Номинираният за премиер от "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков събра на една маса в парламента ръководствата на шест партии в Народното събрание, за да им представи предложението си за подкрепа на втория мандат. На поканата му не се отзоваха само от "Възраждане".

Въпреки конструктивния тон и духа на разбирателство, нито една от формациите не каза в прав текст своето "да" за кабинета "Денков" или пък своето "не". В същото време още предварително, след провала на първия мандат, от ГЕРБ и ДПС заявиха, че няма да подкрепят кабинета на ПП. А Десислава Атанасова постави условието Кирил Петков и Асен Василев да не участват в проектосъстава на МС.

Снимки вижте ТУК

Денков повтори приоритетите на своя проектокабинет и уточни, че всяка ПГ ги е получила писмено. Те звучат така: намаляване на неравенството в обществото, с план за вдигане на възнагражденията на лекарите и на учителите със 125% от средната работна заплата, а на медицинските сестри - 85% от средната работна заплата. Минималната заплата да е 50% от средната, а индексацията на пенсиите да върви с темп, съответстващ и изпреварващ инфлацията, е другата точка в плана на академика.

По отношение на бизнеса - облагане на свръхпечалбите в сферите на енергетиката, ограничаване на тежестта на работодателите с намаляване на болничния, който поемат на работника, от 3 на 2 дни. Приоритетно приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, подкрепа на работещите родители чрез прехвърляне на правото на отпуск за бременност и раждане, създаване на дружества с променлив капитал, мерки за по-добро административно обслужване на гражданите.

По темата за върховенството на закона - приемане на антикорупционно законодателство, промени в НПК и Закона за съдебната власт, засягащи контрола върху главния прокурор, както и промени в Закона за правната помощ. Влизането ни в Еврозоната също е приоритет с усилени действия по присъединяването ни.

"Поканих Ви на конструктивен разговор да обсъдим заедно евентуалните приоритети, които да ни обединят, така че да бъдем полезни. Разбира се, това не се определя по думите, а по делата - кои закони сме готови да подкрепим, какво е съдържанието им", посочи акад. Денков.

Снимка: Булфото

Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ-СДС констатира, че разговорът е дълбоко закъснял. Тя заяви, че приоритетите, представени от "Продължаваме промяната", са приоритети и на други партии, но вече са изгорени много мостове в комуникацията при първия мандат.

От ГЕРБ-СДС уважават кандидатурата на акад. Николай Денков, но няма да подкрепят участие в проектокабинета на съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. Освен това държат на ясно разписана управленска програма с конкретни ангажименти, зад които личи чия е политическата отговорност.

Снимка: Булфото

"Без ясно разписана програма и приоритети и подписан документ от лидерите на партиите за обсъжданите приоритети, нашият разговор ще се изчерпи дотук. Желая ви успех и да намерите съмишленици. В пленарната зала ще видите нашия вот", каза Атанасова.

Акад. Денков отговори, че разговорът за персоналния състав на проектокабинета тепърва предстои, но той има смисъл само, ако има съгласие за политики, които искаме да приложим.

Георги Свиленски от БСП отчете, че вижда тези разговори като събиране на мнозинство, а не за правителство. "Интересно от това, което сте ни изпратили, е отпаднало първото ви условие за ревизиране на Изборния кодекс. Това за нас беше смущаващо, че поставяте ИК като условие за правителство", отчете социалистът и допълни, че когато започнат разговори, по същество те ще участват, защото България трябва да има редовно правителство.

Снимка: БТА

Той изтъкна, че са разочаровани от ПП, че не са подкрепили в пленарната зала помощта за младите семейства и е важно това, което се говори на тази маса да се спазва и в при гласуванията. Денков пък демонстрира готовност поправките в Изборния кодекс, на които държи БСП, най-вече връщането на хартиената бюлетина, да бъдат обсъдени на спокойствие. "Нека спокойно да обсъдим тази тема, тя не е загубила значение за нас и виждаме, че има възможност вие да реализите това, което е важно за вашите избиратели", каза академикът, номиниран за премиер.

"Виждаме възможности, при които вие смятате, че е важно за вашите избиратели. Аз съм възмутен от начина, по който беше представено машинното гласуване, той не е справедлив. Да търсим най-доброто решение за избирателите. Призивът е днес да се фокусираме по тези, върху които очакваме да имаме съгласие, а по другите после ще разговаряме", мотивира се Денков защо Изборният кодекс вече не е условие за подкрепа.

Снимка: Булфото

Дойде редът на ДПС и лидерът на формацията Мустафа Карадайъ отчете, че е съгласен с констатацията, че разговорът е закъснял, както и с бележката на Денков да гледаме напред. "Казахте да не се връщаме назад, за да гледаме напред, но понякога е важно да знаем откъде тръгваме напред", направи уговорка Карадайъ.

И настоя да чуе личната оценка на Николай Денков за "нарушителя на Конституцията" Кирил Петков, след като за това вече се е произнесъл КС.

"Кирил Петков, за да се включи в едно правителство, в едни трудни времена, да работи за България, направи доста лични жертви, които заслужават уважение", отвърна Денков. "Да, това ми е достатъчно, което чух", реагира Карадайъ.

Преди той посочи, че "България има нужда от промяна на промяната". Карадайъ подчерта, че не може организираната престъпност да се бори с престъпност, като спомена "онези незаконни нахлувания по домовете на възрастни хора по указания на Рашков".

"Когато говорим за добри намерения, да бъдат подплатени с факти и действия. Идеите са много добри, бяха същите на проектокабинета "Габровски", чийто състав беше от хора, които нямат преки партийни окраски", отбеляза лидерът на ДПС. "Да си потвърдя и нашата позиция - освен цели и приоритети, важно е какво ще се прави и от кого ще се прави. Ние го казваме и на вас. Ще наблюдаваме с интерес", завърши Карадайъ.

Снимка: Булфото

Христо Иванов от ДБ похвали номинирания за премиер акад. Денков заради посланието му за диалог, а Стефан Янев одобри приоритетите му, но поиска пътна карта как във времето ще бъдат изпълнявани.

"От гледна точка на ДБ, ние виждаме много ясна заявка за диалог. Кандидатът за премиер носи послания за диалог и примирие", заяви съпредседателят на "Демократична България". Иванов обаче настоя за изработване и гласуване на на политическа декларация за "програмния характер на втория мандат".

Снимка: БТА

Стефан Янев съгласен, че разговорът е закъснял, но е важно, че започва. "Такъв тип разговори трябваше да започнат много по-рано", повтори той позицията на Десислава Атанасова. "Макар и късно, това е едно добро начало", отбеляза той. Янев се съгласи, че червените линии трябва да бъдат оставени на заден план. И препоръча, освен за пътна карта на приоритетите, да се помисли за мнозинствата - едното 120 плюс и второто, конституционно. 

Снимка: БТА

Кирил Петков пък заключи, че академикът е направил немислимото от два месеца насам - събрал на една маса партиите. И той, и Асен Василев изразиха доволство, че диалогът е започнал. "Само един ден след неговата номинация направихме нещо, което не се случи два месеца и това е на една маса да седнат партиите. Това е наистина едно добро начало. Би било много хубаво, ако се беше случило по-рано", каза Петков.

По думите на Денков предстоят технически срещи за доуточняване на приоритетите на кабинета на втория мандат. Той отново повтори, че кабинетът не е обречен на неуспех.

"Шанс има. Не е голям, но има. И трябва да го използваме", призова Николай Денков.

Снимка: БТА