Окончателният доклад на специалния прокурор Робърт Мълър за продължилото 22 месеца негово разследване на подозренията за сговор между Русия и предизборния екип на Доналд Тръмп през 2016 г. бе публикуван от министерството на правосъдието на САЩ, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Документът от близо 400 страници е редактиран на местата, които съдържат поверителни данни.

На пресконференция министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар заяви, че според изводите от специалното разследване Русия се е намесвала в изборите в САЩ през 2016 г., но нито предизборният щаб на сегашния американски президент Доналд Тръмп, нито който и да е от американските граждани е участвал в тази дейност и не е бил в сговор с властите в Русия.

Тръмп изрази задоволство от изводите на разследването, които потвърждават отсъствието на сговор между екипа му и Москва, но не го освобождават от подозренията за възпрепятстване на правосъдието, отбелязва АФП.

"Днес е хубав ден за мен. Няма сговор, няма възпрепятстване. Никога не е имало и никога няма да има. Такава измама не трябва да се случва с никой друг президент", каза Тръмп по повод разследването.

АФП изтъква, че разследването е тегнело над първите две години от мандата му и което той е наричал "лов на вещици".

След пресконференцията на Уилям Бар Тръмп пусна в Туитър един очевидно предварително подготвен фотомонтаж, който го показва в гръб на фона на гъста мъгла и надпис: За беснеещите и демократите от радикалната левица Играта Завърши (Game Over), като "О"-то на Over е пресечено с три вертикални линии като в оформлението на заглавието на сериала "Игра на тронове" на телевизия Ейч Би О.

През ноември Тръмп вече се позова на сериала, чийто осми последен сезон тръгна преди няколко дни. За да приветства възобновяването на санкциите срещу Иран, той пусна афиш, на който върви на фона на надпис "Санкциите идват" (Sanctions are coming), по аналогия с израза "Зимата идва" (Winter is coming) - заглавието на първия епизод на сериала.

Днешният туит на Тръмп бе масово споделян, като някои потребители привличаха вниманието на Ейч Би О върху това "нарушаване на интелектуалната собственост", а други се забавляваха да гадаят какъв тип персонаж президентът би могъл да играе в сериала.

Докладът на специалния прокурор за руска намеса в кампанията на Тръмп беше редактиран

Снимка: AP/БТА

Възпрепятствал ли е правосъдието Тръмп

В доклада си Мълър посочва, че не е в състояние да обяви, че президентът Тръмп не е възпрепятствал правосъдието.

"Ако бяхме сигурни, след щателно разследване, че президентът очевидно не е извършил възпрепятстване на правосъдието, щяхме да го кажем. Въз основа на приложимите правни норми и фактите обаче не сме в състояние да направим това", пише Мълър.

Президентът Тръмп е опитал да повлияе на разследването за руската намеса в изборите в САЩ. Усилията му са били общо взето неуспешни, но това до голяма степен е било защото неговите съветници и други високопоставени служители са отказали да изпълнят заповедите му или молбите му, се казва в доклада на Мълър, цитиран от ДПА.

Изброяват се 10 случая на възможно възпрепятстване, например нареждането на Тръмп към юридическия съветник на Белия дом Дон Макган да уволни Мълър за конфликт на интереси, но Макган е отказал. Други инциденти включват уволняването на директора на ФБР Джеймс Коми.

Членове на обкръжението на Тръмп са се срещнали с руснаци на 9 юни 2016 г. с очакването да получат информация от Русия, която да помогне на Тръмп в изборите. Руските събеседници обаче не са предоставили такава информация, пише Мълър в доклада, цитиран от ДПА.

В срещата са участвали зетят на Тръмп Джаред Къшнър, ръководителят на предизборния му екип Пол Манафорт и синът му Доналд Тръмп младши.