На извънредно заседание на Народното събрание депутатите дебатираха разгорещено по внесения вот на недоверие към правителството на Николай Денков за сектор "Енергетика", иницииран от "Възраждане", "БСП за България", "Има такъв народ" и нечленуващия в парламентарна група Радостин Василев. Миналата седмица те внесоха 72 подписа за разглеждане на вота, а разискванията бяха насрочени от председателя на парламента Росен Желязков за днес.

Очаквано дебатите протекоха с висок градус на напрежение и обилни обвинения между управляващи и опозиция, като от залата отсъства лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, което БСП счете като знак, че ПП-ДБ са оставени "да се пържат в собствен сос". 

Според правилника на Народното събрание гласуването на вота ще е не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Разискванията бяха закрити минути преди 15 часа, съответно гласуването ще е утре в 15 часа. 

Начало на заседанието днес бе дадено малко след 9 часа при регистрирани 150 народни представители от общо 240. В залата бяха и министрите от кабинета "Денков", както и самият премиер, съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов. Иван Ченчев от БСП поиска дебатът да се излъчва пряко по БНТ и БНР и макар да не очакваше идеята му да мине, 124 депутати я подкрепиха.

От ГЕРБ вече анонсираха, че няма да подкрепят вота, което предопределя неуспеха за събиране на мнозинство срещу правителството. 

Мотивите за искания вот на недоверие

От трибуната Искра Михайлова от "Възраждане" припомни какви са мотивите за вота - "България е напът да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички, произтичащи от това рискове".

В мотивите тя припомни, че базов критерий за развитие на енергетиката е наличието на собствен ресурс.

Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика, посочи Михайлова. По думите ѝ цели региони в Южна България са под риск от икономическа катастрофа, която ще доведе до обезлюдяване, в последна сметка до демографски колапс, в нашата страна. Според Искра Михайлова общественият кредит на доверие към това правителство е напълно изчерпан. Продължаването на неговата работа би довела до изключително тежки последици за България в дългосрочен план и сме на мнение, че то не е способно да защитава националните интереси. Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката, ще доведат до загуба на хиляди работни места и обезлюдяването на тези региони, заяви Михайлова.

В мотивите се посочва, че още в годините са били затворени блокове на АЕЦ "Козлодуй", зачеркнат е бил проектът АЕЦ "Белене", провалени са били газопроводът "Южен поток" и нефтопроводът "Бургас - Александруполис", а бъдещето на въгледобива у нас е ставало все по-неясно. Близо 15 години управляващите от ГЕРБ не направиха нищо, за да защитят националния интерес - нещо, което видяхме нагледно, че е възможно и в рамките на ЕС, тъй като днес поляците не се притесняват за своите мини и тецове. Сегашната управляваща коалиция продължи тази политика и днес тя достига до своя логичен край, под опеката на най-безпринципната политическа сглобка в новата българска история, заяви Михайлова и посочи, че в допълнение към всичко това, мнозинството в парламента е взело решение правителството да продаде оборудването за АЕЦ "Белене" и да постави в риск доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Направихме всичко по силите си и продължаваме да се борим за бъдещето на нашата енергетика, което е в огромна степен и бъдеще на нашата държава, заявяват вносителите на вота на недоверие.

Снимка: БТА

В мотивите се отбелязва още, че в 44 НС, на 31 януари 2020 г. е прието решение, което гарантира, че въглищни централи в България няма да бъдат закривани в обозримо бъдеще и държавният ТЕЦ - 2 ще бъде обезпечен да работи на пълен капацитет в дългосрочен план.

На 12 януари тази година, на практика с пълно мнозинство в Народното събрание, беше прието решение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и по-конкретно да отпадне ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г., припомни Михайлова.

През юли тази година беше прието решение, което гарантира, че терени на "Мини Марица-изток" няма да бъдат разпродадени на различни компании - процес, който щеше да ускори неимоверно ликвидацията на въгледобива в региона на Стара Загора. Решение, което обаче беше напълно неглижирано, както от служебния министър на енергетиката Росен Христов, така и от неговия наследник Румен Радев, заяви Михайлова.

На фона на всичко това, българското правителство изпрати на Европейската комисия Териториални планове за справедлив преход, които противоречат на редица вече взети в НС решения. В мотивите се припомня, че на 13 септември тази година Министерският съвет е приел Пътна карта за климатична неутралност. Според тази карта закриването на термичните централи става необратимо, заявяват вносителите и изтъкват, че до 2026 г. базовите мощности на въглища трябва да се намалят до 2900 MW, което означава намаление с близо 1200 MW за следващите две години. До 2030 г. тези мощности трябва да се свият до 1600 MW, а до 2038 г, да бъдат изцяло ликвидирани, зави Михайлова.

Затварянето на енергийни мощности от 3650 MW за сметка на увеличаването на капацитета на ВЕИ в България с 3500 MW допълнителни мощности, предимно от вятър и слънце, до 2026 г., без те да са резервирани от конвенционални производства на електричество (ТЕЦ, АЕЦ или ВЕЦ), излага на риск цялата енергийна система на страната и нейната сигурност, се посочва в мотивите и се изтъква, че социалният ефект ще бъде катастрофален (съгласно образеца на териториалните планове за справедлив преход), защото намаляването на добива от "Мини Марица -изток" и респективно производството на електроенергия от ТЕЦ с над 40% през 2025 г., ще остави без работа най-малко 14 000 души, а затварянето на въглищните централи ще остави без работа още над 37 000 души в област Стара Загора. Общо за периода от 2023 г. до 2038 г. област Стара Загора ще загуби 51 000 работни места, което е над 53% от всички работни места в областта, а непряко засегнатите членове на семействата ще са повече от 146 000, което е над 45% от населението в област Стара Загора, заяви Михайлова. По думите ѝ с това един от най-развитите икономически региони ще бъде унищожен. В мотивите се изтъква още, че за региона ще настъпи демографски срив.

Това би струвало на държавния бюджет над 360 млн. лева за обезщетения само за една година след закриването на работни места и съкращенията на служители в трите ТЕЦ и мините, заяви Михайлова. Липсва визия от страна на държавата за създаване на работни места и запазване жизнения стандарт на всички пряко и непряко засегнати от поетапното затваряне на минно-енергийния комплекс "Марица-изток", посочват още вносителите.

В мотивите се допълва, че общата загуба за икономиката ще бъде над 2 млрд. лева годишно, на база 1,7 млрд., които евентуално ще получим еднократно по плановете от ЕС.

Вносителите заявяват в мотивите, че е напълно недопустимо изпълнителната власт да неглижира решения на върховния си законодателен орган - Народното събрание. Посочва се още, че общата загуба за икономиката от закриването на въглищните централи ще е над 2 млрд. лева годишно, на база 1,7 млрд. лв., които евентуално ще получим еднократно от ЕС.

"Правителството на министър Денков вече представлява риск за стабилността на държавата и благосъстоянието на българските граждани и бизнес на цяла Южна България", се посочва в мотивите.

След Михайлова думата с емоционално изказване взе съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, който обвини опозицията, че всява страх от студ и глад, борави с лъжи и неистини. 

Той посочи, че правителството е на власт едва от 128 дни, докато в мотивите на "Възраждане", ИТН и БСП са посочени проблеми в енергийния сектор от последните 30 години.

"Явно според вас Денков носи отговорност за изминалите 30 години. Сигурен съм, че ще плашите избирателите със студ и глад. Много от вас си служат с неистини фалшиви новини и лъжливи внушения. Но нека кажем истината на вашите избиратели, за да са малко по-спокойни", каза Петков в емоционална реч от трибуната.

Миналата седмица заедно решихме да не ограничаваме въглищните мощности чак до 2038 г. Да, има опасност да се намалят възможностите за американските централи след 2026 г. на база на пазарните сили. Именно заради това ни трябват парите от Европа, за да помогнем точно на работещите в сектор "Енергетика". Ето защо кабинетът изпрати плановете, за да не се загубят 1,6 млрд. лева, както миналата година загубихме 200 милиона, когато служебното правителство не изпрати тези планове. 200 милиона са равни на около 30 хиляди лева за всеки работник в мини "Марица Изток".

Какво точно означава да 1,6 млрд. лева оставям на всички българи да кажат дали са малко или много. Ако ги загубим, тези средства няма да отидат нито за социални мерки, нито за преквалификация, нито за енергиен преход, нито за ново икономическо развитие. След като бяха пратени плановете, беше ясно обяснено, че в следващите три месеца ние можем да работим с профсъюзите и работещите в сектор "Енергетика", за да направим максимално доброто за хората. Затова и кабинетът "Денков" подписа споразумението", подчерта Петков и припомни какво е записано в него като гаранции за сектора и работещите в него.

Той добави, че подозира, че част от представителите на опозицията "съжаляват, че сме в ЕС", други - че биха се радвали, "ако можеше да сме част от Евразийския съюз на Путин, а трети биха говорили просто за Македония, без да има нищо общо със сектор "Енергетика" (повече четете тук).

Снимка: БТА

Опозицията атакува управляващите за изтекли "опорни точки" какво да говорят

Искра Михайлова в отговор посъветва Петков да си "следи сценария", който вчера изтекъл в интернет, и да не го бърка, защото в случая изчел реплики, които според цитирания сценарий били за Денков.

От трибуната Тошко Йорданов от ИТН прочете документ - въпросния сценарий, за който спомена и Михайлова, озаглавен "Разпределение на говорене на министрите - вот на доверие, опорка".

"Малко ме изпревариха, но да ви зачета какво ни чака, за да знаем", каза Йорданов и започна да чете от файла в ръцете си:

"Общата картина се насочва към глобалния фон - към колосалния напредък, който кабинетът има за четири месеца". Дебатът не е дали ще затворим централите, колеги, дебатът е дали ще вземем 2,4 млрд., на които той каза 1,2 млрд. Хубаво е, че тези, които работят в ТЕЦ-овете, да знаят, че дебатът не е дали ще се затварят, те затварят ТЕЦ-овете. Радев трябва да започне с очертаването на голямата картина в енергетиката и да оборва всяка лъжа с конкретика и да използва думата "лъжа" свободно. Г-н Радев, използвайте "лъжа" свободно", коментира Йорданов, смеейки се заедно с депутатите от "Възраждане".

"Г-н Асен Василев, ако не успеел тук, от кулоарите трябва да посочи "колосалния напредък", който кабинетът е наваксал за 4 месеца - за цените на тока и бюджета", добави Йорданов и продължи:

"Гвоздейков трябва да говори за "Лукойл", Шалапатова трябва да прави паралел между природните ресурси и най-ценния ресурс - човешкия капитал, и разбира се, Денков, който е секретарка на Делян Пеевски, трябва да обобщи визионерски отвъд дребните предизборни кавги. И разбира се, да посочи "колосалния напредък", който кабинетът отключи в безпрецедентно кратки срокове"

По думите на Йорданов в текста три пъти има "колосален".

"Който го е писал, е колосален некадърник. И тъй като вие сте колосален титани и шушумиги, ви го оставям тука, да се ориентирате, докато четете", посочи депутатът от ИТН и слезе от трибуната.

След него думата взе независимият народен представител Радостин Василев, който попита Кирил Петков дали е горд, че "Пеевски и ГЕРБ ви крепят", след като е казал в другата зала на НС, по време на кабинета "Петков", че е горд, че "Делян Пеевски, Бойко Борисов и Митрофанова свалят правителството".

"Единственото, което успяхте да забележете в моята реч, са някакви комедийни изказвания на хората от ИТН, аз знам, че там има големи способности да правят шоу от много време, но тук става дума за българската енергетика, за правителството, за бъдещето на България", отговорил Кирил Петков. 

По думите му вотът на недоверие няма да бъде успешен, защото е опит само за "някакви малки предизборни лозунги за следващите 2 седмици".

След това излезе енергийният министър Румен Радев, който обясни какво точно се предприема в сектора, както и какво е свършено до момента от екипа му. 

Министерският съвет (МС) и в частност Министерството на енергетиката (МЕ) се водим само от интереса на България и на нейните граждани, заяви той и посочи, че настоящите дебати са възможност да разговарят за предизвикателствата в сектора и за работата на екипа на МЕ по редица изостанали задачи.

Снимка: БТА

Преговорите за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част "Енергетика" са започнали още в първите дни на този кабинет и продължават, каза Радев. Не сме неглижирали решението на Народното събрание, гарантиращо запазването на за терените на Мини "Марица Изток", заяви той.

Енергийният министър посочи, че Министерският съвет е актуализирал Пътната карта за климатична неутралност, за да отговаря на последното споразумение, подписано на 3 октомври т.г. "Тази пътна карта е прогнозна основа, върху която да стъпим, когато планираме енергийното бъдеще на страната. Тя не предвижда ликвидиране на мощности, нито излага на риск енергийната система на страната ни и нейната сигурност, напротив - дава отправна точка и то с числа и модели, за да не позволим никакъв риск за енергийната ни система и сигурност", заяви министър Радев. Въпросът за работните места е този, който сме взели присърце, затова и няма да се уморим да повтаряме, че териториалните планове за справедлив преход са единственият инструмент на солидарност, който позволява да започнем да решаваме социалния проблем - този със създаването на смислени нови работни места, каза той.

Радев посочи, че срокът за предоставяне на Интегрирания национален план "Енергетика и климат" към ЕК е бил 30 юни т.г. и са договорили неговото удължаване. Ангажирахме се първите разчети и предложения за актуализацията да бъдат споделени с ЕК до края на ноември, добави той. До оформянето на пълната визия на актуализирания интегриран план съдържанието му ще бъде дискутирано с всички заинтересовани страни, включително със социалните партньори, каза енергийният министър. Окончателното предложение за актуализирания план ще бъде представено през 2024 г. след постигане на публична подкрепа и обществено съгласие, заяви той.

Министърът коментира, че България ще мобилизира ресурс, държавен и частен, но трябва да се използва и солидарният ресурс от Фонда за справедлив преход за инвестиции. Той посочи, че регламентът за Фонда изисква при планиране участието на големи предприятие да се докаже необходимостта от това. Поради тази причина МЕ разработи и обяви прозрачна и отворена процедура към всички големи предприятия, които имат интерес от инвестиции в региона, за да може да представи индикативен списък, каза Радев. Заявяването на инвестиционни намерения продължава да 6 ноември т.г., допълни той.

Министър Радев заяви, че за тези четири месеца са отбелязали напредък и благодари на екипа на Министерството на енергетиката, на дружествата от енергийния сектор, на МС, на депутатите от енергийната комисия, социалните партньори, неправителствените организации и на заетите в сектора, които, по думите му, с работата си гарантират, че "дори и най-студената зима да дойде, ние сме обезпечили работата на сектора и няма да имаме проблем с посрещането на нуждите на гражданите, бизнеса и институциите". Той посочи, че след дебатите този отчет ще бъде качен на страницата на МЕ, за да бъде обществено достояние.

ИТН обвини министър Радев, че стои зад проект за 30 млрд., заради който "затриват" Маришкия басейн

След министъра на енергетиката от трибуната депутатът от ИТН Павела Митова заяви, че "сме свидетели на тоталното унищожение на българската енергетика от месец". 

"Но е коректно да се отбележи, че този процес далеч не започна с текущото управление на страната. Още когато се дискутираха параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост, от ИТН и Министерството на енергетиката изразихме негативни становища по Плана в сектор "Енергетика" и въпреки това министърът на финансите реши да изпрати Плана еднолично, както на него му харесва. Те така процедират", коментира Митова.

Снимка: БТА

По думите ѝ като ангажимент пред ЕК са били приети намаление на въглеродните емисии от централите до такава степен, че те няма да могат да оцелеят и ще внасяме енергия.

"Паметно беше и изказването на Асен Василев, че никога повече няма да купуваме руски газ. Въпросът е фирмите посредници да спечелят. И сега стигаме до скорошното решение на НС да постави допълнителни такси за вноса и транзита на руски газ. Ама нали няма никакъв руски газ в България? Асен Василев счита, че има два вида газ - руски, който е евтин, но е политически некоректен, и такъв, който е скъп, но е съставен от молекули на свободата. Същият този поне успя да договори дерогация за руския петрол - сега ние сами се отказахме от нея. Защо? Както казва Денков - "Ами...", отбеляза още депутатът от ИНТ. 

Митова акцентира и върху приетия Закон за възобновяемите източници, за който по думите ѝ комисията знае, че "не става за нищо", а единственият аргумент за приемането му и на всички други закони е да се вземат парите по ПВУ.

"Не ви ли е срам малко", попита Митова.

"Нямаме конкретна дата за либерализацията. Никой не ни кара това да стане до 2026 година, но ние обичаме извънредно да се натягаме на Урсула, защото част от вас са представители на нейната тясна специалност", коментира още народният представител.

Тя посочи и че парите от Маришкия енергиен комплекс вече са разпределени в сметки на фирми, приближени на ПП.

"И това не го откривам аз, а г-н Делян Добрев и колегите му от ГЕРБ. Г-н Борисов, кога ще започнете малко да го слушате Делян Добрев", обърна се тя към лидера на ГЕРБ. 

Според Митова ПП правят всичко възможно да затворят централите, заради проекта "Би Лайън" за близо 30 млрд. лева, а реализацията му зависи от земята на Мини "Марица изток".

"Затова от ПП правят всичко възможно да унищожат дружеството, колкото се може по-бързо, за да произвеждат зелен водород и да изнасят енергия. Миньорите изхвърчат на улицата, ние ще плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият проект е на кого - на министър Румен Радев", категорична беше Митова.

"Единственият колосален извод, който имам е оставка веднага", каза на финала на изявлението си Митова.

Снимка: БТА

Тошко Йорданов от ИТН попита: "Правилно ли разбрах, че този, който е министър на енергетиката и вероятно затова е такъв - защото неговата фирма с негов проект за взимане на 30 млрд. от българите, за да си направи проект, заради което ще затрият Маришкия басейн, ще уволнят хората, ще вземат земята, а може и да източат един-два язовира, та правилно ли разбрах, че всичко е за 30 млрд. на сегашния министър, който е сложен за тази работа?".

"Доколкото си спомням ПП-тата гласяха друг за министър, но се появи Би Лайн и Лайъл, както там каквото е там, ще излезе ли тук още един час да дудне и да обяснява за собствената си фирма как колосално си я е наместил, без да броим колосалните 4 млрд., който не им стигат да откраднат от ПВУ и от енергетиката, та сега и 30 млрд.? Този, който все още е министър, енергетиците, които все още протестират, да си го намерят и да си го попитат", призова Йорданов.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ каза, че не разбира за какво говори Павела Митова. "За периода, за който вие казвате, че е подписана смъртната присъда на българската енергетика, всъщност ресорният министър беше от ИТН. Вие да не би да казвате, че по ваше време с ваше съгласие е подписана смъртната присъда на българската енергетика?! Вие тогава бяхте служител на БЕХ. Искам да видя вашето становище против ПВУ!", каза депутатът.

Той посочи, че няколко пъти споменатия от Митова Асен Василев е работил в пълна синергия с енергийния министър тогава. "Това, което е разписано като план, е в резултат и на вашата работа и да излезете днес и да оплюете собствената си работа е наистина много ниско", заключи Сабрутев.

"Нас ни управляват предатели на националния интерес. Правителството на ГЕРБ, ПП и ДПС убива енергетиката на България последователно, категорично и неотстъпчиво", заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Според нея "проектът АЕЦ "Белене" е гьол и то в момент, когато ЕК одобри ядрената енергия за зелена енергия, а България подарява двата реактора на Украйна".

"Дори Европа разбра, че няма да се справим и ни даде отсрочка до 2024 г. за ползване на руски петрол. Оттук нататък рафинерията трябва да намалява употребата на руски петрол и да увеличава неруския петрол. Някой изчислява ли как това ще ни се отрази, особено в последните дни, когато войната ще се задълбочава. Само 48 часа след началото на конфликта в Израел цените на петрола скочиха. Някой изчисли ли как ще стига този неруски петрол до рафинерията, колко ще оскъпи стоките", каза още Нинова и покани управляващите да отидат при протестиращите.

В 11 часа депутатите излязоха в почивка за Председателски съвет, на който бе обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна. След от около час и половина прекъсване, заседанието на Народното събрание бе възобновено, като страстите останаха все така разгорещени.

Горещи страсти и след подновяване на заседанието

В изказване от трибуната на парламента депутатът от ПП-ДБ обвини БСП, че я "тресе политическа шизофрения". Посочи, че вотът на недоверие за провал на правителството в сектор "Енергетика" се простира за период назад, далеч отвъд управлението на "Денков - Габриел". 

Сабрутев каза, че през последните около 15 години БСП е участвала в две правителства и съответно носи отговорност за процесите в сектора. А бившият министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров е сред санкционираните по глобалния закон "Магнитски" за корупция., посочи той. 

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от "Възраждане" Цончо Ганев пък спомена, че Израел е родина на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, аргументирайки нуждата от стабилна енергетика в контекста и на военния конфликт в Израел.

В отговор Лорер подчерта, че родината му е България, както и на други български граждани с различно от православното вероизповедание и с различни от традиционните имена. Ганев му отвърна, че Лорер е бил допуснат час по-рано на председателския съвет, на който са били изслушани шефовете на спецслужбите, по искане на съпредседателя на продължаваме промяната" Кирил Петков.

Петков изтъкнал, че Лорер "е свързан с Израел морално и емоционално" и затова трябва да присъства на закритото заседание. "Правилникът казва: председател на Народното събрание, зам.-председатели и председатели на парламентарни групи", възмути се Ганев от участието на Лорер в заседанието.

Думата взе и премиерът Николай Денков, който, като участник в заседанието на съвета, определи изказването на Ганев като възмутително. "Аз бях там и знам за какво става дума. Означава ли, че хората с различни имена и различно вероизповедание не са българи?" попита Денков.

"Денков, освен че си чертаете триъгълничета на листчето, нищо не правите цял ден. (...) Излезте от листчето, на което си правите триъгълничета и слушайте какво казвам", отговори му Ганев.

Снимка: БТА

Премиерът излезе за заключително изказване, след което заседанието беше закрито.  

"Опозицията поиска вот на недоверие към правителството заради провала в енергетиката. Единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис", заяви Николай Денков. 

Ще ви разочаровам - енергиен апокалипсис няма и няма да има, подчерта той. И изтъкна, че правителството и Брюксел не затварят въглищни централи.

"Закривам разискванията. Заседанието за гласуване на вота за недоверие ще започне утре в 15 часа", заяви накрая председателят на НС Росен Желязков. 

Вотът ще се смята за успешен, ако за него гласуват повече от половината от всички народни представители. Гласовете на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" обаче са недостатъчни - заедно с гласа на напусналия "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев те са общо 72. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново такова на същото основание не може да бъде направено в следващите шест месеца.