Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви очаквано, че депутатите му ще подкрепят кабинета при вота на недоверие, поискан от "Възраждане" и ИТН заради енергетиката, и прогнозира, че той няма да успее.

"ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство, по-точно как да го кажа", коментира той пред журналисти в кулоарите на парламента. Той прогнозира, че вотът няма да мине. "Разбира се, че ще подкрепим правителството в зала, но не можем да си заравяме главата в пясъка. Не трябва да лежим на тази кълка, както казваме в Банкя, че хората ще го търпят до безкрай. Те приеха сглобката, защото направихме много неща в парламента", коментира Борисов.

Той потвърди думите си от снощи в Хасково, че по време на ротацията на премиерите на ПП и ГЕРБ ще бъдат сменени слабите министри, но това ще стане след политически консултации с партньорите във властта. 

"Има цели сектори, които, ако ви изпитат сега, няма да знаете името на министъра. Не ги знаем имената им заради това, че не работят и нищо не се е случило в цели сектори", добави Борисов и повтори, че през март, когато е планирана ротацията между Николай Денков и Мария Габриел, ще се направи оценка на дейността на всеки от министрите и ще има смени.

"То е нормално да се случат, вие как си го представяте да не се случат? Разбира се, че пак ще бъдат избирани с консултация", уточни лидерът на ГЕРБ.

"Именно затова съм критичен, за да можем да работим още по-добре", обясни Борисов и призна, че не спестява критиките си пред премиера Николай Денков.

"Казвам ги на премиера, всяка вечер си говорим с него, казвам ги на всички. Когато съм всяка вечер в някой град, хората ме питат какво строите, "Хемус" ли, "Струма" ли, разширението на "Тракия" ли. И аз мълча. Къде е вторият мост, третият, четвъртият, почнахте ли тунела, къде са проектите - това ме питат в залите. Аз какво да им кажа - много са готини министрите, ама нищо не се случва, това ли искате да кажа?", заяви Борисов.

Той констатира, че в момента имаме една много силна законодателна власт, която е приела важните решения за Украйна, за енергетиката и за съдебната реформа, но се налага парламентът да влиза в ролята на гарант за кризи, създавани от правителството.

"Това, което сме си поставили като план-график, ще го изпълним, но не да ни вкарват ту в зърнена, ту в енергийна криза. Не да идват в парламента, ние да се явяваме гарант", отправи поредни забележки на изпълнителната власт той. 

"Парите в държавата свършиха. Фактът, че чухме от акад. Денков да казва, че планът /б.а. - ПВУ/ е важен, за да се върже бюджетът, ме връща, когато нашите правителства работеха в излишък. И като ни дават оценки, да бъдат обективни", коментира Борисов, като повтори, че правителството бърза с териториалните планове, за да похарчи парите за социални разходи и пенсии.

В коментар на повишената с близо 1000 лв. заплата на шефа на НАП, Борисов каза, че няма да се остави да бъде вкаран "в тази жълтения" и коментира, че както в киберсигурността, така и в НАП и митниците работещите трябва да бъдат добре платени, за да не се поддават на корупция.

Борисов коментира и приетото споразумение с протестиращите миньори. "Аз държа това, под което сме се подписали, да бъде изпълнено", каза той в отговор на въпроса има ли недоверие към някои от министрите.

Попитан дали кабинетът ще изкара пълен мандат, Борисов каза: "Всеки може да прогнозира, Алена прогнозира най-добре. Ако работим добре, можем да го изкараме мандата".