Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че внесения вот на недоверие към правителството може да бъде полезен, независимо от крайното гласуване. Това обясни тя преди началото на форума "Готови за бъдещето? Демографската картина - цената на неравенствата".  Събитието е със свободен вход и започна в 10 ч. в София Ивент Център (Мол "Парадайз", ет. 3).

Йотова вижда в това политически знак, че голямото мнозинство в Народното събрание не е убедено в решенията на по-малкото мнозинство, нито в мерките, които предлага правителството, защото "териториалните планове, които изпратиха в Брюксел, те в никакъв случай не отговарят на механизма за солидарен преход".

"Вотът на недоверие винаги е полезен, независимо от крайното решение и крайните резултати. Аз много се надявам, че ще бъде направена съдържателна дискусия, че освен критиките, ще има и предложения, както и да се изсветлят някои тъмни въпроси, на които ние не получихме отговори от страна на управляващите", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът допълни, че има опасност от обезлюдяване на Старозагорскиия, Кюстендилския и Пернишкия район. Тя допълни, че е песимист, че териториалните планове могат да се предоговорят.

В изказването си пред форума Йотова  припомни за основната политика как "никой работник не бива да бъде изоставен" в този преход. Политика, която според нея не се вижда от българските планове за справедлив преход.

Снимка: БТА

По отношение темата на дискусията вицепрезидентът определи демографския проблем като най-сериозното предизвикателство пред страната. 

Снимка: БТА

"Темата в никакъв случай не е по-различна от темата, заради която сме се събрали днес, и това е най-важната и болезнена тема за България - демографската криза, която някои определят като демографска пустиня. Други казват, че е демографска катастрофа, а днес трябва да чуем и мнението на експертите", посочи Йотова.

На журналистически въпрос, свързан с бъдещите промени в Конституцията, които управляващите анонсираха, Йотова отговори:

"Най-сериозният аргумент, за да го има това правителство, беше съдебната реформа. До този момент те са предложили текст, с който професионалните среди не са съгласни. Нека да видим дискусията".

Снимка: БТА