Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще свика дебатите по вота на недоверие към кабинета "Денков" в четвъртък следващата седмица (12 октомври), а гласуването ще е 24 часа след приключване на разискванията.

От парламентарната трибуна той съобщи, че в 16:46 часа днес е внесено предложение за гласуване на вот на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Николай Денков заради провала на правителството в сектор "Енергетика". Желязков посочи, че според парламентарния правилник предложението за вот на недоверие се разглежда не по-рано от три и не по-късно от седем дни.

"Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ"(ИТН) внесоха в деловодството на Народното събрание първия вот на недоверие към кабинета "Денков". Той е за политиката в сектор "Енергетика". И трите политически сили смятат, че управляващите с действията си слагат "кръст на българската енергетика".

 

Събрани са 72 подписа на народни представители. Вотът на недоверие е подкрепен и от независимия депутат Радостин Василев, каза Цончо Ганев от "Възраждане" след внасянето на вота.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък коментира по-рано днес, че партията му няма да е формацията, която ще свали това правителство. Според него вотът на недоверие няма да мине.

"Не за друго, и ние не трябва да лежим дълго на тази кълка, че хората ще търпят това до безкрай - те приеха сглобката, защото видяха правосъдната реформа, в много други сфери направихме много неща в парламента. Но трябва все пак да защитим правото си да управляваме, посочи той - в сглобка, в некоалиция, с тези, с други министри, но да правим добри неща за хората", добави той.