Всенародно допитване за приемане на национална стратегия за единение. Това предложиха участниците в Националния сбор за единение на българите. Форумът беше организиран днес в Народния театър "Иван Вазов" от Сдружение "Единение", което обединява учени, бизнесмени, общественици и интелектуалци, както и 32 граждански организации.

Акад. Стефан Воденичаров

Снимка: БТА

Форумът беше организиран днес в Народния театър "Иван Вазов" от Сдружение "Единение", което обединява учени, бизнесмени, общественици и интелектуалци, както и 32 граждански организации. Председател е академик Стефан Воденичаров.

Сред гостите бяха академиците Георги Марков, Антон Дончев, Благовест Сендов, Юлиан Ревалски, член-кореспондентът на БАН Иван Гранитски, професорите Любен Тотев и Михаил Неделчев, бизнесмените Радосвет Радев и Красимир Дачев, основателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, журналистите Иван Гарелов и Лияна Панделиева, бившият депутат от БСП Красимир Премянов и редица други представители на политическата, интелектуална и бизнес палитра на българското общество.

На всенародния сбор за единението присъства и бившия лидер на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев

Снимка: БТА

Идеята е в стратегията да се съдържа инкриминиране на насаждането на остра конфронтация в обществото, да се изключат от обществения и политическия живот носителите на корупция и грабителство, да има наказателна отговорност и обществена нетърпимост към "крадците на народното богатство" и законова конфискация на заграбеното, както и лустрация на политиците на всички нива, обогатили се от престоя си във властта.

Според участниците в сбора, като стъпка към национално помирение, трябва да се създаде Институт за национална памет, който да направи исторически обективна оценка на дейността и архивите на органите на държавна сигурност.

Те декларират и необходимостта да се запази надпартийният характер на тази инициатива и да се създаде Съвет на старейшините, в който да се включат личности с признание и авторитет в обществото, и който да служи като коректив на всяка власт.

Пред журналисти акад. Стефан Воденичаров беше категоричен, че това ще бъде движение без никакви партийни цели. Повод за думите му станаха публикации, които посочват "Единение" като платформа, която подготвя създаването на политическа партия от страна на президента Румен Радев. Самият държавен глава беше поканен, но в крайна сметка не присъства на събитието.

Националният сбор предлага допитване през 2019 г. Освен това активистите настояват да се организира и всенародно обсъждане на документа на български учени, индустриалци и общественици "Възгледи на националните цели и приоритети за устойчиво развитие на България". В рамките на 2019 г. документите да бъдат връчени на Народното събрание, което да приеме национална стратегия за развитие на България, се предвижда още в решенията на сбора.

Тази стратегия за развитие, според тях, трябва да съдържа дългосрочни мерки за спиране на демографската криза, стимулиране на възпитанието на децата, качествено образование, грижи за българската наука и култура, борба с бедността чрез премахване на бюрократичните спънки и подкрепа за стопанската инициатива, достатъчно средства за ефективната дейност на органите на сигурността и армията, независима от политиците съдебна система, достойна и съобразена с българските национални интереси външна политика.

В стратегията трябва да се предвиди и въвеждане на конституционно изискване важните за страната закони и решения да се приемат с квалифицирано мнозинство от народните представители, както и да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба. Законово ограничаване на престоя във властта на всички нива за не повече от два пълни мандата, качествено и достъпно здравеопазване са сред другите цели, които според участниците в сбора трябва да бъдат включени в стратегията.

Снимка: БТА

На снимката: Иван Гранитски (вляво)

Снимка: БТА

На снимката: Иван Гарелов и Лияна Панделиева

Снимка: БТА

На снимката: Радосвет Радев (вдясно) и проф. Любен Тотев

Снимка: БТА

На снимката: акад. Сендов и акад. Антон Дончев

Снимка: БТА

На снимката в дясно акад. Георги Марков

Снимка: БТА

На снимката: акад. Юлиан Ревалски (изправеният)

Снимка: БТА

На снимката: Проф. Михаил Неделчев (ляво).

Снимка: БТА

На снимката: проф. Любен Тотев ( вдясно) и Красимир Дачев (в средата).

Снимка: БТА

На снимката: Красимир Премянов (в средата)

Снимка: БТА

Снимка: БТА