Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че е отворен към идеята за трета среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, ако САЩ предложат взаимноприемливи условия за споразумение до края на годината. Това съобщи агенция КЦТА, предаде Асошиейтед прес.

Ким изнесе реч на заседание пред парламента, която хвърли вината за провала на срещата с Тръмп през февруари на едностранните искания, които били отправили САЩ. Но добави, че личните му отношения с американския президент остават добри.

"Ние, разбира се, смятаме за важно да се решават проблемите чрез диалог и преговори. Но стилът на водене на диалог на САЩ едностранно да отправят искания не ни пасва и нямаме интерес към това", каза Ким в речта. "Ще изчакаме търпеливо до края на годината САЩ да вземат смело решение. Но със сигурност ще бъде трудно да се отвори добра възможност като последния път".

Доналд Тръмп реагира днес позитивно на готовността на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се срещнат за трети път. Той се съгласи с оценката на Ким, че личните им отношения са добри и също изрази желание за нова среща.

"Съгласен съм с Ким Чен-ун, че личните ни отношения остават много добри, може би "отлични" е още по-точното определение, както и че би било добре да има трета среща на върха, за да можем напълно да разберем какво отстоява всеки от нас", написа Тръмп в Туитър и добави, че с нетърпение очаква деня, в който ядрените оръжия на КНДР и санкциите срещу нея ще могат да бъдат премахнати.