Русия приветства призива на американския президент Доналд Тръмп към Русия, САЩ и Китай да се откажат напълно от ядрените оръжия. Това заяви на брифинг днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Искаме да се отървем от ядреното оръжие, всички сме длъжни да го направим", заяви Тръмп ден след разговорите във Владивосток между Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

"Като се има предвид нарастващата роля на ядрените оръжия в американските доктринални документи и постепенното им превръщане в едно от средствата, които може да бъдат използвани на бойното поле, подобни изявления са добре дошли", каза Рябков.

Според него това е възможно в рамките на едно всеобщо и пълно разоръжаване. "Руската позиция беше многократно заявявана - за да се постигнат по-нататъшни стъпки в областта на ядреното разоръжаване, трябва да осигурим формирането на цял набор от предпоставки. Трябва да се вземат предвид много фактори, които пряко засягат стратегическата стабилност - от появата на системи за противоракетна отбрана и възможното появяване на оръжие в космоса до големи промени в областта на конвенционалните оръжия, появата на кибернетични оръжия и много други", каза Рябков.

Той също така подчерта, че Русия е готова да изложи в детайли позицията си пред представители на САЩ и други страни, включително "ядрената петорка".

Рябков направи тези коментари само няколко месеца след като САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, а Русия ги последва. Всяка от двете страни обвинява другата, че е нарушила това споразумение, крайъгълен камък на сигурността след Студената война.