Менда Стоянова се е объркала кой е направил предложението за болничните, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването "Тази събота" по bTV.

"Имахме други предложения - като това минималната пенсия да стане 250 лв., второто - три поредни години ще се отделят по 70 млн. лева всяка година за изграждане на нови детски градини. Трето - таксите за детските градини от 4 г. възраст на децата нагоре, на хората със средни и ниски доходи, ще отпаднат. Това е важното, което трябваше да се отбележи", каза Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО.

Ще бъда деликатен и ще кажа, че Менда Стоянова се е объркала, коментира още вицепремиерът. "Може би не е разбрала", добави той.

"3 пъти повече болнични има в двата дни преди Великден. Искате да отречете, че се сливат болнични с празници", попита Каракачанов.

"2013 година всички болнични дни, които са издадени са над 8 млн. , а 2018 година са над 18 милиона. Кажете ми при намаляващо население дали пък сме два пъти и половина по-болни? Видно е, че тук има злоупотреба. Факт е, че това се обсъжда със статистиката, практиката всички я знаем. Чудим се за какво да се заядем, но има злоупотреби. Тези болнични слети с празниците някой ги плаща", каза още Каракачанов.

Той обаче уточни, че мярката няма да засяга родители, които гледат деца или хора претърпели катастрофа или трудова злополука.

По повод последния инцидент с правителствения "Фалкон" вицепремиерът Каракачанов отбеляза, че ако се купи нов самолет ще има негативна реакция към правителството.

Спират временно от движение Фалкона след поредната авария

Изключително рядко се използват самолетите на правителствения авиотряд - само, когато пътува по-голяма делегация. "Аз лично смятам, че правителствен самолет отдавна трябваше да се купи, но такива са обществените настроения", каза още Каракачанов.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е в Плевен, където ще бъде открит паметникът на 9-та пехотна плевенска дивизия. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и е посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война - битката при Дойран. Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на паметника.

"Този паметник е за тези, които загинаха за българския национален идеал", заяви Каракачанов. Той самият е участвал с лични средства за изграждането на паметника - превел е една заплата като министър на отбраната.