"С колегите от "Продължаване промяната" и "Демократична България" усещаме, че този парламент започна с фалстарт. Дори с два фалстарта и ще се опитаме да го рестартираме." Това коментира пред bTV акад. Николай Денков, който беше номиниран за кандидат-премиер на партията на Кирил Петков и Асен Василев с втория мандат.

Той съобщи, че днес е изпратил покана до всички политически сили за среща утре в Народното събрание, за да може да се обсъдят общи допирни точки.

Денков посочи, че се търси "общото множество" - каквото учениците търсят в математиката, и че очаква Асен Василев и Кирил Петков да се включат в кабинета като експерти.

"Първият фалстарт е дневният ред на Народното събрание - започна се с Изборния кодекс вместо с бюджета. Вторият е начинът, по който беше подходено към първия мандат. Проектокабинетът на ГЕРБ-СДС нито беше експертен, нито независим от ГЕРБ", каза Николай Денков.

"В нашия проектокабинет трябва да имаме и хора експерти, и политически ангажирани лица, за чиито действия партиите ще носят отговорност. Видяхме, че зад експертите могат да действат скрити политически лица", посочи той. Денков даде за пример Божидар Божанов като "прекрасен експерт в областта на електронното управление, който има политическата подкрепа на "Демократична България". Според него са необходими именно хора с профила на Божанов.

"Моите очаквания са, че ако се види, че вървим в правилната посока, ще имаме време. Аз се стремя да съм реалист. Шансът да съставим кабинет е малък, но трябва да направим всичко възможно да го реализираме", каза още Денков.