Премиерът Бойко Борисов призова всички, чиито имена са замесени в скандала "Апартаментгейт", да последват примера на ГЕРБ и да се оттеглят от постовете си. На сутрешен брифинг в партийната централа той не назова имена, но уточни, че такива "има в КОНПИ, има във ВКС, има в Следствието".

"Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали - дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдието, министър на енергетиката, министър на спорта, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега", каза Борисов.

След това той насочи коментара си към представителите на Съдебната система.

"Те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, но аршинът трябва да бъде еднакъв за всички. Или да излязат в отпуск, за да може различни от техните институции да направят проверката. Това мога да кажа по темата с замесените в тези скандали. Има в КОНПИ, има във ВКС, има в Следствието, така че не споменавам имена. Не за друго, а защото са много чувствителни, но аршинът и стандартът трябва да бъде един и същ - или незабавно оставка, или дълъг отпуск, докато не минат проверките. И то максимално прозрачни проверки", настоя премиерът.

От ръководителите на споменатите от Бойко Борисов структури, в центъра на скандала "Апартаментгейт" последователно попаднаха председателят на ВКС Лозан Панов, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев и директорът на НСлС Борислав Сарафов. Тази сутрин стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверки "за придобити недвижими имоти от председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, от сина на Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба - Боби Сарафов, и от съпругата на Лозан Панов - председател на Върховния касационен съд, Елисавета Панова".