БСП, ИТН и "Възраждане" внесоха подписи в деловодството на парламента за вот на недоверие към кабинета "Денков-Габриел". Той е за несправяне на правителството в сектор "Енергетика".

В следващите от три до седем дни председателят трябва да свика извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде разгледан вотът на недоверие, заяви пред журналисти в парламента Костадин Костадинов, председател ПГ "Възраждане" и лидер на партията. 

Според него винаги е възможно да бъде свалено правителството. Ще ви напомня, че вече ние веднъж свалихме правителството и участвахме в първия успешен вот на недоверие в историята на България, коментира Костадинов.

Той посочи, че е въпрос на политическа преценка дали партиите в Тройната коалиция биха подкрепили този вот или не.

Ние сме реалисти, осъзнаваме, че шансът на този вот клони към нула. От друга страна сме длъжни да го кажем ясно и категорично, че тази политика на правителството не може повече да продължава, заяви Костадинов.

По думите му тази политика унищожава българската енергийна независимост. Той бе категоричен, че българските топлоелектрически централи се закриват заради политически заповеди от Брюксел.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че с действията си управляващото мнозинство наистина слага кръст на българската енергетика. Най-малкото, което можем да поискаме е вот на недоверие и носене на политическа отговорност за това, което се случва, заяви Нинова. 

Сред мотивите, които доработиха от БСП се добави, че освен въглищните централи, и решението за дарението на двата ядрени реактора. Ще дадем една по-голяма и обща картина за енергетиката, обясни Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че вярва, че по-голяма част от българското общество разбира какво се случва. Ние ще изложим тези аргументи - нека хората да преценяват, каза още тя. Ако критиките от страна на ГЕРБ са искрени - да подкрепят вота, коментира Нинова въпроса с недостатъчния брой гласове на опозицията, за да мине вотът на недоверие.

Вчера Тошко Йорданов от ИТН заяви, че са твърда опозиция и в момента "с унищожаването на енергийния сектор на България" правителството вреди много, "без да броим, че и краде много". Днес той от парламентарната трибуна скъса споразумението между властта и миньорите, което бе одобрено от НС. Той бе категоричен, че то е безмислено, защото едната страна не го приема. 

Управляващите от ПП-ДБ заявиха, че в в този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков няма.

Според Делян Пеевски от ДПС, имаме изключително стабилно евроатлантическо правителство и не вижда какво може да го бутне.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ отправи критики към някои министерства. Според Бойко Борисов в цели сектори "не се случва нищо". Управляващите партии увериха, че ще застанат зад кабинета. Борисов. Лидерът на ГЕРБ заяви, че депутатите му ще подкрепят кабинета при вота на недоверие и той няма да успее.

"ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство, по-точно как да го кажа", коментира той.