В никакъв случай не мога да кажа, че трябва да бъдем спокойни, напротив - службите, МВР трябва да имат изключителна бдителност. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието на Председателския съвет в парламента, на което е била обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна.

"Имаме много общности тук, които се мразят, много трябва да сме внимателни. Имаме и атентат в Сарафово. Трябва да бъдем още по-внимателни в изказа, действията и да бъдем твърди и категорични срещу тези, които всяват терор", коментира Борисов.

Бившият премиер подчерта, че има доверие в службите.

"Конфликтът е от няколко дни. Вярвам в службите, в гранична полиция за миграционния натиск - евентуално дали ще дойде по-голяма бежанска вълна. Дано големите играчи в световната политика намерят мъдрост, доброта, политическа зрялост заради всички хора по света. Това е конфликт, който хилядолетия тлее", каза още лидерът на ГЕРБ. 

Попитан за критиката на премиера Николай Денков, че вчера на срещата с президента Румен Радев не са били поканени партийни лидери, и дали той самият би отишъл на такава среща, Борисов отговори следното:

"Денков, ако е имал желание да отидат партийни лидери, щеше да иска Консултативен съвет и да отидат партийни лидери. От него зависи дали да участва, или не. Там насила не карат. Не обвинявам никого".

Относно вотът на недоверие Борисов беше категоричен, че все още подкрепя правителството.

Според лидера на ГЕРБ в Нагорни Карабах нещата са станали "набързо и силово".

"Украйна ще мине вече на заден план, целият фокус на света ще бъде в Израел и Палестина. Много сложна обстановка", коментира още Борисов и отговори на въпрос дали с партиите са се разбрали да бъде овладян популизмът, който може да "разгори огнището".

"В лошо време сме за подобно разбирателство, макар че в Израел управляващи и опозиция се разбраха, след като пет пъти се явяваха на избори, разградиха си държавата, компрометираха усилията на МОСАД и на контраразузнаването на Израел и се стигна до такава ситуация. Имаме две седмици още да се караме, но няма как да се оттеглим от предизборната кампания",каза Бойко Борисов.

По думите му вследствие на трите години хаос е има дефицити в отбранителните ни ресурси. А относно проекта "Би Лайън" Борисов заяви, че ако има възможност за изграждане на централа за зелен водород, това би било прекрасно, защото "това е бъдещото". 

"Всичко зелено е хубаво", каза бившият премиер.

За България към момента ни казаха, че няма пряка заплаха. Единствено може би миграционен натиск, в един момент, допълнително ще ни информират, каза пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски след заседание на Председателския съвет.

За момента няма нещо, което казаха, че е притеснително пряко за нас, добави Пеевски. Според него службите трябва да са изключително бдителни в тази ситуация.

Ние трябва да окажем пълна подкрепа на Израел в тази ситуация след това, което се случи, смята депутатът.

Аз смятам, че няма пряка заплаха за българската национална сигурност, потвърди пред журналисти и съпредседателят на ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" Атанас Атанасов. 

По думите му личните пристрастия и отношения трябва да се загърбят. Той призова да се поставим в положението на шефовете на служби, които снощи при президента са разказвали нещо, което днес са дошли да го разкажат в парламента, при условие, че има формат за това - КСН.

Според него президентът е трябвало да свика КСНС, където да бъдат представени всички политически партии от парламента, там да се обсъдят задълбочено всички гледни точки и най-важното - да се поиска от службите да представят план по какъв начин трябва да се неутрализират рисковете за националната сигурност.

Атанасов коментира, че е бил доста озадачен от представител на цивилното разузнаване на Държавната агенция "Разузнаване", който заявил, че според информацията, с която разполага службата, нямало никаква връзка между войната в Украйна и това, което става в Близкия изток. За мен това е абсурдно, коментира той.