Кметът на Созопол Панайот Рейзи, който вчера беше временно отстранен от поста от съда, подава оставка. Той е съобщил решението си в присъствието на лидера на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов и на зам.-председателя на ГЕРБ и член на ИК на партията Димитър Николов (който е и кмет на Бургас - б.р.), съобщиха от партийния пресцентър.

Освен от кметския пост, Рейзи подава оставка и като член на ГЕРБ. Той се е аргументирал с желанието си да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него. Рейзи е изтъкнал, че "с този свой личен акт иска отново да покаже високия морален стандарт в ГЕРБ, според който представителите на партията в законодателната, изпълнителната и местната власт напускат своите постове дори само заради съмнения за нарушения на закона".

Вчера Спецсъдът отстрани временно от длъжност както него, така и главния счетоводител не общината Златка Мусева. Съдът се съгласи с доводите на прокуратурата, че, ако са на поста, и двамата могат да попречат на разследването. Обвинението твърди, че с фалшиви договори и фактури те са превели по сметка на физическо лице голяма сума пари за общински ремонти. Човекът, на когото били преведени парите, нямал нищо общо с дейността. Така за три години те присвоили 2 млн. лева.

На над 60 страници прокуратурата е изложила доводите си за отстраняването на двамата.

Самият Рейзи заяви, че много пъти прокурори са идвали в общината в морския град и всеки път получавали всички документи, които искали. Мусева разясни, че няма как просто така да бъдат плащани пари, защото за всеки транш трябвало да има договор. Освен това в общината имало финансов контрольор и още няколко човека, през които минавали за подпис всички документи.

След като чу решението на съда, Рейзи заяви, че ще обжалва.