Необходими са спешни дипломатически усилия за приемането на България в Шенген и еврозоната, политическата нестабилност пречи на процеса. Това заяви бившият председател на ПЕС Сергей Станишев пред bTV.

"България се превръща в заложник на вътрешнополитическите борби в някои държави", коментира Станишев и продължи:

"Моята препоръка е в момента да се насочи вниманието в Нидерландия, Швеция и Австрия. Трябва да се действа незабавно. Трябва да сме активни и последователни".

Членството в Шенген и еврозоната ще е финал на евроинтеграцията, а ако това не се случи е възможно страната ни да бъде изтласкана в периферията, допълни евродепутатът.

Според него политическата криза и задаващите се пети парламентарни избори в кратък период от време ни превръща "в болния човек на Европа".

Вътрешна политика и БСП

Смесването на хартиено и машинно гласуване ще доведе до още по-голямо недоверие в изборния процес. Това заяви бившият председател на ПЕС Сергей Станишев пред bTV.

"Няма съвършена методика на гласуването, но най-важното е системността. Видяхме пороците на хартиеното гласуване. Сега три пъти гласувахме с машини. Ако има съмнение, нека се сложи повече контрол. Опасявам се, че ще се върне смесеното гласуване", обясни Станишев.

Той ще остане ангажиран с Българската социалистическа партия. Важно е да направим анализ какво се случи през последните шест години в партията и кой носи отговорност за това, коментира евродепутатът.

"Нещата в левицата трябва да се решават поетапно. Първото предизвикателство е пред БСП след поредицата лоши резултати. Обяснението с машинното гласуване е крайно незадоволително. В момента имам притеснение, че смесването на темите за левицата и БСП може да се използва от настоящото ръководство", добави още Станишев.

По думите му непрекъсната смяна на позициите на БСП - за еврозоната и машинното гласуване, руши доверието в партия.

"За мен най-важният въпрос е какво БСП може да предложи на хората. Всичко останало е вторичен въпрос. Свалянето на Корнелия Нинова няма да ни реши въпросите", коментира той.

 

Войната в Украйна

С резолюция на Европейския парламент Русия беше определена като "държава, спонсор на тероризма" и "държава, която използва терористични средства". Текстовете бяха подкрепени с 494 гласа, 58 депутати гласуваха - против.

Сред тях и петима български представители от БСП - Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, Елена Йончева и Сергей Станишев.

"Всяка война е ужасна. И двете страни използват средства, които са далеч от класическата война", заяви политикът.

По думите му с терорист не се преговаря, а резолюцията на ЕП ни отдалечава от търсенето на политическо и мирно решение за войната в Украйна.

"Русия нападна Украйна и затова ЕС и България подкрепят Украйна, но това не решава конфликта. Той може да се проточи с години, а при ескалация да повлече и други държави", каза Станишев и подчерта, че всяко военно престъпление трябва да бъде разследвано.