Работна група към парламента до няколко дни ще реши за кои групи от хора първият ден от болничния ще остане платен, каза пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Вчера след заседание на Коалиционния съвет на управляващата партия и "Обединени патриоти" бе обявено, че първият ден от болничните няма да се плаща от работодателя. Той ще поема втория и третия ден. Срещу мярката възразиха и двата синдиката. Бизнес и работодателски организации обаче подкрепиха предложението.

Русинова допълни, че ще бъде изработен пакет от мерки, който да гарантира, че хората няма да бъдат ощетени, но и с цел да се ограничат злоупотребите. Целта е предложенията за промени да бъдат внесени между първо и второ четене на бюджета.

До този момент е сигурно, че ще се плаща първият ден за гледане на дете, както и този на работници, които са в трайна нетрудоспособност след трудова злополука.

По думите на Русинова не е редно да се говори, че вече има спиране на изплащането на първия ден болничен, търсят се варианти за ограничаване и спиране на злоупотребите.

"Нека да намерим доброто и вярното решение за засилване на контрола", допълни тя.

Заместник -министърът отбеляза, че няма да се позволи истински болните хора да бъдат ощетени. Попитана как ще се установи кои са недобросъвестните, Русинова посочи, че трябва да се разчита на съвестта на хората, на всеки един служител, защото, по думите й , контролът само върху здравната система и личните лекари, не е достатъчно ефективен.