Ключовият фактор за съставяне на кабинет е ГЕРБ, а само преди година те изглеждаха победени и в пълна изолация. Сега доверието към тях се завръща и "заслуга" за това имат от "Продължаваме промяната" и БСП, заяви бившият президент на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев на традиционната годишна среща с медиите, на която прави анализ на политическата ситуация у нас и по света.

"Провалът на ПП даде шанс за рециклиране на ГЕРБ", отчете Станишев, а за БСП констатира със съжаление, че докато преди се бореше за първото място, сега ще се стреми да не изпадне по-надолу от петото. "Имаше ясно разделение на партии на промяната и такива на статуквото. Три избора по-късно, формацията се чуди кого да прибере в предизборна коалиция, за да може аритметичният сбор да доведе до по-голям резултат от този на ГЕРБ", обобщи той.

Според него уравнението на бъдещия кабинет е с доста неизвестни. Той изказа и съмнения относно очакванията да видим по-различен 49-и парламент като конфигурация.

"От една страна, никой не иска да управлява точно преди местните избори, защото управляващото мнозинство ще очертае и ясна опозиция. За ГЕРБ е важно да привлече в коалицията ПП, или най-малкото ДБ, за да не загуби свои крепости в големите градове на местните избори. Така, вместо да мислят за предстоящите големи дебати в Европа, първите две политически сили виждат националното правителство като функция на местни клиентели. При така очертаната картина, възможността за намиране на консенсус за съставяне на правителство през пролетта не е много голяма. Дори и някои от партиите да се представят по-убедително отколкото на предния вот", продължи анализа си Станишев.

"Политическите сили в България не дават перспектива на хората и на страната. Ние не сме изключение от световната тенденция на разделение и фрагментация на обществото", коментира още евродепутатът.

Той заключи, че по тази причина се развихря и популизмът, като посочи за негов израз няколкото референдума, за които се събират подписи.

Снимка: Булфото

"Партиите у нас са най-големите виновници за поставянето изобщо на темата за промяна на държавното устройство. С бездействието си, с невъзможността си да сформират управляващи мнозинства и да гарантират държавното управление, те направиха допустима тази мисъл. Вече са в предизборна кампания и започна лансирането на популистки тези - двата референдума - за президентска република на Слави Трифонов и против еврото на "Възраждане", коментира Станишев.

И добави, че следи с тревога "как определени политически играчи, дори и ръководството на моята партия, пускат евроскептицизма за собствена изгода срещу символи на Европа, лесно обяснени през доходи и национализъм".

"Тези матрьошки са опасни. Защото посягат на постигнати в обществото консенсуси от последните 33 години: за държавното устройство, за европейското членство на България, както и за това страната да е модерна, просперираща и социална държава", предупреди бившия президент на ПЕС.

Той призова политическите сили най-сетне да поемат политическата отговорност пред хората и да излязат с ясни приоритети в предизборните програми, вместо да правят договорки кой с кого. И посочи, че не им е виновен президентът, когото обвиняват в прекомерна власт.

"Няма какво да винят президента, че желае да концентрира много власт. Самите политици не се справят. Той се води от Конституцията", напомни Станишев.

"Призовавам партиите да поемат политическа отговорност, като посочат ясно в програмите и кампаниите своите приоритети, така че изначално да станат ясни възможните коалиционни мнозинства", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. "Отдавна казвам, че са необходими национални приоритети, около които да са обединени повечето политически сили, за да има държавата дългосрочна стратегия и предвидимост", добави Станишев.

И апелира участниците в изборите предварително да обявят позицията си по шест непосредствени политически приоритета пред страната:

  • Пълноценната интеграция на България в ЕС с влизането в Шенген и еврозоната
  • Икономическата стабилност, доходи и бюджет с обещание да не влизаме в свръхдефицити
  • Енергетиката и Плана за възстановяване и устойчивост
  • Образование
  • Здравеопазване
  • Демографската криза

За последните три Станишев отбеляза, че никоя от политическите сили не говори за тях, а те са изключително важни за просперитета на една нация. 

За БСП и предстоящия конгрес

"Големият грях на Нинова е, че тя лиши най-бедната страна в ЕС от силна лява партия. И това е грях на Нинова не само пред БСП, но и пред държавата", заяви бившият лидер на социалистите.

Станишев заяви, че се очертава на февруарския конгрес БСП отново да се занимава със себе си, с уставни промени, които засилват централизацията на "Позитано" 20 и дори с местните избори, а сме на прага на парламентарни.

"Надявам се конгресът да покаже, че БСП е още жива. Аз, като делегат, ще положа усилия съпротивителните сили на партията да се събудят", анонсира Станишев и отбеляза, че кръгът от съмишленици в посока на реформирането на партията се увеличава.

Снимка: Булфото

По думите му, това минава през смяна на ръководството, но "проблемът не е само Корнелия Нинова. "Не може каузата да бъде просто да се свали Нинова", коментира той.  Проблемът е политиката, която беше наложена от ръководството, затова то трябва да бъде сменено, да има промени в депутатските листи, "защото не може да предлагаш едно и също" и да очакваш добри резултати, смята Станишев. Бившият соцлидер отчете, че "хората около Нинова са там от лични и властови интереси".

Той изрази съмнение за евентуална коалиция на БСП с ГЕРБ след изборите, но призна, че много социалисти се притесняват от това след лидерската среща.

"Беше доста унизителен опит на БСП да легитимира третия мандат. Никой не поиска да се формира правителство с мандата на БСП", анализира още Станишев как изглежда в момента партията на политическия терен и пред очите на обществото.

"Винаги сме се борили за първото място, а сега се борим да не паднем под пето", констатира той.

В международен план е налице делигитимация, категоричен е доскорошният президент на ПЕС, като призна, че го казва с болка, защото той е бил този, който е работил за легитимирането на БСП в Европа.

"БСП губи и физиономия, и позиции", обобщи той и предречи "доста драматична ситуация" за партията на местния вот, предвид и проблемните й отношения с немалко от собствените й кметове.

Той се изказа скептично и за новото ляво обединение, като обясни резервите си защо не участва в този разговор. На втората сбирка на което се оказало, че голяма част от хората в него се борят за предизборна коалиция, а не за промяна на БСП. Това отблъснало социалисти, които са присъствали на конференцията. По думите му разговорът за коалиция за вота дава отличен повод на Нинова да каже, че старите предатели са се събрали с новите предатели. 

Снимка: Булфото

Ако говорим за разказа 2023 г., думата е "избори" - в България и по света, в САЩ, в ЕС, в Турция.

Предвид и предстоящия вот за европейските институции, бившият президент на европейските социалисти отбеляза, че "Европа ще трябва да реши каква ще бъде нейната бъдеща роля в света, предвид войната, енергийната сигурност и зелената сделка. А всичко това ще има пряко отражение у нас, анализира той. По думите му за първи път има предпоставки европейските социалисти да спечелят изборите за ЕП, но има и рискове, най-вече заради икономическата ситуация на Стария континент.

"Това, което ме притеснява, е, че Европа трудно намира своето място в света след започването на войната в Украйна", заяви евродепутатът. "Докато е разбираема подкрепата на ЕС за Украйна, на мен лично ми липсва мирът - запазена марка на ЕС. ЕС винаги е изнасял мир, докато в момента чувам военно говорене", коментира Станишев.

"През последните седмици беше красноречив натискът върху Германия. Натискът от страна на САЩ, Полша, прибалтийските държави и медиите успя", отбеляза Станишев. И добави, че изпращането на танковете ще има сериозни, по-скоро негативни последици. Въвличането на нови оръжия, на нови участници продължава и опасността е в цялостно въвличане на Европа в украинския конфликт", предупреди Станишев.

И заключи: "Най-лошото е, че войната се превърна в някаква нова нормалност".

Станишев съобщи още, че няма да се отзове на поканата да отиде в парламента на изслушване пред депутатите от временната комисия за Пловдивския панаир, защото е пристигнала прекалено късно, за да отложи свое днешно посещение в Перник, където ще посети кризисен център за жени, пострадали от домашно насилие.

Той се е извинил на ръководството на комисията, като е изпратил и решението на МС през 2006 г., където е записано намерението на държавата по времето, когато той беше премиер, за запазване на мажоритарния дял и за бъдещото развитие на Международния панаир.

Снимка: Булфото