Кой стои зад единението, ще има ли такова, ще прерастне ли в движение или поход? Президентът Румен Радев ли е скритата фигура зад него? Все въпроси, чийто отговор остава неясен, въпреки че периодично се появяват медийни тълкувания. Повод за тях стават съвместни изяви на интелектуалци, които подкрепят президента.

На 26 ноември, в 11 часа, в Народния театър "Иван Вазов" ще се проведе Всенароден сбор за единение. Сдружение "Единение" с председател академик Стефан Воденичаров, което обединява учени, бизнесмени, общественици и интелектуалци, както и 32 граждански организации, подготвя това първо по рода си събитие.

Организаторите на събитието обаче отричат дейността им да е координирана с държавния глава. На него няма да бъдат канени партийни лидери, президент, премиер и други официални лица. Инициаторите отхвърлят всякаква политическа обвързаност и попечителство. От Лондон пристига за участие представителката на "Милениум" д-р Велислава Петрова.

Инициаторите разбират единението не като помирение по отношение на исторически събития и факти, а като обединение около общи цели и приоритети за бъдещето развитие и просперитет на България. За това ще бъде предложено да се приеме Доктрина за развитието на страната. По време на сбора ще бъдат приети два важни документа - "Решения за институционални стъпки за национално единение" и "Възгледи за националните цели и приоритети за устойчиво развитие на България".

Както става известно, привържениците на единението ще предложат да се създаде Институт за национална памет, който да направи исторически обективна оценка на дейността и архивите на Държавна сигурност от 1925 г. до сега. В Института да се включи и дейността на Комисията по досиетата. Според авторите, това ще бъде съществена стъпка към национално помирение.

На сбора за пръв път ще прозвучи песента "Молитва" по текст на поета Александър Петров, в която се пее "Стига вече омраза". Писана е през 1 и Робертт994 г., но е спряна от разпространение, защото "не й било дошло времето". Песента ще бъде изпълнена в залата на Народния театър от група "Фактор", с участието на Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Роберта.

След закриването на сбора ще се проведе пресконференция, твърдят организаторите.

Припомняме, че неотдавна пред студентите в Пловдив държавният глава Румен Радев заяви, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България. Той прегърна идеята за единение на интелектуалците и я лансира в свои политически речи, но отрече да прави своя партия. Премиерът Борисов пък опонира и отрече Радев да е президентът обединител, по-скоро той смята, че държавният глава е по-скоро пристрастен към определена партия.

"Заедността" бе лансирана от Ахмед Доган, по-късно върху същата тема бе конструирана платформата за "ново българско Възраждане" на Георги Първанов. Скандирането на призиви за "единство" вместо да обединява обикновено е задълбочавало разделението и взаимното недоверие, този път какво ще случи предстои да разберем.