Предложението да не се плаща първият ден от болничните е на финансовия министър, обясни пред журналисти секретарят на ПГ "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов. Така той отговори на твърдения от ГЕРБ, че предложението било на патриотите (виж по-долу), предаде БТА.

Вчера след заседание на Коалиционния съвет на управляващата партия и "Обединени патриоти" бе обявено, че първият ден от болничните няма да се плаща от работодателя. Той ще поема втория и третия ден. Срещу мярката възразиха и двата синдиката. Бизнес и работодателски организации обаче подкрепиха предложението.

Кой какво предложил в коалицията: за болничния не били ОП

"Предложенията на "Обединени патриоти", които бяха на коалиционен съвет, са следните: вдигане на минималната пенсия на 250 лева и освобождаване от такса за детска градина на 4,5 и 6-годишните, другите предложения са от колегите от ГЕРБ. Естествено, че не сме предлагали, това е по предложение на финансовия министър за болничните", коментира Ангелов.

Той посъветва журналистите да питат Менда Стоянова защо по този начин е представила информацията. "Ако някой му е неудобно от това, което е направил като предложение, той трябва да си отговори защо му е неудобно и защо прехвърля топката към нас", добави депутатът от ОП.

Юлиан Ангелов отбеляза, че на коалиционния съвет са били подкрепени всички предложения. Той уточни, че предложението за болничните не засяга случаите, в които родител взима болничен за дете, или на трудови злополуки. Мотивите за предложението са от гледна точка на злоупотребите с болнични, да се намалят разходите на работодателите, защото знаете, че първите три дни се поемат от работодателите, обясни той. Според него спестените средства могат да се разпределят за повишаване на заплатите на останалите служители във фирмата.

От страна на коалиционните партньори е било и другото предложение - 70 млн. лева в следващите три години да се дават от бюджета за изграждането на нови детски градини и ясли, каза още Юлиан Ангелов.

На въпрос може ли да се каже, че ГЕРБ са отстъпили за двете предложения на "Обединени патриоти", а патриотите - за тези на ГЕРБ, депутатът коментира, че "не е имало такъв пазарлък".

Попитан дали са готови да отстъпят от предложението за болничните заради обществено недоволство, Ангелов отговори, че ако тази мярка не е в интерес на хората и се вижда, че последствията ще бъдат негативни, за ОП е естествено да се проведе разговор и да се разберат с партньорите предложението да отпадне.

ГЕРБ: ОП го предложиха, но ще има изключения

Има идея майките и хората, претърпели трудова злополука, да бъдат изключени от правилото първият ден от болничния лист да не бъде заплащан, каза пред журналисти в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тепърва ще се подготвят конкретните текстове за изпълнението на това решение, изтъкна тя.

"Ще има работна група. Когато текстовете са готови, ще стане ясен и механизмът. Идеята е от това правило да има изключение за майките, когато имат болничен за гледане на болно дете, както и хората, които са претърпели трудова злополука. Това са случаи, в които не само, че няма злоупотреба, а и особено при майките трябва да има стимул децата ни да растат здрави", коментира Стоянова.

Депутатът от ГЕРБ каза още, че предложението за тази мярка, е направено от коалиционните им партньори. "Това определено е предложение на патриотите, защото ако беше предложение на ГЕРБ и правителството, вие щяхте да го видите в бюджета при неговото внасяне в Министерски съвет. Ние се съгласихме на тези мерки, макар че те не са безспорни", коментира Стоянова.

Тя посочи, че само за няколко години броят на дните в болнични, са се увеличили повече от два пъти. "В момента имаме 18 милиона болнични дни, 638 млн. лв. се плащат за болнични. Това е три пъти повече от преди пет години. Нали разбирате, че ако кривата продължава да расте, след пет години просто няма да остане кой да работи", коментира Стоянова. Тя констатира, че винаги във всяка една рестриктивна мярка, независимо в коя област се намира тя, ще има и такива, които са добросъвестни, но попадат под ударите й.

"Няма сто процента справедливост", коментира председателят на бюджетната комисия в парламента.

Какво каза набеденият Горанов: И Ангелов, и Стоянова са в грешка

Предложението за болничните е на управляващата коалиция и е в пакет, оттам нататък всичко е опит за създаване на напрежение, което не съществува, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от "Фокус". "Това е технология и такъв въпрос няма смисъл. Нито г-жа Стоянова, нито народният представител от ВМРО присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9.00 ч. в Министерски съвет", заяви Горанов. "Двамата грешно коментират пакета от предложения, които вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция. Този пакет съдържа не само тази тема, която вие коментирате, а и темата за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и мерки, свързани с подобряване на достъпа на деца до детски градини", отбеляза финансовият министър.

По думите му много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби (с болничните), тъй като подобна практика има в две трети от европейските държави. "Това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване на дните във временна неработоспособност. Така че това е един проблем, който със сигурност трябва да бъде адресиран", каза още Горанов. Според него години наред си говорят работодатели, синдикати и специалисти и се вижда, че този проблем остава нерешен.

БСП: Възможно най-несправедливото решение

"БСП за България" категорично се противопоставя на предложението да не се плаща първият ден от болничните и призовава работещите да не приемат мълчаливо, че им се отнема поредното право. Това заяви председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна. Тя посочи, че вчера коалиционният съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е взел решение да не се изплаща първият ден от болничните.

На първо място това решение е взето извън рамките на институционалното официално място - тристранният съвет, посочи Нинова. По думите й обаче по-важни са аргументите и крайният резултат. Нинова отбеляза, че аргументът е увеличаването на фалшивите болнични и на разходите от държавния бюджет за тяхното изплащане.

"С това решение, уважаеми управляващи, признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите с болничните листове. Вместо контрол и наказания за тези, които издават или ползват фалшиви болнични листове, вие наказвате изрядните работници и ги лишавате от правото да получат обезщетение", коментира лидерът на БСП. "Работиш, плащаш и когато се разболееш, не можеш да получиш обезщетението от това, което сам си платил", обобщи тя. Това е възможно най-несправедливото решение, което сте взели, посочи Нинова. Във вашата програма няма такова решение, но има решение за минимална пенсия от 300 лева, обърна се тя към ГЕРБ и ОП.

"Освен че ние категорично ще се противопоставим и при гласуване, ако това влезе в зала между първо и второ четене, призовавам всички работещи да не приемат мълчаливо, че им се отнема поредното право, да не се примиряват с това действие на коалиционния съвет на правителството и на правителството конкретно, като имат нашата парламентарна и политическа подкрепа в защита на техни основни права", заяви лидерът на БСП.

ДПС: Скрито увеличение на осигурителната вноска

За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска. Не може да се отнемат права на работници и ако е въпрос на контрол, да се отнася към правата на почтените трудещите се. Така Ерол Мехмед, член на социалната комисия от ДПС, коментира пред журналисти в парламента лансираното вчера от управляващите предложение първият ден от болничните да не се заплаща. Той напомни, че в случая ще бъдат засегнати и правата на майките.

Категорично не приемаме аргумента на управляващата коалиция за тази мярка, подчерта депутатът. Той отбеляза, че документът все още не е внесен в НС. ДПС ще го разгледа в детайли, когато предложението постъпи в комисиите и в пленарната зала.

"Воля": Държавата да поеме плащането

Парламентарната група на "Воля" е внесла в деловодството на Народното събрание предложение, в което настоява първите три дни от периода на временна нетрудоспособност на работника да се плащат от държавата, съобщиха от партията. С това предложение отпада задължението за осигурителите да изплащат на осигуреното лице за първите три работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от средно дневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила тази неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от средно дневното уговорено възнаграждение. Сега задължението трябва да премине към бюджета на ДОО. 

От мярката, която предлагаме, печелят и трите страни- държавата ще се справи с фалшивите болнични листове, а бизнесът и работниците няма да са ощетени, се казва в съобщението на "Воля".