Депутатите от "Има такъв народ" обвиниха енергийния министър Румен Радев в конфликт на интереси, като според тях той стои зад проект, заради който се "затрива" Маришкият басейн. Това обаче не било откритие на ИТН, а на некоалиционните партньори на ПП-ДБ - ГЕРБ.

От трибуната народната избраничка Павела Митова каза, че парите от Маришкия енергиен комплекс вече са разпределени в сметки на фирми, приближени на ПП. "И това не го откривам аз, а Делян Добрев и колегите му от ГЕРБ. Г-н Борисов, кога ще започнете малко да го слушате Делян Добрев", обърна се тя към лидера на ГЕРБ.

Според Митова ПП правят всичко възможно да затворят централите, заради проекта "Би Лайън" (bLion). Той е за поставяне на солари върху терена на Мини "Марица изток", които да произвеждат зелен водород и е на стойност 30 млрд. лева, а реализацията му зависи от земята на Мини "Марица изток".

"Затова от ПП правят всичко възможно да унищожат дружеството, колкото се може по-бързо, за да произвеждат зелен водород и да изнасят енергия. Миньорите изхвърчат на улицата, ние ще плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият проект е на кого - на министър Румен Радев", категорична беше Митева.

Според нея сме "свидетели на тоталното унищожение на българската енергетика от месец".

"Но е коректно да се отбележи, че този процес далеч не започна с текущото управление на страната. Още когато се дискутираха параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост, от ИТН и Министерството на енергетиката изразихме негативни становища по Плана в сектор "Енергетика" и въпреки това министърът на финансите реши да изпрати Плана еднолично, както на него му харесва. Те така процедират".

По думите ѝ като ангажимент пред ЕК са били приети намаление на въглеродните емисии от централите до такава степен, че те няма да могат да оцелеят и ще внасяме енергия.

"Паметно беше и изказването на Асен Василев, че никога повече няма да купуваме руски газ. Въпросът е фирмите посредници да спечелят. И сега стигаме до скорошното решение на НС да постави допълнителни такси за вноса и транзита на руски газ. Ама нали няма никакъв руски газ в България? Асен Василев счита, че има два вида газ - руски, който е евтин, но е политически некоректен, и такъв, който е скъп, но е съставен от молекули на свободата. Същият този поне успя да договори дерогация за руския петрол - сега ние сами се отказахме от нея. Защо? Както казва Денков - "Ами...", отбеляза още депутатът от ИНТ.

Митова акцентира и върху приетия Закон за възобновяемите източници, за който по думите ѝ комисията знае, че "не става за нищо", а единственият аргумент за приемането му и на всички други закони е да се вземат парите по ПВУ.

"Не ви ли е срам малко?", попита Митова. "Нямаме конкретна дата за либерализацията. Никой не ни кара това да стане до 2026 г., но ние обичаме извънредно да се натягаме на Урсула (фон дер Лайен, председател на ЕК), защото част от вас са представители на нейната тясна специалност", коментира още народният представител.

"Единственият колосален извод, който имам, е оставка веднага", каза на финала на изявлението си Митова.

Снимка: БТА

Тошко Йорданов от ИТН я попита: "Правилно ли разбрах, че този, който е министър на енергетиката, и вероятно затова е такъв - защото неговата фирма с негов проект за взимане на 30 млрд. от българите, за да си направи проект, заради което ще затрият Маришкия басейн, ще уволнят хората, ще вземат земята, а може и да източат един-два язовира, та правилно ли разбрах, че всичко е за 30 млрд. на сегашния министър, който е сложен за тази работа?".

"Доколкото си спомням ПП-тата гласяха друг за министър, но се появи "Би Лайън". Ще излезе ли тук още един час да дудне и да обяснява за собствената си фирма как колосално си я е наместил, без да броим колосалните 4 млрд., който не им стигат да откраднат от ПВУ и от енергетиката, та сега и 30 млрд.? Този, който все още е министър, енергетиците, които все още протестират, да си го намерят и да си го попитат", призова Йорданов.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ каза, че не разбира за какво говори Павела Митова. "За периода, за който вие казвате, че е подписана смъртната присъда на българската енергетика, всъщност ресорният министър беше от ИТН. Вие да не би да казвате, че по ваше време с ваше съгласие е подписана смъртната присъда на българската енергетика?! Вие тогава бяхте служител на БЕХ. Искам да видя вашето становище против ПВУ!", каза депутатът.

Той посочи, че няколко пъти споменатия от Митева Асен Василев е работил в пълна синергия с енергийния министър тогава. "Това, което е разписано като план, е в резултат и на вашата работа и да излезете днес и да оплюете собствената си работа е наистина много ниско", заключи Сабрутев.

Отговорът на министър Радев

Енергийният министър Румен Радев отвърна на обвиненията с признание, че са сътворили "наистина оригинален сценарий", но обясни, че нито "Би Лайън" е проект, нито казаното от ИТН е истина. 

"Доколкото разбирам господата, които излизаха, трябваше да цитират от някакъв сценарий "колосално, колосално", а аз трябва да казвам "лъжа, лъжа", пошегува се министърът по повод обвинението на ИТН, че министрите и депутатите от ПП-ДБ имали готов сценарий какви "опорки" да ползват в дебата преди вота на недоверие. 

"Признавам, че разработихте оригинален сценарий с "Би Лайън". Това наистина е изумително, но и прекрасно, че може да има трибуна най-сетне оттук натъкат да се говорят смислени концепции. Къде е лъжата? "Би Лайън не е протект на една фирма, това е концепция, която съм разработвал именно в качеството си на заместник-председател на Асоциацията за водород, горивни клетки и съхранение на енергия. Това е една от четирите концепции в рамките на Hydrogen Europe, общо подкрепени като принципни концепции, които трябва да бъдат т. нар. white house инициативи в континента, за да може да се говори в голям мащаб", обясни Радев. 

"Голямото предизвикателство на регион Стара Загора, и то е отразено в Териториалните планове - е именно социалната част. Ако ние решаваме единствено технократската част от гледна точка на мощностни баланси, това е много по-лесната задача и тя е решена. Същественият и драматичен проблем е какво правим с хората, които работят там. От там преди години тръгна и разработването на тази концепция. Тя не включва самоцелно производство на зелен водород, а набляга на привличането на индустрии, които потребяват този водород. Това са всички в частта на химия, петрохимия, специфични металургични процеси, работим по това този вид производители да дойдат и да консумират там на място".

По думите му те не само могат да ангажират голямата мята част от работната ръка, но и създават достатъчно дълга верига на добавена стойност. "Най-глупавото нещо да е изнасяш електрони, малко по-умно е да изнасяш молекули, но и това не е най-доброто. Очевидно най-доброто - и трябва всички да работим за това - е България да изнася продукция, която потребява тези енергоресурси. Това е философията на "Би Лайън", обясни още Радев. 

"Най-нелепото в изказването ви са споменатите суми. Там не се предвижда и не се търси дори един лев от българска страна или публични ресурси, търси се само - а и вие го подкрепяте - запазване интегритета на този регион". 

Той призова депутатите от ИТН да не се бъркат и относно стартиращия проект "Захир", с чието разработване Радев подчерта, че се гордее. По думите му той е единственият проект, който е финансиран по Зелена сделка в Европа, насочен като финансиране към въглищна топлоелектрическа централа, тоест ТЕЦ получава помощ и подкрепа и той се казва ТЕЦ "Марица Изток" 2, каза Радев.