Д-р Таня Андреева е бивш министър на здравеопазването, акушер-гинеколог и доктор на медицинските науки, специализирала у нас и в чужбина. Научният ѝ труд е посветен на паталогичната бременност, а в последните дни тя и колегите й продължават да работят за здравето и сигурността на бъдещите български майки. В интервю за Dir.bg д-р Таня Андреева сподели своите препоръки и коментира условията в болниците за бебетата и родилките в период на пандемия. 

- Д-р Андреева, въпреки епидемията от коронавирус, разбирам, че не сте спирала прегледите на своите бременни. Как намирате обстановката за вашите пациентки в ситуация на извънредно положение?

- Мисля, че в момента е налице относително овладяване на ситуацията. В началото имаше тежък недостиг на маски и всякакъв вид защитни средства като дизенфектанти, например. За отделенията, за лекарите има непрекъсната нужда от лечебните средства. Това, което ми направи впечатление, е, че в тази ситуация имаше единство – всеки от нас помагаше с контакти, дарения, внос, на колегите си. В този момент смятам, че всякакви разделителни позиции са меко казано неуместни, защото се касае за живота и здравето на голяма част на популацията, която е изложена на или поразена от заразата с коронавирус. 

- Министерството на здравеопазването излезе с препоръки за бременните. Смятате ли, че те са достатъчни, за да успокоят бъдещите майки и да ги предпазят?

- Първоначалната заповед на министъра беше за затваряне на женската консултация. Това, обаче, от медицинска гледна точка е невъзможно да се случи и трябваше да бъде обмислено много по-добре. В крайна сметка заставиха лекарите да търсят начините, по които да спазват мерките и забраните на кризисния щаб и да продължават да проследяват своите пациентки. Една бременност разбира се, че е естествено физиологично състояние в целия си процес, в който една жена забременява и ражда. Но много от бременностите крият риск и не може да бъдат оставени без проследяване. Във всеки момент може да се появи неочакван проблем. Всеки акушер-гинеколог трябва да продължи да се грижи за пациентките си.

- Какви начини се появиха според вас, за да продължи следенето на бъдещите майки?

- Не изключвам, че някои от бременните са посещавали лекарите в частните им кабинети, така да се каже на границата на позволеното, но по моя информация доста частни кабинети са затворили в момента. Но някои болници изолираха женските консултации от останалия поток. Бременните се викаха през по-голям диапазон от време. Можеха да общуват само със своя лекар. Влизаха от различни входове на някои места. Лекарите продължиха да правят записи на тонове на бебенцата. Не мисля, че това се е случвало само в частни кабинети. Поставени сме в ситуация, в която не можем да кажем на пациентките си "ела след епидемията". След няколко месеца вече ще е късно. Това, което бременните трябва да продължат да правят е, да се допитват със специалистите и лекарите им по телефона. Само факторът "спешност" не е достатъчна мярка за бременните жените. Само при интимен преглед може да се установят проблеми, които да не са били налични в началото на забременяването.

- Някои бременни се оплакаха, че в последния месец и половина докторите им не са ги приемали на женска консултация. Казали са им да ходят само по спешност. Какво става в подобни случаи?

- Спешните случаи в акушерството са много ясни. Пише ги в учебници. В тези случаи се налага бърза намеса в лечебно заведение. Тук домашните посещения не биха помогнали, могат да бъдат само рутинни - за измерване на кръвно, например. Акушер-гинекологията е сложна материя и често има изненади. Всичко е въпрос на много добра организация. Пациентите могат да бъдат записване през достатъчно голям интервал, но феталната морфология не бива да се пропуска. За мен е много рисково в момента да бъде прекратен ранния биохимичен скриниг и феталната морфология. Разбираме, че е извънредно положението, но не можем да допуснем да се раждат увредени деца. Много е фин баланса между спазването на извънредното положение така че да не бъдат допускани други грешки, които за всяка жена и нейното семейство биха имали тежки последици. 

Тя продължава да преглежда пациентките си по време на пандемията

Снимка: Булфото

- Какво е мнението ви относно носенето на маски от бременни? Някои от тях споделят, че се съмняват в ефикасността им, какво ще им отговорите?

- Слушах тези специалисти, които казаха, че само болните е нужно да носят маски. Но предвид спецификата на този вирус и COVID-19 и дългия инкубационен период - не се знае кой какво разпръсква. Препоръчвам на моите бременни пациентки да носят маски, когато контактуват с други хора. Смятам, че маските достатъчно са доказали своята ефективност в години. Неслучайно и хирурзите оперират с маски, и прегледите се правят по този начин открай време. Лекарите винаги са носели маски. Може да не помага, но със сигурност рискът е по-малък.

- Какво ще посъветвате бъдещите майки, които вече са в последен стадий на бременността си?

- Първо ще посъветвам всички бременни да не се страхуват. Независимо от ситуацията, в която сме, животът ще продължи да се ражда. Взети са всички мерки, но бременните трябва да вярват на лекарите си. Да ограничават общуването максимално, както ще бъде и в болниците, когато ги приемат. Ще бъдат изолирани от целия друг поток. Всяка бременна жена има близки, които могат да идат до магазина и да пазаруват за нея. За бременните важи правилото като при възрастните хора – всеки близък да иде и да подготви багажа на бъдещата майка за болницата. Жените трябва да са наясно, че има дисциплина. Трябва да отбележим, че болшинството от хората в България спазват стриктно мерките и препоръките на щаба, който поне до момента, смятам, работи дисциплинирано и отговорно

- Един от най-притеснителните въпроси за бъдещите майки е дали ще има влияние върху плода, ако нещо се случи с тях?

- Поне към момента не съм срещала в медицинските издания и статия, които излизат подобно информация. Има достатъчно случаи от Италия заразени майки със здрави новородени. Мисля че могат да бъдат спокойни в това отношение, но трябва да се пазят все пак. При здрав плод болна майка също не е добра комбинация. Засега е ясно, че вирусът се разпространява през всички телесни течности, възможно е да се предава и през кърмата. Но истината е, че поне засега, случаите показват, че вирусът щади новородените и малките деца до 10-годишна възраст. Интересно е защо. Вероятно рецепторите им не са възприемчиви или е нещо друго, което тепърва ще разберем. Засега, слава Богу, е щадящ към най-малките. 

- Според препоръките, лекарят решава как да бъде родено детето в случаи на зараза? Има ли избор за начин на раждане здравата родилка?

- Смятам, че процентът на секцио раждането няма да се покачи във връзка със заболяването. Смятам, че една жена , която е здрава и с добра клинична картина, може да роди естествено. Има много методи, например дирижирано раждане - начин, който позволява процесът да се контролира дори времево. 

- Има ли достатъчно екипирани линейки, които да реагират в случаи на спешност при бременните?

- Има заповед всички, които не се чувстват добре или имат подозрително състояние, да се обаждат в РЗИ или на националния телефон 112 и в тази връзка се изпращат линейки, които са готови да изолират пациента. Но съветвам бременните да не прибягват до това на всяка цена, за да се чувстват сигурни. Смятам, че няма никаква пречка бременните да се придвижват с личните коли. Ако не се чувстват добре - първо да се чуят с лекаря си по телефона.

- Има ли притеснения за забавянето на болнични или майчински?

- Националният осигурителен институт работи в цялата страна, всички болници приемат пациенти, пускат болнични и други документи по електронен път. В този момент няма никакви забавяния в нашите болници. 

- Излиза, че са взети всички необходими мерки за бременните и те няма от какво да се притесняват, така ли е? 

- Да, няма проблем за бременните, защото болниците са се подготвили сами за това. Нямам впечатление министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да е помогнал особено в тази организация. Смятам, че директорите на болниците и лекарите много по-бързо реагираха от Министерството на здравеопазването. То не бе подготвено за тази кризисна ситуация. Затова трябва да благодарим на директорите на лечебните заведения и на медиците.  И второ  - отново ще кажа на бременните, като акушер-гинеколог, да не се притесняват. Задължително е да се пазят от контакти с други хора, да спазват препоръките на щаба, да си мият ръцете, аз препоръчвам да ползват маски навън, особено. И третото - когато започнат първите симптоми на раждането - спокойно, с маска на уста, с багажа в ръка, да отидат до лечебното заведение. Придружителите не се допускат, в болницата ще влязат моите колеги с тях, за да им помогнат  да се роди новия живот в пълна безопасно. Болниците много отдавна се готвеха за коронавируса.