Официално от "Продължаваме промяната" потвърдиха пред медиите в парламента, че акад. Николай Денков е кандидатът за премиер, излъчен от партията за втория мандат. Обяви го бившият премиер Кирил Петков на пресконференция и накратко припомни визитката на бившия образователен министър.

Самият Денков съобщи, че в петък ще покани на среща всички парламентарни сили заради приоритетите пред страната. Първоначално от "Промяната" бяха заявили, че няма да разговарят с всички политически сили.

"Приех номинацията с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми, които да бъдат приоритет в в дневния ред на Народното събрание. Започваме разговори с всички политически сили. Идеята е да видим заедно какво може да ни обедини и тези, които са готови да подкрепят едно такова правителство, да поемат ангажимент, че ще работят за реализирането на политиките, които ние поставяме", заяви акад. Николай Денков.

По думите му това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент.

"Утре ще изпратя писмо-покана до всички парламентарно представени партии за обща среща, защото смятам, че в дискусиите трябва да участват всички", каза бившият просветен министър..

"Задачата е трудна, отнасяме се напълно отговорно и ще направим каквото зависи от нас", обеща той. Денков отказа на този етап да коментира състав на кабинета.

Той уточни, че никога не е бил кадър на ГЕРБ. 

"Влязох през 2014 в служебно правителство, защото имах експертиза как се подготвят научни проекти", припомни той с довода, че тогава в МОН нямало такива експерти, като него.

"2016 г. си подадох оставката на правителството на Борисов", продължи Денков и посочи, че единият напуснал кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е бил Христо Иванов, а вторият е бил самият Николай Денков.

В онзи момент МОН беше в квотата на Реформаторския блок, в който влизаха ДСБ,  Движение "България на гражданите", СДС, Народна партия "Свобода и достойнство" и БЗНС, а Меглена Кунева смени на поста през 2016 г. предишния министър Тодор Танев, също от РБ, чийто заместник-министър беше проф. Денков.

"Не бяхме съгласни с това, което се случваше, в моя случай - в МОН", припомни защо си е тръгнал от министерството Денков. "В момента съм в качеството си на експерт, но ангажиран политически с ПП", заяви академикът.

Стана ясно още, че "Продължаваме промяната" очакват подкрепа за втория мандат поне от още една партия в повече, спрямо тези зад кандидата на ГЕРБ

"Всички знаем, че първият мандат беше неуспешен, полагаме усилия вторият да е успешен. Има шанс мандатът да бъде реализиран", каза Асен Василев и обобщи: "Поне с една партия е по-голям, отколкото беше шансът за първия мандат".

Василев коментира, че на председателския съвет са се отзовали, освен "Продължаваме Промяната", "Демократична България", БСП, както и "Български възход".

"Процесът, който организираме, е около една обща маса да седнат всички, ако това е възможно и ако те имат желание. В парламента има 7 партии - 4 от тях днес седнахме около една обща маса. Това не е достатъчно за подкрепата за кабинет, но е едно добро начало. Дали ще се реализира вторият мандат, или ще стигнем до трети мандат - нито партиите, нито депутатите в парламента ще се сменят", подчерта Асен Василев.

"Смятаме да предложим кабинет на малцинството. Търси се съгласие по политиките, след това по структурата и състава на Министерския съвет", повтори Асен Василев.