Делян Добрев подава оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Той е взел това решение след разговор с лидера на партията и министър-председател Бойко Борисов.

"С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени", коментира Добрев.

Той аргументира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения, се казва още в съобщението на ГЕРБ.

Преди дни сайтът "Биволъ" публикува свое разследване, според което кумовете на Добрев от Хасково са успели да придобият два апартамента в столичния квартал "Манастирски ливади" на цени от 288 - 315 евро.  Според данните в Имотния регистър семейството на Евгени Консулов (бивш зам.-кмет на община Хасково) е придобило два апартамента в строяща се към 2016 г. сграда на ул. "Иван Сусанин". Жилищата са с площ от 73 и 56 кв.м., а декларираната цена на сделката - 41 115 лв. в първия случай и близо 35 000 лв. във втория.

В същия ден през септември 2016 г. е изповядана и още една имотна сделка в същата сграда - купувач този път е Даниел Гаргов, общински съветник от ГЕРБ-Хасково и съпруг на братовчедката на Делян Добрев. Гаргов купува два апартамента: един с площ 284 кв.м., втори - 42 кв.м. и три гаража от 17 квадрата. Общата декларирана сума е 201 900 лв., по 273 евро на кв.м.

През 2018 г. двата апартамента и трите гаража са продадени от братовчедите на Добрев на фирма, собственост на неговата майка за 400 000 лв., сума, която надвишава с 13 хиляди лева данъчната оценка на жилищата.

Оставката от Народното събрание е втора за Делян Добрев в този парламент. В края на 2017 г. връзките му с лица на ключови позиции в местното управление беше използвано като повод за искане на оставката му от страна на БСП. Тогава лично Борисов се намеси и поиска депутатът да се оттегли. Тогава той подаде оставка, но парламентарната група, ръководена от Цветан Цветанов, го защити и отказа да гласува "за" прекратяването на мандата му като народен представител.

По-рано днес, отново заради публикация в медия за придобита къща, построена на земеделска земя, оставка подаде и зам.-областният управител Томи Николов. Според информацията той и жената, с която живее - Ивелина Джартова - член на Столичния общински съвет от ГЕРБ, са я построили незаконно. Къщата се намира върху земеделска земя в село Сеславци в столичния район "Кремиковци", на който Николов е бил кмет от 1999 до 2007 година. Той е член на ГЕРБ.

Междувременно се разигра странна ситуация с още една оставка, свързана с ГЕРБ - тази на кмета на Созопол Панайот Рейзи. Първоначално управляващите обявиха, че обвиняемият за присвояване на 2 млн. лева се оттегля както от партията, така и от поста си в местната власт. Няколко часа по-късно обаче самият той заяви, че напуска само партията и не се смята за виновен за деянията, за които е разследван.

Вчера след заседанието на КСНС при президента, премиерът заяви, че заради Апартаментгейт, без още да са се произнесли институциите, са си "заминали" много хора от ГЕРБ - председател на ПГ, на комисия, депутати... министър един, втори зам.-министър, може да си отиде още един министър, ако се установи нарушение". Борисов благодари на медиите, "че са излезли и са показали истината".

"Колегите от БСП при такава ситуация казват, като се произнесат институциите, ще вземем решение. Ние взехме оставките и без да са се произнесли", подчерта той.