"Нидерландия и Австрия действат абсолютно антиевропейски по отношение на позицията си към България за членството ѝ в Шенген." Това коментира пред bTV евродепутатът от "Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите" в ЕП Сергей Станишев.

Двете страни казаха "не" на присъединяване на страната ни към Шенсгенското пространство.

Хърватия става част от Шенгенското пространство от 1 януари 2023 г.

"Ние слушаме вече много години повторението на една фраза - Европейският съюз е съюз на правила. Правилата за членство в Шенген са ясни, категорични и конкретни. Повече от 10 години България изпълнява критериите за членство. Това, което правят две правителства, е дискриминация на България и поставят страната в изолация в ЕС", добави той.

Станишев коментира и аргументите.

"Корупцията е наш проблем и си има европейски механизми за неговото наблюдаване и решаване. След като имаше механизма за сътрудничество и проверка, той отпадна за България, запази се за Румъния. Има и общоевропейски механизъм. Тези проблеми трябва да се решават чрез другите механизми", обясни той.

По думите на Станишев позицията на Нидерландия и Австрия може да повлияе на двустранните отношения.

"Според мен трябва много ясно да заявим на тези страни, че разбираме какво правят и това е апартейд към България. Това ще има отражение върху двустранните отношения", коментира той.

Според него в много страни биха реагирали с обществена кампания.

"Тук е въпрос на гражданското общество, а не на политиците. Но политиците трябва да си свършим работата в двустранните отношения без истерия. Трябва да се даде ясно да разберат, че когато имаме враждебно отношение към България без сериозно аргументи, ще има реципрочна реакция", каза Станишев.

Сергей Станишев коментира и вътрешнопартийните процеси в БСП. Той заяви, че не одобрява изключването на Явор Божанков заради изказано мнение за Русия в НС.

"Имало е хора и преди гласували различно в комунистическата партия и не са били изключвани. Това е част от т. нар. демокрация в ляво, въпреки че аз не се учудвам на разлика между господин Божанков и БСП. Той като идеология, като разбиране, като, ако щете, личен път, е бил близо до Реформаторския блок, няма нищо общо със социалистическата идея. Виждал съм снимки в интернет, преди да бъде промотиран от Корнелия Нинова", каза той.

По думите му БСП е докарана до унизително положение.

"Нещата опират до това дали ще оцелее БПС като сериозен политически субект. Трябва да има екип от единомишленици. Ако това не се случи, отиваме към небитието", коментира Станишев.

Той заяви, че ще се ангажира много повече с процесите в левицата под каква точно форма обаче не е решил.