Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, предаде ТАСС, цитирайки интервю на американския държавен глава пред телевизия "Фокс нюз".

"Днес видях как президентът (Владимир) Путин в Русия заяви, че се радва да помогне (на САЩ) със (севернокорейския лидер) Ким Чен-ун и Северна Корея. Искаме да се отървем от ядреното оръжие, всички сме длъжни да го направим", заяви Тръмп. Той подчерта, че Русия и Китай също трябва да се откажат от ядрените си арсенали.

По-рано тази вечер телевизия Си Ен Ен заяви, цитирайки анонимни представители на Белия дом, че Тръмп има намерение да подготви споразумение за съкращаване на ядрените арсенали, предвиждащ участието на Русия и Китай. Според президента на САЩ контролът над ядрените оръжия трябва да се извършва с участието на Москва и Пекин и да включва всички видове оръжия и бойни глави. 

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че мирът на Корейския полуостров зависи изцяло от Вашингтон и обвини Съединените щати в "недобросъвестност" по време на срещата с президента Доналд Тръмп, проведена по-рано тази година, предаде Би Би Си. Ким Чен-ун направи този коментар по време на вчерашната си среща с руския президент Владимир Путин във Владивосток.

Ким е заявил на Путин, че "ситуацията на Корейския полуостров и в региона сега е в застой и е достигнала критична точка". Той е предупредил също, че "ситуацията може да се върне в първоначалното си състояние, тъй като Съединените щати са заели едностранна и враждебна позиция по време на неотдавнашната среща между Ким и Тръмп.

Преди седмица Пхенян обвини Вашингтон за дерайлирането на мирните преговори. Срещата на високо равнище във Виетнам през февруари приключи без постигане на споразумение за ядрените оръжия на Северна Корея. Смята се, че преговорите са се провалили заради искането на Северна Корея за пълно облекчаване на икономическите санкции в замяна на някои ядрени ангажименти - сделка, която САЩ не поискаха да направят. Междувременно президентът Тръмп заяви пред телевизия "Фокс нюз", че САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия.

По време на срещата във Владивосток вчера Путин се опита да действа като арбитър, посочвайки, че Ким се нуждае от международни гаранции за сигурността, ако ще прекрати ядрената си програма. Севернокорейският лидер похвали срещата като "много смислен обмен" и изрази надежда за "нов разцвет" на отношенията между Москва и Пхенян. Путин е приел покана да посети Северна Корея. Посочва се, че визитата ще се осъществи в удобно време.