Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обвини опозицията, внесла вота на недоверие срещу управляващите, че използват страха на хората с надеждата да направят "малки предизборни лозунги" за следващите две седмици. Той посочи, че правителството е на власт едва от 128 дни, докато в мотивите на "Възраждане", ИТН и БСП са посочени проблеми в енергийния сектор от последните 30 години.

"Явно според вас Денков носи отговорност за изминалите 30 години. Сигурен съм, че ще плашите избирателите със студ и глад. Много от вас си служат с неистини фалшиви новини и лъжливи внушения. Но нека кажем истината на вашите избиратели, за да са малко по-спокойни", каза Петков в емоционална реч от трибуната. 

Миналата седмица заедно решихме да не ограничаваме въглищните мощности чак до 2038 г. Да, има опасност да се намалят възможностите за американските централи след 2026 г. на база на пазарните сили. Именно заради това ни трябват парите от Европа, за да помогнем точно на работещите в сектор "Енергетика". Ето защо кабинетът изпрати плановете, за да не се загубят 1,6 млрд. лева, както миналата година загубихме 200 милиона, когато служебното правителство не изпрати тези планове. 200 милиона са равни на около 30 хиляди лева за всеки работник в мини "Марица Изток".

Какво точно означава да 1,6 млрд. лева оставям на всички българи да кажат дали са малко или много. Ако ги загубим, тези средства няма да отидат нито за социални мерки, нито за преквалификация, нито за енергиен преход, нито за ново икономическо развитие. След като бяха пратени плановете, беше ясно обяснено, че в следващите три месеца ние можем да работим с профсъюзите и работещите в сектор "Енергетика", за да направим максимално доброто за хората. Затова и кабинетът "Денков" подписа споразумението", подчерта Петков и припомни какво е записано в него като гаранции за сектора и работещите в него.

Той добави, че подозира, че част от представителите на опозицията "съжаляват, че сме в ЕС", други - че биха се радвали, "ако можеше да сме част от Евразийския съюз на Путин, а трети биха говорили просто за Македония, без да има нищо общо със сектор "Енергетика".

"Подозирам, че много от вас се почувстваха обидени, когато ООН даде на България 160 гласа за членство в Съвета по правата на човека, а на Русия само 83. Явно за разлика от вас ООН гледа на това правителство с доверие, че може да защитава правата на хората", посочи Петков. 

Той обвини опозицията също, че да използва вот на недоверие като част от предизборната си кампания, "показва предизборна немощ": 

"Реално вие нямате решения, не говорите за бъдещето, нямате визия за България. Имате само пропаганда, основана на страха и омраза. Хората искат решения, помислете за позитивни такива, вместо да вкарвате избирателите си в блатото на страха и омразата. Вашите избиратели заслужават повече. Този вот няма да мине, но нека ви е ясно, че ние ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, ще се борим за България с чист въздух, за здрави и образовани деца, за модерна България, за по-високо платени работни места, ще се борим за българите като първа класа европейци, ще се борим за нашата Родина!"