По-малко от месец преди изборите партиите на протеста демонстрират желание да се опитат този път да съставят кабинет. След като "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!" не успяха да съберат мнозинство в 45-ото Народно събрание, след предсрочните избори на 11 юли "партиите на промяната" най-вероятно ще опитат да съставят кабинет, пише БТА.

Готовност за съставяне на правителство декларират и от ГЕРБ. Като първа политическа сила на предходните избори и за предстоящия вот от партията на Борисов, в коалиция със СДС, посочват, че са готови да съставят правителство. ДПС също е в готовност да подкрепи правителство, за да се нормализира държавата. От БСП ще анализират всички варианти, след като видят изборните резултати.

Ние от "Демократична България" сме убедени, че след предстоящите парламентарни избори трябва да се търси общо мнозинство, което да излъчи правителство, заяви за БТА ген. Атанас Атанасов, съпредседател на коалицията.

"Аз и моите колеги смятаме, че така наречените "партии на протеста" или "партиите на промяната" разполагат с ресурс да получат на предстоящите избори мнозинство в парламента. Така че на първо място трябва да има стремеж за получаване на мнозинство, което да състави правителство", заяви Атанасов.

Според него, ако няма мнозинство, трябва да се състави правителство, за което подкрепа да се търси не на базата на коалиционни споразумения, а на базата на отговорност от страна на народните представители.

И другите политически партии заявяват, че искат промяна, след като искат промяна, нека да подкрепят нашето правителство, настоя ген. Атанасов.

Относно евентуална подкрепа от страна на ДПС, той посочи: "Ние от ДБ разговори и преговори с ДПС не водим. След като те заявяват, че искат да подкрепят правителство на промяната, нека да го подкрепят, без да участват в него".

Атанасов уточни, че от "Демократична България" имат идея за обща платформа с партиите на протеста. "Разбира се, че ние имаме различия помежду си, но най-важните въпроси за нас на първо място са радикална съдебна реформа, определени законодателни промени, които да подобрят бизнесклимата в страната", посочи ген. Атанасов и уточни, че има база, върху която да се стъпи, за да се състави въпросната платформа.

По време на тази кампания ще търсим начин да бъде отделено спорното от безспорното, казано най-общо и това, което е безспорно за развитието на страната, трябва да ни обединява, смята още съпредседателят на ДБ.

Мая Манолова, председател на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" коментира, че ясно и категорично вече са заявили, че не влизат в никакви колаборации с ДПС и не търсят никаква подкрепа от ГЕРБ. "Ще правим правителство на промяната, в което ще участват трите формации, ние ще имаме 121 гласа", уверена е Манолова.

Заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов каза, че винаги биха подкрепили всякакво правителство с една единствена цел да се нормализира държавата.

"Ние ще подкрепим всеки, независимо дали участваме пряко във властта, стига да се нормализира всичко, за да тръгне държавата, да се направи тази стъпка към ускореното развитие", смята Ахмедов, който е и водач на листата на ДПС в Разград.

Попитани дали биха подкрепили правителство на малцинството, съставено от партии, от БСП коментираха, че ще обсъждат всички тези въпроси след като видят резултатите от вота. "След резултатите от изборите ще коментираме всички възможни сценарии", заяви за БТА заместник-председателят на БСП по коалиционната политика Атанас Зафиров, който е и водач на листата на "БСП за България" в Сливен.

Първата и основна работа на ГЕРБ е да състави свое правителство, коментира Христо Гаджев, депутат в 45-то Народно събрание и кандидат за народен представител в 46-я парламент.

ГЕРБ сме убедени, че ще бъдем първа политическа сила на тези избори, съответно ще сме тези, които ще получат първи мандат за управление, и на базата на това, както направихме и през април в 45-то НС, ще поканим на разговори всички партии, които отговарят на нашата визия за развитие на България, без БСП и ДПС, за една бъдеща управленска програма. От там дали те ще се съгласят, ще видим техните позиции, уточни Гаджев.

Какво друго правителство ще се сформира, зависи единствено и само от резултатите от изборите, посочи той за една бъдеща управленска програма.

По принцип от ГЕРБ са готови да подкрепят всяка една политика, която отговаря на нейната политическа програма на предизборните обещания пред избирателите и българските граждани и неща, които отговорят на тяхното виждане за развитие на страната.

От "Има такъв народ" на този етап отказаха коментар по темата. За БТА председателят на 45-то Народно събрание Ива Митева коментира миналата седмица, че този път според нея от партията на Трифонов трябва да се опитат да съставят правителство.