"В България се касае за организирана престъпна група, която се занимава с изпирането на пари, придобити от киберпрестъпност, а чрез компании в САЩ и в Европа, са били атакувани фирми с внедряване в междуфирмена коресподенция. При нея средствата от фирмата контрагент, се превеждат по сметка, контролирана от организираната престъпност. Те отиват по сметки, които се контролират от организираната престъпност, а не на "мулета". Тази организирана престъпна група е създала над 90 дружества у нас с банкови сметки, на които са били превеждани парите от тази престъпна дейност", каза комисар Явор Колев, началник отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП пред Нова телевизия.

България се оказа замесена в мащабна международна схема за банкови измами наши сънародници участвали в т.нар. "Ливанска пералня" като финансови мулета. От сметки на фирми чрез фишинг мейли са източени милиони. Засега шестима са обвинени като участници в престъпна група за пране на пари чрез неправомерни транзакции на стойност над 40 милиона.

Колев обясни, че тези мулета имат нисък социален статус и са готови срещу минимална сума да открият на свое име банкови сметки с интернет банкиране. "Шестимата задържани са организаторите. Тези лица, на които са откривани банковите сметки, са свидетели по образуваното досъдебно производство. Предвиденото наказание е лишаване на свобода от 3 до 12 години, тъй като са откраднати 44 милиона евро и 15 милиона долара. Няма пострадали българи", заяви той.

Колев допълни, че ливанският гражданин е ръководителят на престъпната група и към момента са установени 17 човека. 

По думите му от последната седмица има случай, в който 500 000 лв. са били отнети чрез фишинг мейл. "Има три типа атаки - фишинг, спам и брут форс. Имаме комуникация с банковите институции и чрез усилията ни, те въведоха мерки за сигурност за интернет банкирането и нямаме регистрирани случаи на кражба на данни за интернет банкиране", добави Колев.

Прочулият се след ареста покрай хакерската атака срещу НАП, Кристиян Бойков обвини чрез профилите си в социалните мрежи чиновници в сваляне на порно и пиратски файлове.

"Това са данни на руски сайт. Касае се за хибридно мероприятие. Нямам информация, че в Министерството на отбраната и на транспорта, че се ползва нелегален софтуер. Държавната администрация е с напълно легализиран софтуер от повече от 20 години", добави комисарят.