"Може би трябваше да се използват противопожарни самолети", отбеляза Доналд Тръмп вчера като съвет към френските пожарникари за потушаване на пожара, обхванал парижката катедрала "Нотр Дам". "Щеше да е като игра на боулинг с катедралата, всичко би рухнало", реагира пред Франс прес говорител на френската Дирекция за гражданска защита.

Противопожарният самолет "Канадер" може да носи до 6300 литра вода. Най-малко 3000 литра се изливат само от единия от двата резервоара. "Равносилно е на 3-тонен бетонен блок, който се стовари със скорост 250 км/ч, обясни подполковник Микаел Берние. При това положение можеше да рухнат и двете камбанарии, отбеляза той.

"Това е технически невъзможно, неосъществимо и най-вече би било абсолютно безполезно", каза Берние, който продължава да се чуди как толкова несериозно предложение е могло да завладее снощи социалните мрежи, докато огнеборците са се опитвали да овладеят стихията.

Това средство за гасене на пожари, което е за ненаселени райони, не може да се използва в урбанизирани участъци, още по-малко в гъстонаселен град като Париж.

"Близките сгради биха били поразени от разлетели се каменни блокове, да не говорим, че преди това трябва да се евакуира целият район, каза представителят на "Гражданска защита". Невъзможно да се приложи снощи за "Нотр Дам", където 500 пожарникари се бореха с огъня, някои от тях - вътре в сградата, подчерта той.

Дори ако става дума за хеликоптер за гасене на пожари, който превозва само 1500 литра вода - далеч под обемите, които може да транспортира самолет "Канадер" - разрушенията биха били значителни. "Корабът на катедралата би се сринал, нямаше да има вече подпорни арки", отбелязва Берние.

"Изливането на вода от самолет върху подобен тип сгради би могло да доведе до разрушаване на цялата конструкция", обясни още снощи в Туитър "Гражданска защита".

В САЩ идеята да се използва водна бомба е била тествана върху обхванат от пламъци камион, намиращ се на шосе, разказа Берние. "След това на мястото не е останало нищо, всичко били смазано", допълни той.

Друг фактор, поради който снощи е било невъзможно да се приложи този вариант, е, че във Франция е забранено той да се използва нощем, за разлика от Австралия например. "Там действат в участъци, които се намират на 100 км от най-близката къща. Най-много да убият някое кенгуру", отбеляза Берние.

Френският флот от противопожарни самолети - 12 "Канадера", 8 самолета "Тракър" и два "Даш" - са базирани в Ним-Гарон, департамент Гар, Югоизточна Франция.

Снимка: БТА

Междувременно стана ясно, че големият орган в парижката катедрала "Нотр Дам" не е изгорял в пожара, опустошил сградата, но конструкцията може да пострада от околната разруха, каза един от тримата органисти, цитиран от АФП.

Инструментът е обновяван през вековете, но основната конструкция е от началото на 15-и век. Той "отчасти е запазен, но е покрит с дребни отломки, прах и вода" - каза Филип Льофевр, който свири от 35 години в "Парижката Света Богородица".

"През следващите месеци всичко ще изсъхне и може да се появят проблеми в конструкцията - добави музикантът. - Надяваме се да остане стабилна и щом е възможно, ще бъде пренесена на сигурно място".

Органът е един от най-големите в Европа.

Малкият орган, който беше под кулата-стрела, обаче е повреден от огъня.

"Най-лошото обаче беше избягнато. "Нотр Дам" още стои права, и това, което ни утешава, е единодушната реакция на целия свят" - опита се да се успокои Филип Льофевр