В един ден, днес, американският президент Доналд Тръмп се изказа по много от злободневните вътрешни и международни проблеми. Направи го съвсем в свой стил, както може да се разбере от съобщенията на световните агенции.

Браво на Русия и Китай!

Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес похвали изказванията на руския президент Владимир Путин за Северна Корея, направени вчера след срещата на руския лидер със севернокорейския лидер Ким Чен-ун във Владивосток.

Пред репортери в Белия дом Тръмп каза също така, че Китай помага с усилията, целящи денуклеаризацията на Северна Корея, допълва агенцията.

Тръмп приветства помощта на Русия и на Китай по севернокорейското досие.

"Напредваме много по въпроса със Северна Корея", отчете Тръмп и подчерта, че би искал това да доведе до резултат.

"Ценя помощта на Русия и на Китай", допълни той.

Искаме да се отървем от ядреното оръжие, всички сме длъжни да го направим - САЩ, Русия и Китай, заяви Тръм пред телевизия "Фокс нюз" веднага след разговорите на Путин и Ким във Владивосток. Според президента на САЩ контролът над ядрените оръжия трябва да се извършва с участието на Москва и Пекин и да включва всички видове оръжия и бойни глави.

Москва приветства думите му.

"Взимаме си подписа обратно"

Тръмп се зарече да отмени статута на САЩ като страна, подписала Международния договор за търговия с оръжия. Говорейки пред делегатите от Националната оръжейна асоциация в Индианаполис, Тръмп каза, че ще поиска от Сената на американския Конгрес да не ратифицира договора, който бе подписан през 2013 г. от неговия предшественик Барак Обама.

"Взимаме си подписа обратно", каза Тръмп. "Ще подпиша послание, в което ще поискам от Сената да прекрати процеса по ратифициране на договора".

Международният договор регулира 70-милиардния бизнес с конвенционални оръжия и цели да запази оръжията извън ръцете на нарушителите на човешките права. Оръжейната асоциация обаче твърдеше, че договорът подкопава вътрешните права на американците относно оръжията. Тази гледна точка бе отхвърлена от администрацията на Обама.

Плащали ли са САЩ на Северна Корея

Тръмп заяви, че Съединените щати не са плащали никакви пари на Северна Корея, докато са се опитвали да освободят Ото Уормбиър. Тръмп обяви това ден след като в американския печат се появи съобщение, че той е одобрил да бъдат изплатени 2 милиона долара на Пхенян заради "грижите" за американския студент.

"Никакви пари не са плащани на Северна Корея за Ото Уормбиър, нито два милиона долара, нито каквото и да било друго", каза чрез Туитър Тръмп.

Вчера в. "Вашингтон пост" писа, че президентът на САЩ е дал одобрение на КНДР да бъдат изплатени 2 милиона долара, за да бъдат покрити разходите й за грижите за студента, който почина шест дни след като беше върнат в Съединените щати в кома. Преди това той прекара 17 месеца в затвор в Северна Корея.

Какво да се направи срещу високите цени на петрола

Тръмп каза, че призовал петролния картел ОПЕК да понижи цените на енергията на фона на рязкото поскъпване на бензина по бензиностанциите в САЩ.

"Цените на бензина спадат. Обадих се на ОПЕК. Казах им - трябва да ги свалите", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом и допълни: "Справяме се страхотно".

Повишаването на цените на горивата по бензиностанциите предшестваше съобщението тази седмица на Вашингтон, че няма да удължи освобождаването на няколко страни от изключенията за закупуване на ирански петрол, тъй като Тръмп се стреми да засили натиска върху Техеран.

Тръмп каза, че съюзници като Саудитска Арабия, ще увеличат продукцията си, за да компенсират всички липси.

Американският президент често се опитва да окаже натиск върху ОПЕК за по-ниски цени, отбелязва ДПА. САЩ не членуват в картела, но вече са най-големият в света производител на петрол.

Невероятният икономически растеж на САЩ

Тръмп приветства невероятната, по думите му, цифра от 3,2 на сто за икономическия растеж на страната през първото тримесечие, която значително превишава прогнозите на анализаторите.

Това е невероятна цифра, заяви Тръмп от военната база Андрюс, близо до Вашингтон, преди да излети за Индиана. "Имаме фантастичен растеж и много ниска инфлация. Икономиката ни е в много добро състояние", допълни Тръмп.

Увеличението на БВП на САЩ превишава целта от 3 процента, определена от Тръмп и е доказателство, че икономическата му програма работи. Тръмп разчита на силната икономиката в кампанията си за спечелването на втори мандат, отбелязва АП.

Колко е важно хората да се ваксинират

Тръмп изтъкна важността на ваксинирането в момент, в който епидемия от морбили е обхванала и САЩ.

"Хората трябва да се ваксинират. Това е много важно", каза президентът. В миналото той изрази съмнения за сигурността на ваксините и намекна, че някои от тях биха могли да предизвикат проблеми от спектъра на аутизма. Тези твърдения бяха опровергани от медицинските власти на базата на много изследвания. Така например през септември 2014 г. Тръмп написа в Туитър "Не съм против ваксинирането на вашите деца, против даването на масивна доза ваксина съм. Разпределете ваксините върху продължителен период и аутизмът ще бъде намален!". Други подобни туитове той написа в периода 2012-2015 г.

Епидемията от морбили в САЩ е най-сериозната от 2000 г. насам, отбелязва Франс прес. Бяха регистрирани 695 случая от 1 януари досега. Заболяването не е довело до смърт засега.

Епидемията в САЩ се е съсредоточила в райони, в които има много неваксинирани деца, по-специално някои квартали на Ню Йорк и близо до Детройт. Според американските федерални здравни власти в повечето случаи заразата е била "внесена" от чужди страни, като Израел и Украйна.

Как се чувства президентът

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подчерта, че на 72 години се чувства млад и изпълнен с живот. Той направи това изказване ден след като бившият американски вицепрезидент Джо Байдън обяви, че се включва на 76 години в надпреварата за президентската номинация на Демократическата партия на САЩ за изборите догодина.

"Чувствам се като младеж. Толкова съм млад, че чак не мога да го повярвам", каза Тръмп пред репортери в Белия дом, които го попитаха дали възрастта би могла да е пречка в надпреварата за Белия дом.

"Аз съм най-младият. Аз съм един млад мъж, изпълнен с живот", допълни той. После Тръмп се усмихна и каза, че не е сигурен дали същото може да се каже и за Байдън. "Гледам Джо и не знам как стоят нещата при него", каза Тръмп. Той обаче допълни, че никога няма да каже, че някой е прекалено стар, за да участва в президентската надпревара.