Срещата на Байдън с Путин на 16 юни в Женева обещава сблъсък след споровете на тема шпионаж, хакерство, намеса в избори, Украйна, Беларус и човешките права, предаде Ройтерс.

Според Байдън Русия "на автократа Путин" може би е по-слаба, отколкото изглежда

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че "автократът Владимир Путин" е прав, че двустранните отношения са в ниска точка, но намекна, че Русия може би е по-слаба, отколкото изглежда, и че Москва е надценила силите си в Близкия изток. Байдън използва срещата на Г-7 в английския морски курорт Карбис бей, за да обяви, че най-богатите демокрации в света сега са изправени пред екзистенциално състезание с "автократите", което ще е определящо за 21 век.

Байдън, който нарече Путин "убиец" през март, днес представи Русия като поддържаща неприемливо поведение на редица фронтове, но също така посочи собствените й "дилеми" - постсъветският икономически колапс, "прекалено големият залък, труден за преглъщане", който Русия е "захапала" с намесата си в Сирия, както се изрази той, и проблемите с Ковид-19.

Запитан защо Путин, който е върховен лидер на Русия от оставката на Борис Елцин насам, не се е променил въпреки дългогодишните западни санкции, Байдън отвърна със смях: "Защото е Владимир Путин".

"Автократите имат огромна власт и не им се налага да отговарят пред обществеността", поясни Байдън.

"Едва ли ще го разубедя. Той иска да продължава така". Според Байдън обаче Русия е по-слаба, отколкото изглежда. "Русия има собствени дилеми - справянето с икономиката си, справянето с ковид и справянето не само със САЩ и Европа, но очевидно и с Близкия изток. Русия предприе дейности, които ние смятаме за противоречащи на международните норми, но също така захапа някои истински проблеми, които трудно ще преглътне", каза американският президент.

Според Джо Байдън промяната на отношенията между двете страни, които са в най-ниската си точка от години, зависи от това дали руският президент действа в съответствие с международните норми, което според него не винаги е така. Същевременно той подчерта, че не търси конфликт с Путин, но увери, ще бъде много откровен с него относно американските опасения.

Президентът на САЩ заяви, че смята ясно да маркира условията за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон, предаде ТАСС.

"Това не е състезание кой по-добре ще се представи на пресконференцията, кой кого ще може да постави в неудобно положение. Става дума за това, че смятам ясно да заявя какви са условията за подобряване на отношенията", каза Байдън на пресконференция след приключилата днес среща на върха на Г-7 във Великобритания.

По думите му има области, в които Вашингтон и Москва могат да работят съвместно - "може би в сферата на някои стратегически доктрини" или "по въпросите на климата", каза той.

Байдън добави, че откровената дискусия на четири очи ще е най-добрият начин двамата с руския президент да обсъдят противоречията и възможните сфери на взаимодействие.

"Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда много откровен с него, що се отнася до нашите загрижености. Ще разкажа как е минала срещата от моя гледна точка, той ще разкаже за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и как сме застанали", посочи стопанинът на Белия дом.

Путин заявява, че е Русия е готова да предава на САЩ киберпрестъпници, н...

След като руският президент Владимир Путин заяви вчера пред NBC News, че руско-американските отношения са в най-ниската си точка от години, днес той заяви в интервю за държавната телевизия "Россия-1", че очаква предстоящата му среща с президента на САЩ Джо Байдън да помогне за постигане на диалог между двете страни и възстановяване на личните контакти.

В излъчени днес откъси от интервю за държавната телевизия, Путин констатира, че в навечерието на срещи на високо равнище двете страни обикновено намаляват "негативната реторика", какъвто е случаят и сега. Той заявява, че очаква "създаването на реално функциониращи механизми" по въпросите от взаимен интерес, което по думите му е и цел на американската страна.

Сред въпросите от взаимен интерес той изброява стратегическата стабилност, регионалните конфликти, опазването на околната среда.

"Има за какво да говорим. Има общи теми. Ако след срещата създадем механизми за работа по всички тези направления, струва ми се, че това вече би било добре и бихме могли да кажем, че срещата не е била напразна".

Казва също, че двете страни може да работят ефективно и в икономическата сфера и добавя, че има "взаимен интерес" към тази възможност.

Владимир Путин изразява надежда, че срещата му с Байдън няма да бъде напразна. Той очаква тя да създаде условия за дискусия по въпроси на сигурността, включително въоръженията, и казва, че Байдън е проявил "професионализъм" с решението САЩ да удължат действието на договора за намаляване на стратегическите оръжия (Нов СТАРТ).

Путин заявява, че е Русия е готова да предава на САЩ киберпрестъпници, но само ако и американската страна предава на Москва престъпници и двете страни постигнат споразумение по този въпрос.

"Въпросът с киберсигурността е един от най-важните днес, защото изключването на цели системи води до много тежки последици, а се оказва, че това е възможно", казва руският президент.

Белият дом съобщи, че на срещата си с Путин на 16 юни Байдън ще постави въпроса за кибератаките с искане на откуп, идващи от Русия.

На 15 юни в Женева Владимир Путин и Джо Байдън ще се срещнат за първи път в качеството си на президенти на Русия и на Съединените щати. Двамата имаха среща в Москва през 2011 г. година, когато Байдън беше вицепрезидент, а Путин - министър-председател.