Нова вълна от оставки заля ГЕРБ днес. В рамките на няколко часа от различни позиции се оттеглиха Делян Добрев, Томи Николов и Панайот Рейзи. И трите решения са основани на моралния стандарт, за който премиерът Бойко Борисов заяви, че властва в ГЕРБ - всеки, към когото има съмнения за злоупотеби, се оттегля от поста си, за да не възпрепятства проверките.

Крак повлече кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той напусна ГЕРБ заради досъдебното производство срещу него за злоупотреба с 2 млн. лева. Неговата оставка предизвика объркване, тъй като по-рано от партийния пресцентър съобщиха, че той се оттегля и от кметския пост. По-късно обаче Рейзи обясни, че напуска само партията.

"Подал съм си оставката само като председател на ГЕРБ в Созопол, но не и като кмет. Няма как да подам като кмет на този етап! Подал съм си оставката от партията. По този начин се различавам от партията. Постоянно атакуват всички мои досегашни съпартийци, когато се издънят, че по този начин създаваме черно петно на партията. Затова аз реших да си подам оставката от председател на структурата в Созопол, а за кмет, на този етап, няма за какво да я подавам, защото аз съм преценил, че вина нямам за това, за което в момента съм в досъдебно производство", коментира Панайот Рейзи.

По-късно дойде и ред на заместник-управителя на област София Томи Николов. Според правителствената информационна служба в мотивите си за оставката той е посочил "медийни публикации и необходимостта от тяхното изясняване".

Преди седмица сайтът "Бивол" писа, че "овластени от управляващата партия ГЕРБ са решили жилищните си нужди" като са "купили земеделска земя на сгодно място и са я застроили незаконно". Това показала справка за имот в края на кв. Сеславци, Кремиковци, който принадлежи на зам.-областния управител на София Томи Николов и съпругата му, член на СОС от ГЕРБ. На земеделска земя (според кадастъра) на "зеления хълм" е вдигната "кокетната къщичка", която не би трябвало да е там "според всички закони и градоустройствени планове".

В късния следобед стана ясно и оттеглянето на Делян Добрев като депутат. Той е взел това решение след разговор с лидера на партията и министър-председател Бойко Борисов.

"С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени", коментира Добрев. Той аргументира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения, се казва още в официалното съобщение.

Повод за оттеглянето стана разследване, според което кумовете на Добрев от Хасково са успели да придобият два апартамента в столичния квартал "Манастирски ливади" на цени от 288 - 315 евро. Според данните в Имотния регистър семейството на Евгени Консулов (бивш зам.-кмет на община Хасково) е придобило два апартамента в строяща се към 2016 г. сграда на ул. "Иван Сусанин". Жилищата са с площ от 73 и 56 кв.м., а декларираната цена на сделката - 41 115 лв. в първия случай и близо 35 000 лв. във втория.

В същия ден през септември 2016 г. е изповядана и още една имотна сделка в същата сграда - купувач този път е Даниел Гаргов, общински съветник от ГЕРБ-Хасково и съпруг на братовчедката на Делян Добрев. Гаргов купува два апартамента: един с площ 284 кв.м., втори - 42 кв.м. и три гаража от 17 квадрата. Общата декларирана сума е 201 900 лв., по 273 евро на кв.м.

През 2018 г. двата апартамента и трите гаража са продадени от братовчедите на Добрев на фирма, собственост на неговата майка за 400 000 лв., сума, която надвишава с 13 хиляди лева данъчната оценка на жилищата.

Оставката от Народното събрание е втора за Делян Добрев в този парламент. В края на 2017 г. връзките му с лица на ключови позиции в местното управление беше използвано като повод за искане на оставката му от страна на БСП. Тогава лично Борисов се намеси и поиска депутатът да се оттегли. Тогава той подаде оставка, но парламентарната група, ръководена от Цветан Цветанов, го защити и отказа да гласува "за" прекратяването на мандата му като народен представител.

За разлика от Панайот Рейзи, който се оттегли по съвсем друга причина, днес Делян Добрев и Томи Николов станаха част от жертвите на бушуващия през последните няколко седмици имотен скандал. Заради "Апартаментгейт" оставки вече подадоха Цецка Цачева - като правосъден министър, Цветан Цветанов - като председател на парламентарната група на ГЕРБ, Красимир Първанов - като зам.-министър на енергетиката, Ваня Колева - като зам.-министър на спорта.

В дълъг отпуск, както призова премиерът Бойко Борисов, излязоха председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев и директорът на НСлС Борислав Сарафов. 

От централните фигури в "Апартаментгейт" оставка отказа да подаде единствено председателят на ВКС Лозан Панов. Неговата съпруга Елисавета Панова е закупила на преференциални цени луксозно жилище в столичния квартал "Изгрев". Това е станало година и половина преди сватбата на двамата, на която кумуват собствениците на строителната фирма-продавач на имота "Артекс" семейство Мирянови.

Върховна касационна прокуратура възложи на Антикорупционната комисия проверка по сигналите за закупените жилища и от министъра на туризма Николина Ангелкова, както и от народния представител Валери Жаблянов - заради медийни публикации за вила без ясен произход на средствата за построяването й.