Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, зам.-председателят на БСК Димитър Бранков и бившият социален министър Ивайло Калфин обсъдиха в студиото на БНР намерението на управляващите да не се заплаща първият ден от болничните.

"Тази идея, че работниците ще спрат да си взимат болнични, защото няма да им се плаща първият ден, по малоумие е равна на идеята да започнем да удържаме по 20% от средствата от всички обществени поръчки, за да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците", каза Димитър Манолов, който е и член на Надзорния съвет на НОИ.

"Някой се е разбрал с някого на четири очи нещо, на гърба на всички останали, и то е хвърлено на масата, за да може някой да покаже какъв е мъж. Това е нещо, което е в състояние да разтресе цялата държава и го направи. Цялата идея е глупава... Логично би било болничният да се плаща от осигурителната система, доколкото всички ние плащаме осигурителни вноски за временна нетрудоспособност", отбеляза Манолов, имайки предвид коалиционния съвет, след който представители на Обединени патриоти най-напред обявиха предложението за промяна в режима на изплащане на болничните.

Бизнесът да отчиташ болнични листа

Манолов изтъкна във връзка с това, че източването на социалните системи в нашата държава за някои хора се е превърнало в много приличен бизнес.

"Има субекти, които се занимават само с това. Има регистрирани дружества, в които са назначени обикновено възрастни хора, които не се занимават с нищо друго, освен с това да отчитат болнични листа. Не внасят никакви осигурителни вноски, а теглят средства от тази система. Само в София на органите на властта и на прокуратурата са предадени данни за над 400 такива дружества", коментира шефът на КТ "Подкрепа".

Димитър Бранков на свой ред подчерта, че не е уместно предложението да се прокарва между първо и второ гласуване на бюджета.

"Става дума за много кратко време. А това, което на нас в БСК ни липсва, е един всеобхватен и пълен анализ на ситуацията".

По думите му е важно да се изясни кои са издателите на болничните и кои са ползвателите.

Кой издава болничните

"Нашите лични лекари издават само 20% от болничните листа. Голяма част от издадените болнични са в болничната помощ. Това е феномен, свързан със състоянието и негативните тенденции в здравеопазването. Моето подозрение е, че една немалка част от издадените и ползвани дни са в държавния сектор", отбеляза Бранков.

За Бранков проблемът е сериозен, защото фактите показват негативни тенденции и трябва да се намерят експертни решения.

Решаване на проблем или наказание за хората

Ивайло Калфин посочи, че без никаква процедура са измислени действия, които нямат никакъв практически смисъл, освен че наказва много хора.

"Това няма да реши проблемите със злоупотребите. Няма да облекчи работодателите... Очевидно има проблем, но той трябва да се реши със съответния подход. Едно е да се бориш със злоупотребите, друго е да приемаш едно безсмислено решение. Оттук нататък започват едни смешни изключения, които го правят още по-объркано", коментира Калфин.

По неговото мнение това е абсолютно безсмислено действие от гледна точка на социални или здравни политики, "действие, което е за почесване на егото на един от коалиционните партньори".

"Ако има проблем с фалшивите болнични, то той трябва да се реши, независимо къде ще преместим плащането. Основното за болничните листа е свързано с работата на здравната система. Докато не влезе електронна здравна карта, докато не влезе прозрачна здравна система - с електронно здравеопазване, изписване на фактури и болнични листа, няма как да има добър контрол. Някой трябва да подреди здравната система", категоричен е Калфин.

И тримата се обединиха около необходимостта от повече информация и повече инвестиционна култура - хората да се интересуват от натрупалата се сума. Новото предложение се опитва да гарантира внесените от лицето суми, здравно-осигурителни вноски. Структурният проблем няма да бъде преодолян с повишаване на вноските, защото няма осигурително пространство, което да позволи увеличаването им, затова системата трябва да бъде препроектирана.