Към 11:00 часа избирателната активност в страната е 12,3%. Това каза на брифинг за медиите зам.- председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, цитирана от БТА.

В момента най-висока е в община Болярово 33,94%, най-ниска е в Пловдив - 7,25%, посочи тя и добави, че около 25 общински избирателни комисии не са подали информация за активността.

За сравнение на местните избори през 2019 г. избирателната активност към 10:00 часа е била 10,43%, а към 12:00 часа - 23,92%, отбеляза Матева.

Матева посочи, че изборният ден в цялата страна е започнал нормално, като до този момент също протича спокойно. Навсякъде избирателните секции са отворени навреме, а там, където не са се явили членове на секционните избирателни комисии, общинските са назначили от резервните, обясни тя.

Матева призова всички граждани да отидат да гласуват. Всички кандидати, участващи в този процес, както и представителите на медиите, нека оставим избирателите спокойно да изразят своя вот, а начинът на гласуване вече е определен и да не търсим проблеми, апелира още тя.

Матева заяви, че като най-сериозен получен сигнал в ЦИК е "притеснението на някои избиратели", че когато гласуват с няколко бюлетини, е възможно, ако са поставени една върху друга, лентата отзад да остави отпечатък върху бюлетината отдолу.

Тя посъветва избирателите да гласуват, като поставят отделно бюлетините върху масата в паравана. ЦИК взе решение и изпрати указания към общинските избирателни комисии, че бюлетини, върху които се откриват следи от черната лента или от печата на ЦИК, следва да бъдат отчитани като действителен глас, припомни Матева.

Тя посочи, че указанията ще бъдат публикувани и на страницата на ЦИК и призова членовете на секционните комисии да се запознаят с тях.

В ЦИК са постъпили около седем жалби, две са за назначаване на състави на секционни комисии, по които общинските избирателни комисии не са се произнесли или са приели отхвърлително решение, каза Матева. Тя добави, че ЦИК е взела решение за назначаването на тези състави.