и опозицията ще достигне до много по-значими позиции в местната власт. Вероятният победител в изборите ще бъде ГЕРБ, но във всички случаи не по предишния начин, ще има значително отстъпление от позициите.

- В кои от големите градове са най-големите рискове за ГЕРБ и как ще се справят с положението в Плевен и Добрич, където, по думите на премиера Борисов, беше чистено "до корен"?
- Освен в Плевен и Добрич, виждаме, че ГЕРБ има проблеми и в София, и в Пловдив. Вероятно така е бъде и в Ямбол, и в Смолян. Така че картината ще бъде много по-пъстра. Демокрацията не търпи празно пространство и който стигне върха, стои винаги на проветриво място.

- Какво може да спечели и загуби БСП на тези избори? Ще изпълнят ли социалистите заложената цел от Корнелия Нинова - 2 пъти повече кметове и 40% повече общински съветници?
- Това не е особено високо вдигната летва на базата на ниската позиция, от която стартира БСП тези избори. Тези резултати са постижими. Много интересно при опозицията всъщност е моделът на политика. Мисля, че участието на Мая Манолова създава един различен модел от този на Корнелия Нинова, която разчита на твърда конфронтация до крайност с управлението. Мая Манолова чертае една съвсем друга платформа на базата на компромиси и прагматичност. Мисля, че успехът на Мая Манолова би могъл да застраши изобщо налагания от Корнелия Нинова модел в левицата, опозиционния модел. Нещо, което според мен ще има последствия и по-късно. Това ще доведе до конкуренция между тези два модела и евентуално при участието на БСП в парламентарни избори, а дори и след тях. Така че за опозицията изходът от това какво ще направи Мая Манолова е много важен.

- Имаха ли друга възможност БСП при избора на кандидат?
- Ако имат желание за шанс за победа в София, алтернатива на Мая Манолова не се вижда.

- А как ще се отрази проблемът с варненската структура?
- Ще доведе до това, че резултатът на БСП няма да е толкова висок, колкото би могъл. Вероятно ще улесни победата на сегашния кмет Иван Портних.

- Къде са най-големите шансове за успех и рискове по региони за БСП?
- Най-важна, разбира се, тя е от символично значение - битката за София. Но след това идват градовете, които вече изброихме - Добрич, Перник, Смолян, Ямбол. Не са малко градовете, в които, на базата на силен мажоритарен кандидат, БСП има шанс да спечели.

- Застрашава ли някой хегемонията на ДПС върху партийните крепости в Южна и Североизточна България?
- Там също има интересна ситуация - в смесените райони, в Кърджалийско, Разград, Търговище, Силистра. Ако някой застрашаваше или конкурираше ДПС, това беше ГЕРБ, който през последните години успя да настъпи и да развие по-сериозна електорална база там. Сега обаче ще видим дали тази организация ще се запази в отсъствието на Цветан Цветанов. Все пак е известно, че той беше моторът на изграждането на тези структури. Начинът, по който те ще заработят, ще покаже ефекта от неговото отсъствие.

- Къде могат да пробият патриотичните формации?
- Там разривът е много дълбок, на личностно ниво, на ниво лидери. Очевидно е, че те ще вървят по различни писти, но все пак ВМРО и НФСБ останаха в коалиция. Те са и във възход, тъй като темите, които ВМРО от 20 години развиват, сега станаха актуални и имат чуваемост. Добре стоят и лидерите - както Красимир Каракачанов като военен министър, така и Ангел Джамбазки, чието участие в софийските избори е символно, за да спечели обществено присъствие и гласове за листата. Това е нормален политически ход. Освен в София, шансовете им са в Русе. За Пловдив вече говорихме. Имат също и в Благоевград, и в други по-малки, но символни общини, като Банско.

- Очаквате ли мръсна кампания?
- Компроматните кампании и черния пиар ще ги има. На много места няма да им издържат нервите на различните опоненти и ще изплуват такива неща. Да се върнем само на изборите, които бяха за европейски парламент. Видяхме, че тези, които разчитаха на негативната кампания, главно на оплюване на своя опонент, изгубиха. Включително БСП с Корнелия Нинова, включително Волен Сидеров, включително и Веселин Марешки, които правеха масирани и силни кампании, но разчитаха на този елемент и не им се получи. И сега мисля, че който заложи главно на тази линия, няма големи изгледи за успех.

- Изборът на нов главен прокурор е само 3 дни преди местния вот. По време на кампанията ще се реши и случаят с Джок Полфрийман. Способно ли е политизирането на уличните недоволства да повлияе на електоралните нагласи?
- В София връзката с избор на главен прокурор може да окаже своето влияние, тъй като това ще се случи само няколко дни преди изборите. Конфронтацията между десните сили, които твърдо стоят и работят срещу това да не бъде избран този кандидат за главен прокурор, и управляващите - главно от ГЕРБ, ще бъде доста сериозна. Тъй като и двете формации имат влияние в София, така че в столицата е много вероятно това да окаже влияние и да стане един от факторите, които да се окажат препятствие към доверието за представителя на ГЕРБ. Рисков фактор, който не се знае как ще бъде преодолян. Случващото се около Полфрийман е елемент от същата история.

- Как приемате забраната за оповестяване на социологически проучвания в изборния ден?
- Като абсолютно неефективна и неадекватна. Какво правят социолозите? Осведомяват хората, което е тяхно демократично правило и практика във всички демократични страни. Тази забрана навява на някакви спомени от далечното и забравено вече в България минало. Според мен не трябва да съществува. Аргументът е, че ще има фалшиви данни. Затова е най-добре всеки, който изнася данните, да стои с името, с авторитета си и съответно да бъде уязвим, ако неговите данни не отговарят на реалността. Не виждам нищо лошо в това. Сега е много по-зле. Данни пак излизат - с неясен произход, без да се знае кой ги е произвел, кой стои зад тях. Това прави ситуацията много по-изкривена.