Президентът Румен Радев формира Съвет за стратегическо развитие на България. По време на пресконференцията си за 2 години от встъпване в длъжност той обяви, че в структурата ще участват "интелектуалци и специалисти", които ще представят "алтернативи на социалния блокаж, на икономическия и идеен застой.

Държавният глава съобщи новината, след като в словото си преди това разкритикува тежко управлението на страната. Той мина през всички теми, които предизвикаха напрежение между него и правителството през първите 2 години на мандата - от многобройните случаи на наложено вето до избора на нови изтребители. Румен Радев изрази опасения за загуба на национален суверенитет, отдалечаване "дори от Копенхагенските критерии за приемане в Европейския съюз" и се възмути от това, че "икономическият растеж е сред най-ниските в Източна Европа", като това "стабилно ни закотвя на дъното".

Всички снимки от пресконференцията вижте тук >>

По думите на президента, натрупването на негативни фактори извежда необходимост от отговорни и идейни хора, които да заслужат властта. Така дойде моментът, в който Румен Радев оповести новината:

"Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани и почтени хора. Заради това формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Той ще трябва да предложи алтернативи на институционалния блокаж и на икономическия и идеен застой на страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен с указ в идните дни."

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Очаква се в близките дни да стане ясно дали в състава на въпросните високообразовани и почтени хора влизат интелектуалците, които неотдавна формираха сдружение "Единение". Под председателството на академик Стефан Воденичаров, през ноември миналата година група учени, интелектуалци, общественици и бизнесмени се събраха в Народния театър, за да обсъдят стратегия за бъдещето на България. Участието на фигури като историка акад. Георги Марков, писателя акад. Антон Дончев, математика акад. Благовест Сендов и други популярни личности, които нееднократно са изразявали симпатии към Румен Радев, предизвика вълна от спекулации за подготвяно създаване на т.нар. "президентска партия".

Първата дама Десислава Радева изгледа полуинкогнито изявлението на президента

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

На пресконференцията за отчет за втората година от мандата си държавният глава каза, че вече въпросът не е дали, а кога ще бъдат предсрочните парламентарни избори. Преди това обаче той поиска да се реформират изборните правила, за да се гарантира честността на изборите. Президентът настоя за машинно гласуване, видеонаблюдение при броенето на бюлетините, актуализация на избирателните списъци и премахване на т.нар втори протокол на секционните избирателни комисии, който бил обект на манипулации. Миналата есен президентът каза, че предсрочни парламентарни избори в момента не са алтернатива, а управляващите трябва да се фокусират върху проблемите. 

Президентът би подкрепил нов политически проект, ако работи за модернизацията на България.

"България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото, което трябва да направим, да пречупим корупцията и да си отвоюваме свободата на словото, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост", уточни държавният глава.

Радев отново напомни, че президентски правомощия са били прехвърлени през годините към правителството по отношение на службите и допълни: "Дали ще се потърси увеличение на правомощията зависи от политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление".

"Ако и следващият парламент излъчи компромисна или безпринципна коалиция, това ще е последното раздаване на картите в настоящата политическа система", предупреди Румен Радев.

След втората година от мандата си като президент Румен Радев вече не вижда възможност да работи с правителството на Бойко Борисов.

"Не виждам база за партньорство при сегашния курс на управлението! Той е конфронтационен и често погазва закона!", уточни президентът.

Ситуацията в последната година той обрисувана така: "Година на илюзорна стабилност. Нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Президентската институция често бе последна бариера пред лобисткото законодателство".