Кумът на подалия оставка депутат от ГЕРБ Делян Добрев - Евгени Консулов заяви в своя позиция, че изнесената в статията на сайта "Биволъ" информация за цените на закупените от него и съпругата му имоти в кв. "Манастирски ливади" в София не отговаря на истината, съобщи Нова телевизия. 

Преди дни сайтът "Биволъ" публикува свое разследване, според което кумовете на Добрев от Хасково са успели да придобият два апартамента в столичния квартал "Манастирски ливади" на цени от 288 - 315 евро. Според данните в Имотния регистър семейството на Евгени Консулов (бивш зам.-кмет на община Хасково) е придобило два апартамента в строяща се към 2016 г. сграда на ул. "Иван Сусанин". Жилищата са с площ от 73 и 56 кв.м., а декларираната цена на сделката - 41 115 лв. в първия случай и близо 35 000 лв. във втория.

След разговор с министър-председателя Бойко Борисов по-рано днес Делян Добрев подаде оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание.

В позицията си, Евгени Консулов обяснява, че със съпругата му са закупили на 29 септември отстъпено право на строеж. Това било видно и от публикуваната справка от Службата по вписванията и попълнената от него Декларация за имущество и интереси за 2016г.

"Изнесените в статията цени се отнасят за това отстъпено право на строеж, а не за крайната цена на придобиване на имотите. След това е сключен договор за строителство, в който са посочени срокове и етапност на плащанията, след завършване на определените фази. Закупените апартаменти са маломерни, като чистата жилищна площ на единия е 61 кв.м., а на другия 48 кв.м. Сградата не е "луксозна" и дори към днешна дата няма изграден асфалтов път до нея. Общата договорена през 2016 г. и изплатена по банков път цена е 650 евро за кв.м., а не написаната 288-315 евро за кв.м. Заплатената цена е в пъти над "данъчната оценка" на имотите, съгласно посоченото в нотариалните актове. Цената "на зелено" е пазарна за 2016 г. за квартал "Манастирски ливади". Съгласно направена справка в сайтове за имоти дори и към днешна дата (април, 2019), въпреки поскъпването на цените спрямо 2016 г., могат да се закупят апартаменти в строеж в региона на цени от 484-650 евро на кв.м.", се казва в позицията.

Консулов прилага и линкове към обяви.

"Средствата за покупка на отстъпеното право на строеж са от спестявания и са налични още преди постъпването ми на работа в община Хасково (видно от попълнената от мен Декларация за имущество и интереси при постъпване на длъжност). Средствата за строителството са платени по банков път, разсрочено през период от две години.

Фирмата, от която са закупени имотите никога не е развивала дейност в община Хасково, не е участвала в обществени поръчки и не е извършвала строителство", заявява още бившият зам.-кмет на Хасково.