Парламентът реши окончателно да изпратим безвъзмездна военна помощ на Украйна във вид на въоръжение, техника и боеприпаси. Това стана с ратификацията на споразумението между Министерство на отбраната на България и Министерство на отбраната на Украйна. 

"За" дарението на оръжия гласуваха 166 депутати от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и "Български възход". Против се обявиха само народните представители на "БСП за България" и "Възраждане".

Веднага след вота Корнелия Нинова обяви, че БСП изпраща официално искане до президента Румен Радев да наложи вето върху закона за ратификация на военната помощ.

"Очевидно е, че в залата има коалиция на войната, която ратифицира договора за предоставяне на оръжие за Украйна. Остана една възможност това решение да бъде спряно. Обръщам се сега към президента и след малко ще му изпратим и писмена позиция - наложете вето на закона за ратификация на военната помощ за Украйна", заяви соцлидерката от трибуната. Нинова изведе две основания - конституционно-юридически и маролни.

"Това, което се гласува, намалява правомощията на НС, тъй като анексите към договора, които ще може да сключва МО, не подлежат на ратификация от Народното събрание. Това е противоконституционен текст", заяви Нинова. Моралните аргументи тя подсили чрез цитати на президента Румен Радев, като прочете негови изказвания през последните месеци. "Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна", е казал Радев на 7 октомври, припомни думите му Нинова.

Какви точно оръжия даряваме на Украйна, пленарната зала не узна, а се оказа, че едва 25 народни избраници са прочели списъка в секретното деловодство на парламента. Така основният спор в пленарната зала беше не за самото изпращане на оръжия, а заради факта, че списъкът с оръжията е засекретен.

От БСП и "Възраждане" обвиниха, че парламентът подписва празен чек, с който по всяко време правителството и МО ще може допълнително да изпраща въоръжение, за което българските граждани няма да знаят, а парламентът няма да бъде питан. Основание за това им давало предоставянето на възможността военното министерство да сключва допълнителни анекси без да уведомява парламента.

Снимка: БТА

Кристиан Вигенин заключи, че подобен акт е противоконституционен, а Народното събрание само се отказва от правомощията си.

"В момента от 240 само 25 знаят какво ще гласуват", каза Вигенин и поиска отлагане на гласуването, за да може министърът на отбраната да разсекрети само приложенията в доклада и тогава депутатите да знаят какво гласуват. Искането му беше отхвърлено, както и предложението за разсекретяване на списъка.

"На базата на това споразумение, което е противоконституционно, вие искате да се лишим оттук нататък да имаме думата какво ще бъде предоставяно на украинската страна. Оттук нататък МС може на секретно заседание да променя, да допълва списъка и да изпраща въоръжение. Тук говоря за ролята на НС - защо сами се отказваме от наши конституционни правомощия?", заяви Вигенин.

"Странно е, че не искате да знаете какво ще се дава", добави Борислав Гуцанов. БСП поиска поименно гласуване със ставане от място, но и това беше отхвърлено.

Снимка: БТА

Представителите на различните политически сили изказаха различни предположения защо списъкът е засекретен. Според Радомир Чолаков няма държава, която да си оповестява списъка, а чуждите разузнавания вероятно отдавна знаят какво изпращаме, така че, по думите му няма смисъл да се обявява вида на оръжието.

"Може ли да ми посочите друга европейска страна, в която такива въпроси да се обсъждат публично по телевизията и списъците с оръжия да се публикуват, така че всички да ги узнаят хубавичко. Не е хубаво да го правим, чуждите разузнавания знаят какво даваме. Ние имаме доверие на политическите органи, излъчени от нас или от народа. Такива въпроси се обсъждат на КСНС, аз лично не желая да знам и не бих искал да се цитират публично", заяви депутатът от ГЕРБ.

От БСП попитаха тогава защо крием какви оръжия даваме, след като чуждите разузнавания така или иначе знаят.

"Защо българският парламент е единственият от страните членки на НАТО, който не е обсъждал и не е утвърдил списъка?", попита социалистът Румен Гечев. Той цитира списъци с дарени оръжия от САЩ, публикувани от Ройтерс. "Защо ние сме единствената страна в света и в НАТО, която крие специалните български оръжия?", попита още Гечев. 

"Според мен списъкът е таен, защото ни е срам колко малко даваме и да не се излагаме пред чужденците", отговори Делян Добрев от ГЕРБ. Той призна, че не е чел списъка, но по информация на депутати, които са го прочели, военната помощ е на стойност 20 милиона лева. Добрев посочи, че на този фон, само през миналата година сме продали и изнесли за Полша и Чехия оръжие по договори за 5 милиарда лева.

"Малко даваме, защото малко имаме, защото армията ни е на границата на възможностите ни. Защото нямаме дори учебни самолети", беше версията на Николай Дренчев от "Възраждане".

Ивайло Мирчев от "Демократична България" успокои залата, че е чел засекретения доклад и в него няма нищо смущаващо. По думите му възможността Министерският съвет да решава оттук-нататък е по причина, че може и да няма парламент. 

От "Възраждане" пък предупредиха, че с тези оръжия, които даряваме, може в един момент да се обърнат срещу българите в Украйна. "Ние подкрепяме един режим с оръжие, който утре може да го използва срещу нашите сънародници там. Това да искаш права и свободи за българите в Украйна, е руска пропаганда, а да пращаш оръжие на Украйна е патриотизъм! Това не е общност, това е шайка, престъпна античовешка шайка", възмути се Костадин Костадинов.

От "Демократична България" официално протестираха срещу ораторите на "Възраждане" и поискаха Председателският съвет да се занимае с поведението на парламентарната група. 

"Наричани сме шайка, тълпа, системно ни обиждат. Когато от трибуната се хулиганства към други групи и нашите съюзи, в които членуваме, да не се допуска", призова депутатът Атанас Славов.

Йордан Цонев, който водеше заседанието, опонира, че плурализмът е всеки да може да изрази политическа позиция от трибуната, а очевидно е, че в НС има не само проевроатлантически представители, изпратени тук от българския народ. Той обаче направи бележка за езика на депутатите на Костадинов. 

Снимка: БТА

Минути преди реакцията на Славов, зам.-председателят на НС Цончо Ганев от "Възраждане" заяви: "От миналата седмица медийната шайка на Прокопиев си позволява да отрича факта, че държавните български училища в Украйна са закрити. Повтарят долнопробната лъжа, че български език се изучава в държавните украински държавни училища".

Елисавета Белобрадова отвърна, че български език се изучава, а "Възраждане" манипулират. Депутатката от ДБ настоя да чуе доказателства и трите имена на българи в Украйна, за които Костадин Костадинов заяви, че са били репресирани от украинския режим.

"Не искат да им кажа имената, за да не пострадат. Аз не искам да кажа на кого синът му е ликвидиран от украински военнослужещи на фронта", отвърна Костадинов. 

Снимка: БТА